Via Zelenkovac naar Jajce

2 mei 2019: Banja Luka – Podrasnica – Jajce 91 km

Het is eindelijk gestopt met regenen en de zon komt voorzichtig piepen achter de wolken. Het belooft voor de eerste keer een hele dag droog te blijven. De trip gaat naar Jajce, maar niet rechtstreeks. Onderweg stop ik, net zoals vorig jaar (zie ook: toerenmetonsbusje.wordpress.com/2018/05/27/zelenkovac/) in het ecodorp Zelenkovac, gelegen in de bossen van Podrasnica nabij Mrkonjic grad. Ik kijk uit naar een nieuwe ontmoeting met Borislav, de eigenaar en excentrieke oprichter van dit bijzondere natuurproject. In 1985 start de man met zijn levenswerk dat vandaag nog steeds onafgewerkt is. Hij blijft voortdurend nieuwe plannen smeden.

IMG_0300

Borislav, in de volksmond Boro, is van alle markten thuis. Hij is kunstenaar, muziekfanaat en natuurliefhebber, maar ook manager van dit project. In een ver verleden was hij zelfs even journalist voor een TV zender in Banja Luka. Dat is tenminste de informatie terug te vinden is op het wereldwijde web. Wanneer ik ernaar vraag, bevestigt hij dat niet met zoveel woorden. In Bosnië is hij in ieder geval een beroemdheid die door de nationale pers in 2018 zelfs even dood verklaard werd na een zogenaamd auto-ongeval. Het onterechte bericht deed heel wat stof opwaaien, maar werd gelukkig snel rechtgezet.

Zelenkovac beschikt over verschillende houten bungalows waar toeristen voor een zacht prijsje kunnen overnachten. Een tentje opzetten mag ook. Op dit ogenblik wordt er hard gewerkt aan de weide achter het hoofdgebouw. Boro wil de kampeerweide toegankelijk maken voor campers en caravans. Een verharde toegangsweg , een nieuw sanitair gebouw en elektriciteit zijn noodzakelijk. De werkzaamheden zijn nog in een beginstadium maar de man maakt zich sterk dat hij deze zomer al campervoertuigen kan ontvangen. Van 25 tot 28 juli gaat zijn beroemde jaarlijkse jazz festival door. Allen daarheen!

Na een boeiend gesprek zet ik mijn weg verder naar Jajce. Voor de Bosniërs is Jajce (zie ook: https://toerenmetonsbusje.wordpress.com/2018/05/28/jajce/) een van de populaire bestemmingen in eigen land. Nadat ik me geïnstalleerd heb op  Camping  Plivsko Jezero ( http://jajcetours.com/en/camping-plivsko-jezero/) spring ik voor het eerst op de fiets om naar het 4,5 km lager gelegen stadje te rijden. De afdalende weg ligt naast de Pliva rivier. Rondom zijn mooie parken en wandelpaden.

Jajce 8

Vorig jaar bezocht ik samen met Andy de “benedenverdieping” van het stadje met zijn prachtige kunstmatige waterval en dito park. Deze keer gaat het naar de “bovenverdieping”. Een middeleeuwse citadel is het indrukwekkende middelpunt en tevens hoogste punt van Jajce. Ik parkeer mijn fiets vlakbij de oude stadspoort en ga te voet naar boven. Halverwege de beklimming staat de Lucastoren, die vroeger bij een Romaanse kerk hoorde.

Jajce 5

Iets voorbij de Lucastoren is er een klein pleintje met aan de rechterkant een ondergronds kerkje uit de 12de eeuw. Binnenin bevinden zich enkele graven en een crypte. Een toegangsticket kost 4 BAM (2,04 €).

Jajce 1

Jajce 3

Aan de andere kant van hetzelfde pleintje ligt de berentoren. Je kan er gratis binnen en buiten lopen. Er is niet zoveel te zien, maar het levert toch een leuke foto op.

Jajce 4

Om het bovenste gedeelte van de burcht te bereiken, klim ik nog een beetje hoger. De toegangsprijs is hier 5 BAM (2,55 €). Combinatietickets zijn mogelijk. Op de top zijn Jajce en de omliggende heuvels te bewonderen.

Jajce 6

Na al dat fiets- en klimwerk is zelf koken te veel van het goede. Ik ga voor het eerst uit eten, in het restaurant van de camping. Er staat gegrilde forel op het menu en dat smaakt.

Route Banja Luka – Podrasnica – Jajce
Advertentie

5 gedachtes over “Via Zelenkovac naar Jajce

  1. Wat een mooi landschappen in Bosnië. Het inspireert me en ik ik krijg zin om er eens een vakantie aan te wijden. Geniet van je bezoekers vanaf morgen. 😊

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s