Verborgen natuurschoon in Drežnica

3 augustus 2022: Trebinje – Blagaj 110 km

4-6 augustus 2022: Blagaj – Blagaj 0 km

Enkel in Bosnië-Herzegovina is het mogelijk dat een natuurgebied als de Drežanka-kloof verborgen blijft. In de meeste landen wordt zoveel natuurschoon meteen geëxploiteerd om er maximaal voordeel uit te halen. Zo’n toeristentrekpleister verschijnt dan veelvuldig op postkaarten en prullaria. De doorsnee toerist telt vervolgens een vermogen neer om ervan te genieten. Dit geldt doorgaans niet voor Bosnië-Herzegovina en soms is dat een meevaller. Toeristen die van de gebaande paden afwijken, ervaren iets unieks en de natuur vaart er wel bij.

De Drežanka rivier ontspringt aan de voet van de Čvrsnica berg en stroomt via verschillende watervallen uiteindelijk naar de Drežanka vallei. Het is een heerlijke plek om verkoeling te zoeken tijdens de hete zomermaanden. Wandelen of klauteren tegen de rotswanden, van een rotsblok in het kristalheldere water springen of verkoeling zoeken in een heerlijke rivierbaai is een prachtige buitenkans. Er is slechts één probleem. Deze superleuke plek staat nergens vermeld en er zijn geen verkeersborden die de juiste richting aanduiden. Hier komt Julijana (https://www.instagram.com/julijanamencin/) in beeld. Zij gidst op een professionele manier tegen een betaalbaar tarief en met het grootste respect voor de natuur, kleine groepjes toeristen door dit onherbergzame landschap. Wie nu al zin krijgt om het avontuur aan te gaan, kan haar contacteren via haar Instagram account. Julijana kent de weg als haar broekzak en weet welke gevaren er onderweg om de hoek loeren. Wie de instructies goed opvolgt, is in veilige handen.

Vildan, een andere Bosnië-Herzegovina specialist met een informatieve website (https://ditisbosnie.nl/) ter promotie van het land, pikt me op aan de camping. We vertrekken rond 10 uur met een 7-koppige, internationale bende. Julijana heeft voor elke deelnemer waterdichte zakken voorzien om spullen en de lunch op te bergen. De rivierbodem is bedekt met stenen. Waterschoenen zijn onmisbaar om de uitdaging aan te gaan. Ergens langs de E73 van Mostar naar Jablanica, ter hoogte van Drežnica houden we halt om vervolgens te voet, de afdaling naar de Drežanka-kloof aan te vatten. Vooraf volgen nog enkele instructies van de gids. In het gebied zitten veel slangen, waaronder een aantal giftige exemplaren. De dieren horen geluiden via de lucht en voelen vibraties van wandelaars via het grondoppervlak. Ze kronkelen normaal snel weg bij “aanstormend” gevaar. Een van de belangrijkste richtlijnen om bij het beklimmen van de rotsen geen houvast te zoeken achter stenen zonder vooraf te kijken, knopen we in de oren. Een slang die niet snel genoeg weg is en zich bedreigd voelt, kan uithalen. De zandadder komt voor in een droge, rotsachtige habitat zoals de Drežanka-kloof. Het is de gevaarlijkste slang in Europa en een beet kan fatale gevolgen hebben. Het dier is herkenbaar aan de bruingrijze kleur en het hoorntje op de snuit. In het water zitten gelukkig enkel ongevaarlijke waterslangen, waarvan we er onderweg een paar spotten.

Gids Julijana in actie en Vildan

De klauter- en zwempartij bedraagt in totaal ongeveer 4,5 km. De eerste doortocht in de rivier laat niet lang op zich wachten. Via een kleine rotsformatie te midden van prachtig natuurschoon maken we een eerste keer kennis met het koude rivierwater. Bij een temperatuur van ongeveer 40 graden is de verfrissing meer dan welkom.

Springen van de rotsen in de Drežanka-kloof (foto Juliana)
Doortocht in de rivier (foto Vildan)

We zijn niet de enige zwemmers in de rivier. Het gezelschap bestaat uit talrijke kikkers met een gele buik en dito voetzooltjes. Het zijn specialisten in schoolslagzwemmen en ze demonstreren voortdurend de juiste techniek. Het blijkt om vuurbuikpadden te gaan. In Bosnië-Herzegovina leven 6 soorten vuurbuikpadden. Volgens Wikipedia zijn de dieren giftig en kan contact met de huid best vermeden worden. Wij nemen de proef op de som en er ontstaat geen enkel probleem. De ervaring leert dat vuurbuikpadden erg snel zijn en dat foto’s nemen niet eenvoudig is.

Een van de vuurbuikpadden die zich laat fotograferen (foto Vildan)

Het letterlijke hoogtepunt van de route is ongetwijfeld de sprong van een 6 m hoge rots, al zijn er telkens alternatieven voor wandelaars die liever in lagere regionen vertoeven. De riviertrip eindigt bij tal van kleinere en iets warmere, natuurlijke zwembaden. Het is de ideale plek om te lunchen en langere tijd van de broodnodige verfrissing genieten. Julijana heeft heerlijke, zoete vijgen uit eigen tuin voorzien als dessert.

Het hoogste springpunt (video Julijana)
Natuurlijke zwembaden in de Drežanka-kloof (foto Julijana)
Natuurlijke zwembaden in de Drežanka-kloof (foto Julijana)

De onvergetelijke dag in het “Bali” van Bosnië-Herzegovina eindigt met een klauterpartij naar boven als de temperatuur ietwat gedaald is naar “slechts” 38 graden. Een trip naar deze geheime plek in de wilde natuur met Julijana is een onvergetelijke ervaring.

Ik blijf nog een dag langer in Blagaj om mijn surferskapsel om te toveren in een deftige damescoupe bij mijn vaste kapper.

Route van Trebinje naar Blagaj

8 gedachtes over “Verborgen natuurschoon in Drežnica

  1. Ik ben blij jou zo te zien genieten Ingrid.
    Nog veel plezier daar.
    Ik intussentijd al een paar keren bij Gil gaan eten. Ik ben verzot op zijne SUPER lekkere tiramisu 😋😋😋

    Geliked door 1 persoon

  2. Hello Ingrid Paradisiaque ! Bon , les serpents, moyen . Genre de bêtes que j’ aime bien de loin ! Autrement c ‘ est bien parce que l’ on veut revoir des amis qui jalonnent notre route jusque Demre , sinon on ne se poserait pas de questions ,et marcherions dans tes traces en Bosnie Tu nous avais caché ce potentiel sportif ,doublé d’ un style tout en élégance. Bonne suite Pierre et Nicole

    Envoyé de mon iPad

    >

    Like

Plaats een reactie