Het huis van Salvador Dali in Cadaqués

6 januari 2023: Besalú – Cadaqués – Montagnac (Frankrijk) 268 km

Salvador Dali is een van de meest excentrieke figuren uit de vorige eeuw. Hij was vooral bekend als de kunstschilder met de gekke snor, maar in feite deed hij veel meer dan dat. Dali hield zich ook bezig met film, schrijven, mode, fotografie, beeldhouwen, reclame,… De man vestigde zich in 1930 in een klein vissershuis van slechts enkele vierkante meters groot in Port Lligat nabij Cadaqués. Gedurende 40 jaar werd het kleine huis alsmaar een groter. Door de aankoop van een aantal aangrenzende vissershuisjes die met elkaar verbonden werden, creëerde hij een ondoorgrondelijk labyrint. Sinds 1997 werd het huis opengesteld voor het grote publiek en dat is een tussenstop waard. Het enige probleem zijn de entreetickets. De website vermeldt dat online reserveren noodzakelijk is en daar word ik niet vrolijk van. De route tussen Roses en Cadaqués is een toeristische attractie op zich en die was sowieso gepland. De poging om vervolgens toch te stoppen zonder reservering draait gelukkig uit op een succes. Er zijn toevallig enkele annuleringen of mensen die te laat opdagen en zo hun ticket onherroepelijk kwijtspelen.

Het huis van Salvador Dali en zijn vrouw

Elk toegangsticket heeft een tijdslot. Om het kwartier mag een klein groepje bezoekers binnen onder begeleiding van een gids. Binnenshuis is loslopen verboden, buitenshuis kan het wel. Het eerste wat bezoekers te zien krijgen is een opgezette beer die Salvador Dali cadeau kreeg van de al even zonderlinge Britse dichter Edward James.

De opgezette beer in de inkomhal

Dat het huis geen alledaagse indeling heeft, wordt meteen duidelijk. Doordat het gebouw een aaneenschakeling is van afzonderlijke panden die er doorheen de jaren aan toegevoegd werden, is de verbinding van de ene naar de andere kamer op het eerste zicht nogal onorthodox. De ruimtes liggen op verschillende niveau’s. Bezoekers dwalen door een labyrint van smalle gangen en trapjes van de ene kamer naar de andere. In het atelier staan nog een paar onafgewerkte schilderijen en dat geeft een inzicht op Dali’s manier van werken. De kunstenaar ontwierp een ingenieus systeem waarbij hij altijd op dezelfde plaats bleef zitten tijdens het schilderen. Het doek, hoe groot ook werd voortdurend via een katrol en een gleuf in de vloer verplaatst en in de ideale positie gezet.

Het atelier van Salvador Dali
Een onafgewerkt schilderij in het altelier van Salvador Dali

Salvador Dali bewoog zich samen met zijn vrouw Gala Dali graag in de wereld van andere beroemdheden. Een van de kamertjes is ingericht met allerlei foto’s van speciale ontmoetingen en daar hangt ook een jeugdige versie tussen van onze -toen nog- flamboyante prins Albert.

Prins Albert met Salvador Dali en zijn vrouw

De ruime slaapkamer van het koppel bevindt zich op de hoogste niveau. Het is de grootste kamer van het huis. Gala Dali had haar eigen vertrekken zoals een aparte badkamer en een ovale kamer met een koepelvormig plafond dat voor een speciaal akoustisch effect zorgt.

De slaapkamer
De ovale kamer

In de tuin die enigszins tegen de heuvel ligt en beschut is tegen de bekende tramontana winden van zuid Frankrijk en noord Spanje, kan je makkelijk een uur ronddwalen. Het middelpunt is een witte patio tussen de olijfbomen, met een aantal typische Dali eieren en andere decoraties in de buurt van het zwembad, versierd met popart. Hier speelde Dali’s sociale leven zich grotendeels af. Enkel zijn allerbeste vrienden werden binnenshuis uitgenodigd.

Het zwembad

Na een boeiend bezoek aan de Dali residentie is het tijd om verder naar België te rijden. In Montagnac volgt nog een lekkere tussenstop op het Domaine de la Conseillere. Op deze camperplaats en wijnboerderij is een overnachting standaard gekoppeld aan een wijndegustatie. Samen met Nederlandse en Hongaarse fijnproevers wordt het een memorabele avond die een beetje langer uitloopt dan gepland. Met de kleine voorraad wijn in de kofferbak zullen onverwachte gasten op het thuisfront de eerstkomende weken ook kunnen meegenieten…

Wijndegustatie in Montagnac
Route Besalú – Cadaqués – Montagnac
Advertentie

Een gedachte over “Het huis van Salvador Dali in Cadaqués

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s