Mini citytrip in Chaves

28 december 2020: Valpaços – Chaves 30 km

Vannacht leek het erop dat de Belgische storm Bella ook in Portugal kwam aanwaaien. De wind gierde onverstoorbaar en het busje schudde bij momenten hevig door mekaar. Nochtans repte de Portugese weerman met geen woord over stormwind, enkel van vorst en sneeuw boven de 800 metergrens. Sinds vanochtend is alles opnieuw rustig, al blijft het koud met een maximum temperatuur van 9 graden overdag. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar in het noorden van Portugal. Het wordt alleen maar beter door verder zuidwaarts te rijden. Ik ga er voorlopig niet veel van merken want de volgende tussenstop is slechts 30 km verderop, nl in Chaves.

Bij aankomst zoek ik een plek op het grasterrein van Guest House Chaves (http://www.guesthousechaves.com/). De camperplaats oogt op het eerste zicht eenvoudig maar alles is aanwezig. Via een achterpoortje is het stadscentrum vlot bereikbaar. Na een rondleiding op het kampeerterrein kan de citytrip onmiddellijk beginnen.

Chaves ligt op 10 km van de Spaanse grens en wordt nogal eens de toegangspoort van Portugal genoemd. De naam Chaves betekent letterlijk sleutel. De stad telt ongeveer 45.000 inwoners en is qua bevolkingsaantal min of meer vergelijkbaar met Geel, al is de oppervlakte van Chaves 5 keer groter. De stad is gekend om zijn kuuroord met een van de warmste waterbronnen (73° C) ter wereld. Ondanks de koude laat ik de beroemde spa links liggen. De stad werd ooit bezet door de Romeinen en dat is nog goed te zien. De brug over de Tâmega rivier is een belangrijk overblijfsel uit dat tijdperk. De constructie werd gebouwd aan het einde van de eerste eeuw of begin 2de eeuw onder keizer Trajanus. De naam Ponte de Trajona verwijst nog steeds naar zijn bouwer.

Ponte de Trajano Chaves

In de buurt van de brug is het leuk om rond te dwalen. Alle bezienswaardigheden liggen er kort bij elkaar. De toren van het kasteel van Chaves is vanop verschillende plaatsen in de stad te zien. Het is niet moeilijk om ernaar toe te lopen. De kasteeltoren met een hoogte van 28 m, is het enige wat nog overblijft van het slot dat in de 14de eeuw gebouwd werd. Rond de toren ligt een parkje waar de resten van de militaire stadsmuren nog te zien zijn. Binnenin is een militair museum gehuisvest.

Kasteel van Chaves

In het oude stadscentrum zijn de huizen in sommige straten mooi gekleurd. Andere steegjes in het centrum lijken dan weer net wat bouwvalliger.

Historisch centrum Chaves
Straatje in Chaves

Het grote aantal bakkerijen is opvallend. De specialiteit van Chaves is een gebakje dat bestaat uit kalfsvlees omhuld met bladerdeeg. Omdat het een lokale specialiteit is, wil ik absoluut een keer proeven. Het smaakt lekker, het vult goed en het kost slechts 1,40€ koffie inbegrepen. Honger lijden is overbodig. Andere specialiteiten van de stad zijn de gerookte ham (presunto) en varkensworstjes (salsichas de porco).

Pastéis de Chaves

De verdere wandeling brengt me op het Praça de Camões plein in het middeleeuws centrum waar het stadhuis, de bibliotheek, een kerk, het mooie stadhuis en het standbeeld van Dom Afonso, de eerste hertog van Bragança op enkele meters afstand van elkaar pronken. Ik sluit de stadswandeling af met een caffè macchiato van 0,95€ op een terras.

Stadhuis Chaves

De huidige temperaturen dwingen me voorlopig om de avonden “binnensbus” door te brengen met de verwarming op de hoogste stand. Gelukkig liggen er nog enkele boeken op me te wachten.

Route van Valpaços naar Chaves
Advertentie

5 gedachtes over “Mini citytrip in Chaves

 1. De Belgische storm?? Hola! Bella is hier vreselijk tekeer gegaan.
  Het gierde langs ramen&deuren….. de kerstboom ging plat, en helaas…. de kas (serre) ook.
  Gelukkig stond er nog geen zaaigoed in, de Andy’s zitten nog in de enveloppe.
  Het duurt nog even door, dus wij blijven deze dagen binnen, Eli hoeft gelukkig niet naar school.
  Mooie route maak je, goeie tips voor als ik ga rijden 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Wauw Ingrid, je bent gewoon gaan rijden in deze rare coronatijden!
  Met grote bewondering en enige afgunst heb ik je laatste blogs verorberd en geniet ik op meer dan anderhalve meter afstand ontzettend mee!
  En als ik dan lees dat je in zo’n korte tijd dan toch al mooi in Portugal bent aangekomen bekruipt de twijfel en de spijt dat wij het avontuur niet aan gedurfd hebben deze winter 😦
  You go girl!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s