De scheepslift van Strépy-Thieu

30 januari 2022: Geel – Stréphy-Thieu 124 km

Een trip van enkele dagen leidt naar de provincie Henegouwen. De regio was in de 19de en een stuk van de 20ste eeuw wijd en zijd bekend omwille van zijn industriële welvaart. Vooral de steenkool- staal- en glasnijverheid scheerde hoge toppen. In Vlaanderen was de economische toestand in die tijd een pak minder rooskleurig. De malaise zorgde voor een massale uittocht naar onze zuiderburen. De Vlaamse “economische vluchtelingen” werkten in verschillende sectoren. Boeren verhuisden om in Wallonië opnieuw te starten. Anderen werkten in de staalindustrie en de steenkoolmijnen of gingen als wegenwerker aan de slag. Sommige arbeidsmigranten pendelden dagelijks op en neer. Velen vonden een nieuwe stek in Wallonië.

Henegouwen wordt maar liefst 20 keer genoemd op de werelderfgoedlijst van Unesco. Een aantal plekken behoren tot de industriële nalatenschap uit de periode van hoogconjunctuur. De eerste halte is Thieu, een deelgemeente van Le Rœulx. Het dorp ligt aan het Centrumkanaal en is vooral bekend omwille van de scheepsliften. Het is toegelaten om te overnachten met een camper op de parking Kade Sluis Scheepslift 4 (N50.47144 E.4.08951). Het parkeerterrein in deze unieke omgeving heeft geen camperfaciliteiten, maar het uitzicht maakt veel goed.

Het Centrumkanaal in Thieu

Het Centrumkanaal tussen Samber en Schelde is bijna 21 km lang en werd in de 19de eeuw uitgegraven om het transport van steenkool te vereenvoudigen. Om het niveauverschil van 66 m tussen Houdeng-Gœgnies en Thieu te overbruggen, werd gekozen voor 4 hydraulische scheepsliften. De aanleg is een vernuftig staaltje technologie voor die tijd. De bouwwerken gebeurden tussen 1888 en 1917. Het zijn de enige scheepsliften ter wereld van dit type die nog dienst doen. Ze maken sinds 1998 deel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst. De passages dienen enkel nog voor de pleziervaart.

De oude scheepslift nr 4 in Thieu

Deze korte geschiedenisles leidt onrechtstreeks naar de “nieuwe” scheepslift van Strépy-Thieu. Deze ligt op de grens van Strépy-Bracquegnies en Thieu en heeft daarom de dubbele naam. De moderne bootlift van Strépy-Thieu maakt tot nu toe nog geen deel uit van de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is misschien een kwestie van tijd want de plaats ademt geschiedenis. Omdat de capaciteit van het Centrumkanaal beperkt was tot schepen van maximum 300 ton was er halverwege de 20ste eeuw nood aan modernisering. De oplossing liet jarenlang op zich wachten en staat te boek als een van een de langst durende politieke processen in ons land dat al startte in 1947. De constructie van de bootlift werd via een omleidingskanaal gerealiseerd. Het titanenwerk duurde maar liefst 20 jaar. Het pronkstuk werd geopend in 2002 en schiet door de sluiting van de steenkoolmijnen zijn oorspronkelijke doel voorbij. Critici beschouwen het daardoor als een van ’s lands meest nutteloze bouwwerken. Het omgeleide kanaal lijkt nochtans zijn waarde te bewijzen als alternatief voor het dichtslibbende Belgische wegennetwerk. Het goederenverkeer vertienvoudigde sinds de ingebruikstelling. De scheepslift van Strépy-Thieu blijft ondanks voor- en tegenstanders een uniek staaltje van technologische hoogstand. De kabellift overbrugt een hoogteverschil van 73,5 m en is in staat om schepen van 1350 ton in slechts 7 minuten te versassen van het ene naar het andere waterniveau. Dat gewicht staat gelijk aan bijna 70 middelgrote vrachtwagens. De constructie is 117 m hoog, 135 m lang en 81 m breed en is daarmee de grootste bootlift van Europa.

Scheepslift van Strépy-Thieu
Scheepslift van Strépy-Thieu
Scheepslift van Strépy-Thieu

De bootlift in werking is ongetwijfeld een spectaculair schouwspel en bovendien gratis te bewonderen in de buitenlucht. Het lijkt erop dat ik een verkeerde dag heb uitgekozen. Zondag is een rustdag in de scheepvaartwereld. Vanaf 1 april tot eind oktober zijn rondleidingen in het gebouw en pleziervaartexcursies met een passage langs de 4 oude hydraulische bootliften mogelijk. Raadpleeg de website voor meer informatie en reserveringen (https://www.canalducentre.be/nl).

Advertentie

8 gedachtes over “De scheepslift van Strépy-Thieu

  1. Leuk Ingrid, deze lift staat al héél lang op mijn lijstje om te “bewonderen” hopelijk komt het er nog eens van. Vanuit Spanje is het een lange reis.🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s