Via ferrata Podružje in Mostar

19 april 2024: Mostar – Mostar 0 km

Onder het motto ‘je moet alles een keer geprobeerd hebben’, waag ik me aan de via ferrata Podružje in de buurt van Mostar. Het woord ‘via ferrata’ komt oorspronkelijk uit het Italiaans en betekent letterlijk ‘ijzeren weg’. De term ontstond al rond de Eerste Wereldoorlog toen militairen de moeilijk toegankelijke bergflanken uitrustten met staalkabels en ladderelementen omdat de troepen zich makkelijker, veiliger en sneller door bergachtig gebied konden verplaatsen met voedselvoorraden en legermateriaal. Tegenwoordig heeft de via ferrata zijn intrede gedaan in de toeristische sector. Het is eigenlijk een combinatie van hiken en klimmen waardoor mensen zonder enige klimervaring bepaalde hoogtes en plaatsen kunnen bereiken zonder al te moeilijke obstakels. Het klinkt vrij simpel, maar dat is het niet. Omdat veiligheid voorop staat is een degelijke via ferrata-uitrusting noodzakelijk. Die bestaat uit een helm en een klimgordel waaraan twee speciale karabiners (zekeringen) en een shockabsorber (schokdemper) vastgeklikt zijn. Die laatste zorgt ervoor dat bij een val de kracht op je lichaam en het materiaal niet te groot wordt en bijgevolg de eventuele kwetsuren lichter. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er ongelukken gebeuren en daarom is een goede gids geen overbodige luxe, zeker wanneer je totaal onervaren bent. Juliana Mencin (https://www.julijanamencin.com/) is mijn gids en ze is niet van de minste. Samen met haar man Robert zoekt ze tijdens de wintermaanden geschikte routes door de mooiste rotskloven om deze vervolgens toegankelijk te maken voor toeristen door eigenhandig via ferrata’s te bouwen. Julijana is een kleine dame, maar ze kan zonder problemen een grote boormachine hanteren terwijl ze aan de steilste rotsen bengelt.

Gids Julijana Mencin

Deftige agentschappen stellen het nodige materiaal ter beschikking en veiligheid is topprioriteit. Bij de start van het avontuur legt Julijana haarfijn uit hoe je het materiaal dient te gebruiken en pas daarna start het echte werk. De Podružje via ferrata duurt ongeveer 4 uur en je overwint op die tijd een hoogteverschil van 420 meter. Voor het Podružje traject loop je om te beginnen een kwartiertje over de rotsen voor de eerste kunstmatige ‘ijzeren weg’ zich aandient. Het is een goede oefening om je evenwicht al een keer te testen tussen de overal aanwezige dikke stenen rotspartijen. Na een nieuwe veiligheidsdemonstratie kunnen we er pas echt aan beginnen. En het gaat meteen steil de hoogte in. Het is nu eenmaal een via ferrata…

Via ferrata Podružje (film: Julijana Mencin)
Via ferrata Podružje (film: Julijana Mencin)

De Podružje canyon ligt verborgen in een moeilijk doordringbare kloof in het hart van Mostar. De rotskloof ligt er vandaag droog bij. Dat is niet altijd zo. De via ferrata is opgebouwd langs de bedding van een rivier die spontaan ontstaat na hevige regenval. De snelstromende beek baant zich dan een weg tussen de kliffen en vormt hier en daar watervallen die het klimpad overspoelen. Een nat pak is gegarandeerd het resultaat. Deze keer is het gewoon een kwestie om niet in de achtergebleven poelen te belanden en dat lukt aardig. De fauna en flora behoren onderweg helemaal gratis tot de highlights. In de resterende plassen krioelt het van kleine groene kikkertjes die en masse een zwemdemonstratie geven. Hier is geen foto van aangezien ik me geconcentreerd probeer vast te klampen aan de rotsen. Op warme dagen is een ontmoeting met slangen niet uitgesloten. Doorgaans hebben die beestjes meer schrik van mensen dan andersom en kiezen ze snel het hazenpad. Omdat het vandaag wat frisser is, laten ze zich niet zien.

Foto: Julijana Mencin
In actie (Foto: Julijana Mencin)

Het werkelijke klimtraject van de via ferrata is ongeveer een kilometer lang. Tussen de klimstroken door volgen enkele kortstondige klauterpartijen waarbij je voornamelijk oneffen paden met grote rotsblokken en een paar smallere doorgangen trotseert. Er is onderweg niet veel tijd om op je lauweren te rusten al last Julijana wel enkele pauzes in om iets te eten of te drinken. Zoals je merkt, neemt ze ook voortdurend foto’s van de deelnemers. Die worden achteraf per mail toegestuurd. De beloning van alle inspanningen volgt op de top met een panoramisch uitzicht over de stad Mostar.

Tijd voor pauze (Foto: Juliana Mencin)
Panoramisch uitzicht over Mostar (Foto: Julijana Mencin)

Wie omhoog klimt, moet ook weer naar beneden. Tot slot volgt een afdaling van ongeveer drie kwartier die weer naar het beginpunt leidt. Een via ferrata ervaring en wat stramme spieren rijker zullen vanavond waarschijnlijk voor een goede nachtrust zorgen. Met dank aan Julijana voor de mooie belevenis…

9 gedachtes over “Via ferrata Podružje in Mostar

  1. That sounds like lots of fun. I always wanted to do something like this but currently my wrist that I broke 2 years ago is still not strong enough and I am sure I would be tumbling down:)

    Sent from my Galaxy

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie