Trebevic (Sarajevo)

30 mei 2018: Sarajevo – Foca 134 km

Vooraleer we afscheid nemen van Sarajevo brengen we nog een bezoek aan Trebevic in de zuidelijke heuvels van de stad. Dit is het gebied waar de olympische winterspelen in 1984 werden georganiseerd. Het is niet eenvoudig om er te geraken want de bewegwijzering is erbarmelijk. Ondanks de gedetailleerde instructies van de familie Dzaferovic van Camping Sarajevo, sukkelen we toch weer per ongeluk het stadscentrum binnen. Het vergt enig doorzettingsvermogen om op de bestemming te geraken, maar de aanhouder wint. We parkeren in de heuvels van Trebevic op de grote parking van Hotel Pino. In deze omgeving vertrekken een aantal fiets- en wandelroutes naar de wintersportaccommodaties van de winterspelen van 1984. We bezoeken al fietsend de bobsleebaan.

IMG_0361

De olympische bobsleebaan die ooit het decor was van een sportief wereldgebeuren, ligt er desolaat bij. Graffiti-kunstenaars hebben zich uitgeleefd op de betonnen resten.

IMG_0364

We wagen ons in de oude racebaan voor een korte wandeling. Ondanks de vervallen staat van het betonnen complex, blijft het indrukwekkend om te bedenken hoe de atleten zich hier ooit naar beneden stortten.

Na het merkwaardig bezoek aan de bobsleebaan wagen we ons verder de heuvels in met de buscamper. Een verkeersbord met als opschrift “viewpoint” kunnen we niet negeren. Tegen beter weten in volgen we de pijl. Het resultaat is een adembenemend uitzicht over Sarajevo.

IMG_0367

Om terug te keren hebben we een probleem. De weg is zeer smal en grenst aan een afgrond. Draaien lijkt onmogelijk zonder Sarajevo binnen te rollen vanaf de bergwand. Na veel draai- en keerwerk lukt het net om om te keren.

Na dit avontuur verlaten we Sarajevo definitief. We zetten koers naar Foca via de E762. De weg kronkelt tussen de bergen en door onverlichte tunnels. Het wegdek is deze keer in uitstekende staat en de route is adembenemend mooi. Het bosachtige landschap wordt afgewisseld met grote rotspartijen. Halverwege de rit stoppen we bij een eenzaam terrasje aan de kant van de weg. De drankjes komen tot onze verrassing niet uit de koelkast. De dame die de bestelling opneemt, haalt ze simpelweg uit de beek naast het cafeetje. Het resultaat is hetzelfde. De temperatuur is excellent.

We brengen de nacht door op Autocamp Drina (https://autocampdrina.com/) in Foca. Zoals de naam laat vermoeden ligt de kampeerplaats naast rivier de Drina. Het is een familiebedrijf. Naast de camping-business ligt het accent op het sportieve. Wandelen, maar ook rafting en canyoning behoort tot de mogelijkheden. De eigenaar bakt vlees en vis boven een houtvuur. Het is heerlijk.

IMG_0389

Route van Sarajevo naar Foca
Advertentie

5 gedachtes over “Trebevic (Sarajevo)

  1. IK WIL OOK ANDY EENS ZIEN OP EEN FOTO, het ziet er weeral prachtig uit en lekker. Ge moet toch maar voorzichtig zijn. Groetjes uit het verre warme Geel

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s