Ilidza (Sarajevo)

29 mei 2018: Sarajevo – Sarajevo 0 km

Bosnië staat niet bekend als fietsland. De wegeninfrastructuur laat af en toe te wensen over. Het wegdek is soms hobbelig met gaten en onverwachte bulten. Het is een beetje vergelijkbaar met ons Belgisch wegennetwerk, maar dan een graad erger. Er zijn weinig fietspaden. Bovendien is het landschap heuvelachtig met diepe dalen en steile hellingen. Anderzijds is het verkeer in Bosnië niet zo druk. De meeste bestuurders rijden niet al te snel. Dat is een voordeel voor fietsers. We nemen vandaag de proef op de som en gaan ons wagen aan een fietstocht in Sarajevo. We kiezen de rand van de stad voor ons experiment want we zijn niet helemaal gek. 12 kilometer ten westen van het centrum van Sarajevo, ligt Ilidza. Hier ligt een 3 km lang, recht en autovrij pad dat uitkomt bij Vrelo Bosne.

IMG_0337

Het is mogelijk om de 3 km af te leggen met paard en kar.

IMG_0336

Wij houden het bij ons stalen ros. Er starten verscheidene fietsroutes in de omgeving voor wie zin heeft om een langer tochtje te maken.

Vrelo Bosne is een prachtig park, waar de rivier de Bosna ontspringt. Het schaduwrijke park is ideaal om te wandelen. Ilidza is bekend om zijn mineraal en thermaal water. Het water van de bron is drinkbaar. Naar verluidt heeft het ook geneeskrachtige eigenschappen. Smalle houten bruggetjes over de stromende riviertjes  verbinden de wandelpaden tussen de statige bomen. Het park is bewoond door zwanen.

IMG_0352

IMG_0348

Een toegangsticket voor het park bedraagt 2 BAM (1€). Vrelo Brosne is niet alleen een plek waar toeristen komen. We ontmoeten er een aantal groepen kinderen die wellicht op schoolreis zijn. De locatie leent zich daar perfect toe. Naast de natuurelementen is er ook een mooi aangelegde speeltuin naast een groot terras. Fotografen bieden aan om foto’s te maken op de bruggetjes tegen een kleine vergoeding. Op een grasperkje is een schilder aan het werk.

Rond 17.00 uur begint het te waaien en in de verte te donderen. Het is tijd om naar de camping te fietsen. We verblijven nog een nachtje bij de familie Dzaferovic op Camping Sarajevo. Morgen nemen we afscheid van Sarajevo.

Advertentie

5 gedachtes over “Ilidza (Sarajevo)

  1. Mooi …. Schitterend avontuur. en Tegelijk ook wel beetje gewaagd vind ik. Zoals al eerder aangegeven …. beetje Belgisch weertje daar. Hier momenteel zelfde scenario. Tegen 17u overtrokken donder bliksem en vluchten naar binnen voor de regen.

    Is een plezier jullie avontuur te volgen.

    Nog 6 weken voor ons komen ook jullie kant uit.

    Groeten Christ en Tammy

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s