Nin

9 juni 2018: Seget – Nin 155 km

Meteovista kondigde gisterenavond zware onweders aan. Al voor ons vertrek naar Trogir namen we de nodige voorzorgsmaatregelen. We rolden de luifel dicht en zetten tafel en stoelen binnen. Wanneer de taxiboot ons weer dropt bij de camping, wordt de lucht steeds donkerder. Het onvermijdelijke onweer barst los. Spectaculaire bliksemschichten en luidruchtige donderslagen, geflankeerd met de nodige neerslag zijn het gevolg. Het is mooi om te zien vanuit de veilige omgeving van de camper. Met enig leedvermaak stellen we vast dat de meesten van onze kampeergeburen Meteovista niet gecheckt hebben. Zij brengen in allerlaatste instantie en helemaal doorweekt hun kampeermateriaal in veiligheid. En dat is blijkbaar een mannen job. Er zijn geen vrouwen op het slagveld te bespeuren.

Het blijft de hele nacht pijpenstelen regenen. Het is tijd om te vertrekken en zonnigere oorden op te zoeken. We volgen opnieuw de kustweg van Kroatië, richting Zadar. We maken een laatste tussenstop in Nin op Camping Zaton Holiday Resort. Het is een megacamping. De keuze is ingegeven door enige nostalgie. 9 jaar geleden huurden we voor het eerst een camper, samen met Jan en Liesbeth en brachten we hier een memorabele tijd door. De camping is zeer luxueus. Er zijn meerdere zwembaden, een strand van 1,5 km en een grote winkelstraat met een verscheidenheid aan restaurants. Het terrein is groter dan de optelsom van alle bezochte campings in Bosnië-Herzegovina samen. Goede wandelschoenen of een fiets zijn noodzakelijk om alle mogelijke attracties te bereiken. Na een korte maar intensieve zoektocht vinden we het ons toegewezen plekje, nr 403. Op dit soort campings werkt alles met nummers. We maken onmiddellijk gebruik van de fietsen. In eerste instantie verkennen we het kampeerterrein. We herkennen meteen onze favoriete plekje uit het verleden, nl de strandbar. Er is in de voorbije 9 jaar flink gewerkt. Het zwembadcomplex is enorm uitgebreid. Er zijn een 10-tal zwembaden waaronder enkele spectaculaire waterspeeltuinen voor kinderen.

We fietsen verder naar Nin. Het stadje ligt op een eilandje en is met het vasteland verbonden door een voetgangersbrug met toegangspoort.

Nin huisvest de kleinste kathedraal ter wereld. Het is niet meer dan een eenvoudig, wit bepleisterd kerkje op een grasveld, omringd door de ruïnes van een Romeins tempelcomplex

Nin is slechts enkele straten groot. Toch werden hier tussen de 9de en de 12de eeuw 7 koningen gekroond. De Ninse geestelijken uit die tijd bekleedden een belangrijke positie. Een wandeling door de hoofdstraat is een aanrader. Deze straat is mooi aangelegd. Er zijn kleine winkels en gezellige terrassen. Halverwege de straat staat de parochiekerk Sv. Anzelmo.Helemaal aan het eind van de straat, bevindt zich een archeologisch museum. Tijdens de korte wandeling ontmoeten we her en der enkele boosaardig uitziende mannen op een sokkel. Het zijn de actiehelden van enkele eeuwen geleden.

De avond afsluiten doen we in een van de restaurants in de winkelstraat van de camping. De voorbereidingen van de volgende dag worden druk besproken. De hoofdactiviteit wordt niks doen.

Route van Trogir naar Nin
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s