Pirgos Dirou

16 september 2018: Githio – Stoupa 78 km

We laten Githio achter en breien een vervolg aan onze route door de Peloponnesos. Via een kleine omweg, gaat de tocht naar Stoupa. Onderweg volgt een tussenstop aan de Diros grotten in de baai van Pirgos Dirou. Het plaatsje is vooral befaamd geworden omwille van de omvangrijke druipsteengrotten, die ontdekt werden in het begin van de 20st eeuw. De route door het dorp om de baai te bereiken, is een aaneenschakeling van souvenirshops en taverna’s, die allen tot stand kwamen dankzij de populariteit van de grotten. We bezoeken de Vlychadagrot, die bekend staat als een van de mooiste riviergrotten ter wereld. Het eerste gedeelte van het bezoek start in een roeibootje dat van grotkamer naar grotkamer vaart.

IMG_1102

Elke grotzaal heeft een aparte naam zoals Drakenhol, Waternimfebed of Schipbreukengrot. Deze informatie is gegoogeld want de gids spreekt enkel Grieks. Van zijn ongetwijfeld deskundige uitleg, begrijpen we geen snars.

IMG_1110

Het is een spectaculaire belevenis om door het omvangrijke grottenstelsel te varen. Soms reiken de reuze stalactieten bijna tot aan het bootje. Om aan hoofdpijn te ontsnappen, is op tijd bukken een noodzaak. De stalagmieten en stalactieten variëren in kleur van wit tot roze en lichtgroen. Het boottraject eindigt na iets meer dan 1 km. De laatste 300 m worden te voet afgelegd.

IMG_1116

Een betonnen pad leidt naar de uitgang, met uitzicht op een mooie baai.

IMG_1124

Wie graag een frisse duik neemt in het zeewater rijdt best verder naar de nabijgelegen camperplaats, (https://www.campercontact.com/nl/griekenland/peloponnesos/diros/62235/parking) die gratis is. De keien van het bevallige strand zijn zo groot als kasseien die her en der kleine torentjes vormen.

IMG_1082

Via de panoramische kustweg vervolgen we onze weg van dorp naar dorp tot in Stoupa. We rijden voorbij Areopoli, Trahila, Thalamai en Platsa. Het schitterende traject is heuvelachtig en bochtig. Vooral de passages door de kleine centra van de dorpjes zijn aan de smalle kant, maar lijken ook voor iets grotere campers toch haalbaar.

De rit eindigt op Camping Kalogria (https://campingkalogria.wixsite.com/home) in Stoupa. Deze populaire badplaats met zijn prachtige stranden verkennen we morgen verder.

Route van Githio naar Stoupa
Advertentie

3 gedachtes over “Pirgos Dirou

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s