Repatriëring vanuit Athene

4 oktober 2018: Athene

Het bezoek aan Athene wordt stilaan de langste citytrip ooit. Er is in deze stad wel een en ander te zien, maar 11 dagen is toch wat veel van het goede. Het blijft een grootstad met zijn typische eigenschappen: een overdosis lawaai, vervuiling alom en een verschrikkelijke drukte. Er zijn circa 4 miljoen officiële inwoners maar het werkelijke aantal wordt geschat op 6 miljoen. Dat is te zien. Het verkeer rijdt zich dag en nacht vast en de metro zit overvol. Het is er levensgevaarlijk voor de zwakke weggebruikers. Fietsers zijn uitzonderlijk en verkeerslichten voor overstekende voetgangers worden zelden groen. Het is een gevaarlijke onderneming om op pad te gaan in het centrum van Athene.

Mijn schoonmoeder Rachel en ik zijn ondertussen geoefende metroreizigers.

CBDDD53B-6ED4-49B9-A7CA-D4481525946C

Andy brengt de eerste 10 dagen op intensive care door, waar slechts 2 korte bezoeken per dag toegelaten zijn. Tussen de bezoeken door trachten we wat mee te pikken van de toeristische trekpleisters zoals de Akropolis,  Athens street met zijn winkels en overdekte markten en de wijk Plaka, het gezellige toeristische centrum aan de voet van de Akropolis.

IMG_1234

IMG_1240

De toeristische uitstapjes zijn niet altijd mogelijk door de weersomstandigheden. De tropische storm die vorige week voorspeld werd, was weliswaar minder erg dan verwacht maar het regenwater viel gedurende dagen met bakken uit de hemel. Zoeken naar een droge schuilplek  werd een sport op zich.

Met Andy gaat het stilaan de goede kant op. Hij verblijft sinds eergisteren op een gewone kamer op de 7de verdieping van het Athens Medical Centre. Rachel is vandaag terug naar huis gevlogen.

645558C5-F2AB-4F18-83EC-44014A3AE4BA

IMG_1247

De vakantie verder zetten, zit er niet in. Het Albanië gedeelte wordt definitief afgelast. Mutas probeert in samenspraak met de behandelende artsen de repatriering voor te bereiden. Het is nog afwachten wanneer de dokters hem stabiel genoeg verklaren om te vliegen. De repatriëring op zich is geen probleem. Het feit dat we met een buscamper rondtrekken wel.  Mutas dekt de terugvlucht voor ons beiden, maar heeft geen oplossing om de camper terug thuis te krijgen. Die moeten we zoeken bij onze privé verzekeringen. En daar wringt een reuzenschoen. We zijn Mutas dankbaar voor hun inzet in ons dossier. We hebben regelmatig telefonisch contact. Ze checken hoe het gaat, geven om de 2 dagen een medische update en trachten te bemiddelen met de privé verzekeringen. Deze laatsten leveren amper inspanningen om tot een oplossing te komen. Een simpele telefonische verbinding tot stand brengen,duurt gemiddeld 20 minuten. “We doen het nodige om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Nog even geduld aub.” is de steeds terug kerende boodschap die bellers minutenlang te horen krijgen.

Andy heeft via het Fonds van de Bouw een hospitalisatieverzekering die ook bijstand biedt in het buitenland. Familieleden kunnen via de werkgever hierbij aansluiten. Indien beide partners bij dezelfde verzekering aangesloten zijn, kan er een oplossing komen om ons busje weer thuis te krijgen. AG Insurance vindt gedurende 2 dagen geen spoor van mijn polisnummer en maant me aan om het zelf te achterhalen, steeds met het dreigement dat ze anders niets voor ons kunnen doen. Dankzij een behulpzame vriend die contact opneemt met de werkgever geraken we uiteindelijk aan het bewuste nummer. Blijkbaar ben ik zelf bij DKV aangesloten. Alhoewel beide verzekeringen dezelfde alarmcentrale hebben, slagen ze er niet in om het polisnummer op eigen houtje te achterhalen. Het toppunt van alles is dat ik dezelfde deskmedewerker aan de lijn krijg als bij AG Insurance, wanneer ik telefonisch contact met DKV zoek. Ze kent me al. Wanneer ik het polisnummer doorgeef, deelt ze meteen mee dat zowel AG als DKV niets voor ons kunnen betekenen omdat het verschillende verzekeringsmaatschappijen betreft. Bij DKV weigert men koudweg een dossier te openen. AG biedt wel een tegemoetkoming in de vliegtuigtickets van Rachel, de hotel en vervoerkosten.

Naast de polissen bij AG en DKV hebben we nog een omniumverzekering  met “top bijstand” in binnen en buitenland. Die verzekering werd afgesloten bij BNP Paribas Fortis maar blijkt ook AG Insurance te zijn. Zij openen in eerste instantie een dossier en beloven naar mogelijkheden voor de buscamper te zoeken. Enkele uren later wordt telefonisch bevestigt dat er een oplossing in de maak is. De opluchting is van korte duur. Nog geen uur later wordt ik opnieuw gecontacteerd. Het dossier wordt geweigerd op basis van Andy’s medische achtergrond. Reizen is blijkbaar verboden voor mensen die niet helemaal gezond zijn. Ik ben sprakeloos en te verbouwereerd om te reageren. Nadat ik terug een beetje ben bekomen, neem ik opnieuw contact op. Ik wil zeker weten of ik  het allemaal goed begrepen heb. Deze keer komt men met een nieuwe reden. De “top bijstand” geldt niet als er geen technisch probleem is met de buscamper. Mijn voorstel om voor een mankement te zorgen, valt niet in goede aarde. Dossier afgesloten. Een uur geleden komt men alsnog op de proppen met een voorstel om 1 vliegticket terug te betalen om een chauffeur over te vliegen. Uit eerlijke schaamte?

Ik ben ervan overtuigd dat er geen speld tussen het wettelijk kader van de verzekeringen te krijgen is. Ze hebben ongetwijfeld nog een hoop tegenargumenten om ons ongelijk aan te tonen. Spijtig genoeg hebben ze andere praatjes bij het afsluiten van een contract. Zolang de klant braaf de rekening betaalt, is het rozengeur en maneschijn. De grote uitzondering op deze regel is Mutas, die alles in het werk stelt om ons verder te helpen.

Er zit niets anders op dan zelf een oplossing te zoeken. Axel en Gil, mijn 2 lieve zonen, vliegen maandag naar Athene en brengen samen de buscamper naar huis. Dit is blijkbaar de enige manier waarop ik Andy kan vergezellen bij de repatriëring.

15 gedachtes over “Repatriëring vanuit Athene

 1. Pffff dan maken ze het de mensen nog een beetje moeilijker dan ze het al hebben die verzekeringen. Destijds werkte een vriendin van mij bij een verzekeringsmaatschappij in Antwerpen en die zei zelf: als je de kans krijgt om de maatschappij geld afhandig te maken, dan moet je het echt doen want zij doen heel de tijd niets anders! Is ongeveer 30 jaar geleden en denk dat het er alleen maar erger op geworden is….
  Veel sterkte nog aan jullie beiden en veilige terugreis

  Geliked door 1 persoon

 2. jeetje ingrid wat een verhaal. je hebt een stevige rug nodig om hiermee te kunnen omgaan zonder helemaal mesjokke te worden

  belangrijkste is andy. en gelukkig gaat het veel beter met hem. mede dankzij jou alerte handelen -;) en prachtig albanië gaan jullie gezellig samen bereizen. wel op een ander tijdstip dan gepland…

  goede terugreis zovast en veel beterschap voor andy

  carpe diem 👍🐾 jeannette en rinus

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Geliked door 1 persoon

 3. Lieve beide, allereerst fijn dat het beter gaat met Andy, dat is het meest belangrijke. Ja 11 dg rond dwalen in Athene, gedwongen is een ander verhaal dan wij vorig jaar week vrijwillig. Maar bovenal, het verzekeringen verhaal is vreselijk. We betalen met zijn allen zoveel, waar is hun verpkichting en verantwoording naar de klanten. Wat fijn dat je schoonmoeder er was voor jullie. Maar ook dat jullie zoons nu de reddende engel zijn, en jullie bus terug rijden. Wij wensen jullie allemaal sterkte in de strijd, maar vooral beterschap voor Andy. We blijven jullie volgen.

  Lieve groet Geert en Ineke.

  Geliked door 1 persoon

 4. In de eerste plaats ben ik blij dat het al stuk beter is met Andy. Dat is een goede vooruitgang. Jammer dat jullie reis op die manier moet eindigen. Gelukkig kunnen de kids de bus naar huis rijden. die verzekeringen… Schande schandlijk schandalig…..
  Nog veel beterschap voor Andy en veel sterkte voor voor u meid.

  Geliked door 1 persoon

 5. Beste Ingrid&Andy,

  Zoals ik 1 week geleden al aangaf heb je tot op heden de juiste acties ondernomen, bravo Mutas voor de ondersteuning van Andy, nu nog je privéverzekeringen aanzetten tot de acties waar je WEL recht op hebt, maar die afschepen (schandalig in deze situatie), tijd dus om extra druk en vuurkracht uit je mouw te schudden; jullie reizen SAMEN en besturen BEIDE de camper, bijgevolg moeten zij bij onbeschikbaarheid van een van beide de camper repatrieren, en zeker in geval van omniumpolis (Mijn KBC omnium heeft automatisch een bijstandverzekering voor mn camper).

  Misschien handel je best via deze weg;
  https://www.ombudsman.be/nl/ombudsmannen/ombudsman-van-de-verzekeringen

  Of:
  https://www.ombudsman.as/nl/complaint/klachtenformulier

  …zij bemiddelen voor jullie !

  Geliked door 1 persoon

 6. vervolg reactie 1924;
  Bravo Axel en Gil, maar doe het pas als het echt niet anders kan, deze onderneming is niet zonder risico, en dien jullie eventuele repaterieringsonkosten in bij jullie autoverzekering !
  Bravo Ingrid voor je acties; en laat Andy aub niet alleen terugreizen, je plaats is bij hem.
  succes

  Geliked door 1 persoon

 7. Ja ik geef jullie ook gelijk, MAAR een Hospitalisatie DKV. en een Omniumverzekering is geen reisverzekering (repatriëring) Dit is wel iets totaal anders. Maar jullie zijn onze beste vrienden, en het komt allemaal goed, We staan zeker achter jullie. En met Andy komt alles terug OK. We zien er al naar uit om terug samen een pintje te drinken. En samen plezier te maken met onze vrienden klik. Gr Eric Jul

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is idd geen pure reisverzekering. Maar van een omniumverzekering met top bijstand voor een camper, die dient om te reizen (voor wat anders) mag je toch verwachten dat repatriëring van een camper erbij hoort.

   Like

   1. Het klopt dat een omnium verzekering een ongevallenverzekering is, en dat ge na een ongeval geholpen wordt. Maar het is geen reisverzekering

    Like

 8. Hopelijk gaat alles vanaf nu goed en zijn jullie volgende week terug in België . Veel beterschap en goede moed voor allebei. Groetjes en tt binnenkort. Chris en Rob

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s