Banja Luka

1 mei 2019: Banja Luka – Banja Luka 0 km

Banja Luka is met zijn 200.000 inwoners de 2de grootste stad van Bosnië-Herzegovina. In feite is het de hoofdstad van de Servische Republiek binnen Bosnië. De officiële hoofdstad is Sarajevo. Het klinkt ingewikkeld maar het is een beetje vergelijkbaar met ons Vlaanderen – Wallonië verhaal. Banja Luka is een aantrekkelijke vakantiebestemming voor een korte citytrip. Sinds oktober 2018 is de stad goedkoop te bereiken via het luchtruim vanuit Brussel en enkele andere Europese steden.

De stad heeft een klein, overzichtelijk centrum met een fort, musea, winkelstraten in een voetgangerszone, enkele parken, moskeeën, een paar orthodoxe en katholieke kerken. Onlangs opende hier het grootste winkelcentrum van de omgeving, maar dat is vandaag gesloten ter gelegenheid van 1 mei.  Djordje, de eigenaar van Camp San neemt me mee naar een aantal bezienswaardigheden. Zo’n persoonlijke gids is best handig. Het is vandaag extra kalm in de stad omwille van de feestdag. Djordje vertelt me dat er op deze dag gevierd in plaats van gewerkt wordt. Feesten betekent in Bosnië letterlijk eten en drinken in familiekring tot je erbij neervalt. Op Camp San is er deze namiddag een familie barbecue waar ik, zoals je kan raden ook naartoe mag. Feest nr 2 van deze week is een feit!

Djordje troont me mee naar de Ferhat Pasha Moskee in Banja Luka. Het gebouw dateert van de 16de eeuw, maar werd compleet vernield tijdens de Bosnische oorlog in 1993. De heropbouw duurde ettelijke jaren. In 2016 heropende de moskee onder grote belangstelling. Vandaag is het mooie bouwwerk gesloten zodat even binnenkijken helaas niet mogelijk is.

Banja Luka 2

Vervolgens stoppen we bij de Servisch Orthodoxe Kerk van Christus de Verlosser. In feite is de kerk een replica die nog niet zo lang geleden werd heropgebouwd zoals de originele versie. De oorspronkelijke kathedraal werd gebouwd tussen de 2 wereldoorlogen in, en alweer vernietigd tijdens WO II. De kerktoren is 47 meter hoog en de 5 koepels symboliseren Christus en de 4 apostelen.

Banja Luka 4

Direct aan de oever van de Vrbas rivier ligt het Troava kasteel. Het fort dateert uit de Romeinse tijd en is gedeeltelijk gerenoveerd. Er worden de laatste jaren evenementen georganiseerd waaronder muziekfestivals en theatervoorstellingen.  De binnenplaats wordt ook gebruikt als speelplek voor kinderen. De Kazamat, een van de bekendste restaurants van Banja Luka is er gevestigd.

Banja Luka 3

Om de mini-citytrip af te sluiten wandelen we door de Gospodska straat, wat zoveel betekent als Herenstraat. Het is een voetgangerszone met koffiehuisjes, winkels en een dagelijkse boekenmarkt. Vandaag is het er uitzonderlijk rustig omwille van de feestdag. Midden in de straat is een herdenkingsplaats ingericht voor David Dragičević, een jongeman die in 2018 overleed in vreemde omstandigheden na een avondje stappen. De bevolking neemt het niet dat zijn dood werd geklasseerd als een ongeval. De beroemdste straat van Banja Luka is sindsdien geregeld het toneel voor protestacties tegen een mogelijke “doofpotaffaire”.

Djordje neemt me als afsluiter mee naar een van de koffiehuisjes in de buurt. Ook nu blijft betalen verboden.

Banja Luka 1

Daarna moet ook hij naar 1 mei feest dat voor de gelegenheid op zijn kampeerterrein doorgaat. Ik maak kennis met de familieleden en schuif mee aan tafel. Als het feestgedruis blijft doorgaa, rol ik aan het einde van de roadtrip weer naar België met een pak aan overtollige kilo’s.

Banja Luka 5

Advertentie

2 gedachtes over “Banja Luka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s