Sarajevo city

5 mei 2019: Sarajevo – Sarajevo 0 km

Gisteren zijn mijn lieve collega’s Annemie en Marlies naar Sarajevo gevlogen om een weekje mee te reizen met mijn bus. Ze gaan mee op pad tot in Mostar vanwaar ze op 12 mei terugvliegen naar België. Ik ben superblij met de allereerste reisgezellen. We gaan uit eten en toosten op de gezamenlijke vakantieweek met een glaasje wijn.

Vandaag staat het centrum van Sarajevo op het programma. Volgens de plaatselijke weerman regent het de hele dag. Het natte risico is nemen we voor lief. De taxichauffeur zet ons af in het oude stadsgedeelte, ook wel Klein Istanbul genoemd. Het is de voormalige Turkse wijk. Deze plek bestaat grotendeels uit geplaveide steegjes met souvenirwinkeltjes en ambachtelijke werkplaatsen. Metaalbewerking en kopersmeden zijn hier populaire beroepsbezigheden. Het oudste en een van de smalste straatjes van de wijk is Kazandziluk. Klein Istanbul is omgeven door het Duivenplein en enkele moskeeën.

Sarajevo9

Kuieren door de smalle straatjes is tof. Af en toe een pauze nemen op een van de leuke terrasjes is een must.

Sarajevo1

Naast het oude stadscentrum zijn er in Sarajevo veel “oude” gebouwen te bewonderen. Oud klopt niet altijd, want veel constructies zijn tijdens de Bosnische oorlog helemaal vernield. De nationale bibliotheek was ooit het symbool van de stad. Het elegante bouwwerk ging in 1992 in vlammen op na urenlang beleg van Servische milities. Na een jarenlange renovatie pronkt het weer als voorheen.

Sarajevo4

Wanneer we voorbij het statige gebouw lopen, spotten we in de verte de kabelbaan die leidt naar de bergen van Trebevic. Dat is de plek waar in 1984 de olympische winterspelen werden georganiseerd. Een ritje met de kabelbaan lijkt ons wel wat. Vanuit de glazen gondels is er een mooi uitzicht op het dal van Sarajevo.

Sarajevo2

Een heen en terugrit kost 20 BAM (10 €). Van de olympische infrastructuur schiet niet veel meer over. Ook dit heeft te maken met de verwoestende burgeroorlog waarbij sluipschutters zich in de bergen schuil hielden. Toch is het de moeite waard om ter plekke een kijkje te nemen. Een van de interessantste bezienswaardigheden is de oude bobsleebaan. Tegenwoordig staat ze vol graffiti en heeft de site wat weg van een spookdorp.

Sarajevo8

Na de retourrit met de kabelbaan zetten we koers naar de Latijnse Brug. Op het eerste gezicht lijkt de eenvoudige brug niet zo interessant. Toch heeft deze plek een heel belangrijke plaats in de wereldgeschiedenis. Hier werd namelijk het startschot gegeven voor WO I. De directe aanleiding was de moordaanslag op aartshertog en troonopvolger van Oostenrijk Franz-Ferdinand en zijn vrouw Sophia, tijdens hun bezoek aan Sarajevo op 28 juni 1914. De aanslag gebeurde notabene met een vuurwapen van Belgische makelij.

Sarajevo6

Een eenvoudige gedenksteen herinnert de brutale aanslag. Aan de overkant van de brug is een museum, gewijd aan de gebeurtenissen. Het is op zondag gesloten. Toch is het interessant om even rond het museum te wandelen. Aan de ramen is het moordverhaal te volgen in de vorm van foto’s.

Sarajevo heeft nog meer te bieden maar wij keren na een dagje toeristen terug naar Camping Oaza. Er is tot nu toe geen spatje regen gevallen, maar daar komt snel verandering in. Het deert niet meer. Marlies en Annemie huren een kamer in het hotel dat aan de camping verbonden is. Het is straks de spannende ontknoping van De Mol die we bekijken via Yellow Play op de Ipad. Het is te zeggen: ik schrijf reisverhaaltjes en zij kijken.

Advertentie

5 gedachtes over “Sarajevo city

  1. Gelukkig heb je wat gezelschap maakt het toch net iets aangenamer !!!! Geniet er van ziet er wel allemaal mooi uit ik hou ook wel van die kleine steegjes !!!!! Gr .

    Geliked door 1 persoon

  2. En Ingrid, heb je de aandacht van de lezer willen testen… in dat geval, de moord op Ferdinand was in 1914. Ik duim voor nog wat zonnige dagen, al hebben jullie dit blijkbaar niet ‘van doen’ om er een mooi en interessant verblijf van te maken. Ik zal deze week eens een bezoekje brengen aan jullie achtergebleven collega. Veel plezier dames.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s