99 luftballons… in Göreme

5 juni 2019 : Göreme – Göreme 0 km

Om 3.15 uur gaat de wekker. Om 4.10 uur sta ik te wachten aan de ingang van de camping op een taxibus van Kaya Balloons. Het is nog pikkedonker. In Göreme start elke dag de ochtendspits op dit onchristelijk uur voor de traditionele ballonvaarten, tenminste als de weersomstandigheden het toelaten. Dat is vandaag gelukkig het geval. Busjes vol toeristen rijden af en aan naar de Göreme-vallei voor een uitzonderlijk luchtavontuur. Bij aankomst worden we getrakteerd op kersensap en een croissant terwijl de heteluchtballonnen klaargemaakt worden voor vertrek.

Goreme10

Rond 5.15 uur stijgen we op naar hogere sferen. In de mand zitten 26 mensen, inclusief 2 piloten. Ballonvaren is geen eenvoudige klus. De piloten zijn degelijk opgeleid. Een groot team staat klaar om alles in goede luchtstromen te leiden. Naast beide piloten, waarvan 1 leerling piloot, staat er ook een grondcrew paraat. Tussen de vele andere luchtballonnen hangen we op korte tijd op een redelijke hoogte.

Goreme15

Wanneer de branders niet stralen, rest er alleen stilte, het weids uitzicht over de prachtige vallei en de aanblik van collega-luchtballonnen. De bonus is een prachtige zonsopgang.

Goreme14

Goreme16

Heteluchtballonnen zijn moeilijk te sturen. De wind bepaalt de landingslocatie. Het zoeken naar de ideale landingsplaats vergt de nodige concentratie van de piloot. In Göreme zijn tientallen piloten op ongeveer hetzelfde tijdstip op zoek naar een geschikte plek. Dat maakt de zoektocht nog spannender. Landen op bewerkte akkers of in de buurt van dieren is niet toegelaten. De schade die een mislukte landing veroorzaakt moet vergoed worden. Bovendien moet de grondcrew ter plaatse geraken. We landen 8 km van Göreme na een 1,5 uur vliegen. De piloot moet een tijdje zoeken naar een geschikte locatie om te dalen. Als gevolg daarvan genieten we van een extra bergkam-oversteek.

Goreme13

De grondcrew, die de vlucht nauwlettend in de gaten houdt, is al ter plaatse. Ze helpen een handje bij de landing door de ballon tijdig uit een akker te trekken.

Goreme11

Om nog even na te genieten van de onvergetelijke ervaring krijgt iedereen een glaasje alcoholvrije champagne en een vliegcertificaat erbovenop. Om 7.30 uur sta ik weer op de camping.

Na een uurtje extra slaap, trek ik er met mijn rugzak op uit. Deze keer laat ik de fiets thuis. Recht tegenover de camping ligt de Aynali kerk. Ook deze kerk is uit de rotsen gehouwen. Een toegangsticket kost 10 TL (1,5 €). De prijs is inclusief een geleende zaklamp om goed te kunnen zien in de donkere rotsholte. Het is een kerk met 2 verdiepingen. Via een nauwe traphal wordt de 2de verdieping bereikt.

Goreme19

Binnenin is het lekker koel. Op de muren en plafonds zijn oude tekeningen zichtbaar al zijn ze minder mooi als deze van de kerken in het openluchtmuseum. Fotograferen is deze keer niet verboden.

Goreme20

Na het kerkbezoek wandel ik nog eens helemaal naar het stadscentrum van Göreme. Zonder fiets is dat een pak makkelijker, al blijft het opletten voor het drukke verkeer. Ondanks de bedrijvigheid is het stadscentrum een leuke plek om te vertoeven. Relaxed rondneuzen in de winkeltjes kan zonder hardnekkige opdringerigheid van de winkeliers. Dat is bij sommige bestemmingen wel enigszins anders. Een ding heb ik vandaag bijgeleerd. Turkije is geen wijnland. Mijn glas witte wijn wordt warm geserveerd en is duurder dan de bijbehorende maaltijd. Efes, de lekkere inlandse pils, is een goed alternatief. De Turken zijn vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Op de camping krijg ik spontaan thee en koekjes aangeboden van mijn Turkse buren. Op een ‘goeie morgen’ na hebben we verder geen woord gewisseld omwille van de taalbarrière.  De jongeman van de  receptie die gisteren de wereld verzette om mijn luchtdoop te realiseren, komt me af en toe een blitzbezoek brengen aan de bus, gewoon om te vragen hoe het gaat en of ik iets nodig heb. Zijn droom is ballonvaarder worden. Hij zal zijn toekomstige klanten vast een onvergetelijk avontuur bezorgen. Vanavond heb ik hem wel verslagen op eigen terrein in een reeks felbevochten tavla-spelletje (back gammon): 3-1!

Advertentie

10 gedachtes over “99 luftballons… in Göreme

  1. ik geniet van je avonturen. Vandaag heb ik mijn huis (mondeling) verkocht, dus ik kan ook snel aan mijn avontuur beginnen om samen met met 3 katten met de camper op pad te gaan.

    Geliked door 2 people

  2. Trip down memory lane! Wat is het leuk om via jouw foto’s en verhalen Kappadokia opnieuw te beleven! En dan nog een ballonvaart op de koop toe! Moet vooral daar zalig zijn om te doen! Geniet ervan, ik doe dat ook!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s