Via het Lipnomeer naar Wenen

7 september 2019: Cesky Krumlov – Wenen (Oostenrijk) 255 km

Het is niet prettig wakker worden met oorverdovend regengekletter op het dak van de bus. Het wordt tijd om Tsjechië en het gure weer achter te laten. Vooraleer definitief afscheid te nemen, volgt nog een laatste tussenstop aan het Lipnomeer en de stuwdam. Deze dam is aangelegd vanwege problemen die enkele stadjes, waaronder Cesky Krumlov ondervonden door overstromingen van de Moldau. De aanleg van de stuwdam  begon in 1951 en eindigde in 1960. Het Lipnomeer ligt in het Nationaal Park Šumava middenin een gebied van heuvelachtige bossen. De dam ligt in het dorp Lipno nad Vlatvou. In de zomer is het een aantrekkelijke streek voor sportieve vakantiegangers. Wandelen, fietsen en watersporten zijn populaire ontspanningsmogelijkheden. De weg naar Lipno nad Vlatvou is goed berijdbaar maar de aflopende bermen aan beide kanten van het wegdek zijn op sommige stukken van de route niet zonder risico. Net wanneer ik in gedachten bij het gevaar stilsta, is er een reddingsoperatie aan de gang van brandweer en politie voor een ongeval. Er is een auto in de weide beland en mogelijkerwijs enkele keren over de kop gegaan. Het voertuig staat alweer rechtop, maar is zwaar gehavend aan het dak. Hopelijk zijn de inzittenden ongedeerd. Na 40 km arriveer ik bij de stuwdam, die van bovenaf te bezichtigen is. Voertuigen rijden erover met een maximum snelheid van 30 km per uur. Vlakbij de stuwdam is een parking. Ondanks het aanhoudende regenweer ga ik toch een kijkje nemen. De dam is niet erg groot. De watersporters geven bij dit sombere weer niet thuis. Het meer ligt er troosteloos bij.

Lipno dam 1

Lipno dam 2

De grens Tsjechië – Oostenrijk volgt snel. Om Oostenrijk te doorkruisen is een wegenvignet noodzakelijk. Of toch niet? Volgens mijn zoektocht op internet is het bijna onmogelijk om tol te vermijden in het land. Volgens mijn welingelichte Oostenrijkse bron, kan het wel. De GPS zegt eveneens dat het zonder betalen kan. Hopelijk is het toestel up to date want een boete kan oplopen tot 120 €. Ik waag het erop en verkies de mooiere route langs binnenwegen boven de autosnelwegen. Veel moois is er vandaag nochtans niet te zien. De regen die hardnekkig blijft aanhouden, eist alle aandacht op. Met uitzondering van enkele rustpauzes en een winkel-stop, rijd ik rechtstreeks naar de Reisemobil Stellplatz Wien (http://www.reisemobilstellplatz-wien.at/uk/index.html) aan de stadsrand van Wenen. De bus- en metrohalte liggen op wandelafstand. Het betreft een grote camperplaats met alle faciliteiten voor campers, inclusief sanitaire voorzieningen. Als surplus is er bij aanmelding een ongezien aanbod aan informatie in de vorm van folders.

Wenen 1

Omdat het onophoudend blijft regenen, is vandaag naar het centrum van Wenen afzakken is geen optie.

Wenen 2

Meer dan wat opruimen, koken en folders bestuderen zit er niet in. De voorbereiding is optimaal om morgen op  verkenning te gaan, tenminste als de weergoden beter gezind zijn. Rechtstreeks koers zetten naar Hongarije is een andere optie. Ik verschuil me voor de rest van de avond in de buscamper met de verwarming op de hoogste stand en een boek…

Route van Cesky Krumlov naar Wenen
Advertentie

10 gedachtes over “Via het Lipnomeer naar Wenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s