Cesky Krumlov

6 september 2019: Praag – Cesky Krumlov 187 km

Ik neem afscheid van Praag in de wetenschap dat ik zelfs na 3 dagen de helft van de stad nog niet gezien heb. Het is een goede reden om nog eens terug te komen. Ik zet koers naar Cesky Krumlov, een kleine 200 km verderop. Bij aankomst parkeer ik op de Bus stop, vlakbij het centrum. Vooraan is het een parking die gebruikt wordt door touringcars om toeristen bij de stad te droppen. Achteraan zijn er overnachtingsmogelijkheden voor campers. De camperparking is afgesloten door slagbomen. Er is geen elektriciteit maar onlangs is er een toiletgebouw opgericht dat enkel overdag geopend is.

Cesky Kumlov 12

De Bus stop ligt amper 150 m van de bezienswaardigheden verwijderd in de stadskern van Cesky Krumlov. Om het centrum te bereiken moet je onder de indrukwekkende Mantelbrug door, die onderdeel is van de plaatselijke burcht. Het is een indrukwekkend gevaarte.

Cesky Kumlov 1

Cesky Krumlov is een kleine stad met 14.000 inwoners. Het ligt in een scherpe bocht van rivier de Moldau. Het is na Praag de belangrijkste toeristische trekpleister in Tsjechië. Het middeleeuws stadje staat sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De topattractie is met grote zekerheid het kasteel op de hoge rots boven de rivier.

Cesky Kumlov 8

De bouw van de burcht startte reeds in de 13de eeuw. De constructie werd steeds verder aangepast en uitgebreid zodat het bouwen bleef duren tot in de 19de eeuw. Een rondleiding door het kasteel kost 300 CZK (12 €). Dat is aan de dure kant. Ik kijk eerst de kat uit de boom. Een steil pad leidt naar een van de binnenplaatsen. Het slot telt meer dan 40 gebouwen en is daarmee een van de grootste van Europa. Sinds mensenheugenis zitten er beren in de slotgracht, onder de toegangspoort. Het familiewapen van de eerste bewoners werd al gekenmerkt door een afbeelding van een bruine beer.  De nieuwe generatie bruine beren verblijven er nog steeds.

Cesky Kumlov 11

Aan de wandeling tussen de kasteelgebouwen door lijkt geen einde te komen. Op een van de vele binnenplaatsen is er een mooi uitzicht over het pittoreske stadje. Vanaf de toren zou het panorama nog spectaculairder zijn.

Cesky Kumlov 9

Het is de moeite om een wandeling te maken door het historisch centrum van Cesky Krumlov. De met kasseien geplaveide straten zijn grotendeels autovrij. Hier en daar proberen straatartiesten een cent bij te verdienen. Deze muzikant bespeelt de didgeridoo. Jammer dat de foto geen geluid weergeeft. De uitgestoten klanken klinken bijzonder.

Cesky Kumlov 7

De binnenstad is door de jaren heen gerestaureerd en in zijn glorie hersteld. Naast de vele winkels en terrassen zijn er 3 musea: het Regionale Museum, het Marionetten Museum en een Museum voor architectuur en handwerken. De stad staat erop om het historisch uitzicht zo goed mogelijk te bewaren. Winkels met grote neonreclames zijn taboe en de inplanting van McDonald’s, Starbucks of andere grote winkelketens werd tot nu toe halsstarrig geweigerd om eenzelfde reden.  De stad telt tal van historische gebouwen waaronder de sobere St. Vitus kerk die eveneens hoog boven de stad uittorent.

Het lijkt ook interessant om in de nabijheid van het centrum een bezoek te brengen aan de grafietmijnen. Men biedt rondleidingen aan in treintjes die ondergronds gaan. Bij gebrek aan tijd blijft mijn bezoek aan Cesky Krumlov beperkt tot een uitgebreide stads- en kasteelwandeling.

Route van Praag naar Cesky Krumlov
Advertentie

3 gedachtes over “Cesky Krumlov

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s