Op trot met Ingrid in Praag

5 september 2019: Praag – Praag 0 km

Ingrid is mijn reisgenoot voor een dag. Ik ontmoet haar om 10.30 uur aan de ingang van de Praagse Burcht. Dat is althans het plan. Ik ben naar goede gewoonte veel te vroeg en bezoek alvast het Gouden Straatje. Het smalle steegje bestaat uit kleurrijke huisjes die tegen de muur van de Praagse Burcht liggen. Het heeft zijn naam te danken aan de goudsmeden die er woonden in de 17de eeuw. In het begin van de 20ste eeuw woonde de beroemde Duitse schrijver Franz Kafka in het blauwe huisje op nr 22. De buurt was toen volledig in verval. Het Gouden Steegje was tot in de jaren 50 van vorige eeuw bewoond. Nu zijn er enkele souvenirwinkeltjes. Een aantal huisjes zijn ingericht als minimusea in de staat waarin ze zich ooit bevonden.

Praag 17

Om de grote drukte voor te zijn is het een goed idee om het beroemde steegje in de vroege ochtend te bewandelen. Na mijn bezoek wacht ik in het zonnetje op mijn Nederlandse naamgenote. Voor alle zekerheid stuur ik haar alvast een bericht en dat is maar goed ook. Zij zit aan een andere ingang op me te wachten. De Praagse Burcht blijkt verschillende entrees rijk te zijn. Uiteindelijk vinden we elkaar een uur later dan voorzien. De dagtrip kan beginnen.

De Praagse Burcht is een van de topattracties van de stad, maar de naam is misleidend. Het gaat niet om een burcht of kasteel, maar over een bonte verzameling van gebouwen waaronder kerken, musea, paleizen, torens en tuinen. Alles bezichtigen is quasi onmogelijk in een kort tijdsbestek. Een Tour B-ticket van 250 CZK (10 €) verschaft toegang tot het Oud Koninklijk Paleis, de Sint-Jorisbasiliek, het Gouden Straatje en de Sint-Vituskathedraal.

De Sint-Vituskathedraal is eerst aan de beurt. Er is een massa volk. Het gebouw is imposant.

Praag 18

Om binnen te geraken staat er een lange, internationale rij vakantiegangers aan te schuiven. Ook toeristen zonder ticket kunnen binnenin een kijkje nemen. Voor een volledige rondgang in de kathedraal wordt het ticket gescand. Het interieur is al even imponerend als de buitenkant.

Praag 19

Na de grootse kathedraal volgt het Oud Koninklijk Paleis dat veel minder indruk nalaat. De Sint-Jorisbasiliek daarentegen kan wel bekoren. De basiliek is veel kleiner en overzichtelijker dan zijn grote buur. Het is het oudst bewaard gebleven religieuze gebouw in Praag. Het dateert van het jaar 920.

Praag 20

Het bezoek aan de Praagse Burcht neemt enkele uren in beslag. Het is al laat wanneer we koers zetten naar de Petrinheuvel met bijbehorende toren. Gelukkig is die andere Ingrid goed vertrouwd met het Praagse openbaar vervoer. Tram 22 brengt ons in een mum van tijd ter plaatse. De Petrin toren is een stalen constructie die vergelijkbaar is met de Eiffeltoren in Parijs. Met zijn 65 m is dit de kleinere versie van zijn Parijse grote broer. De toren ligt op de hoogste heuvel van Praag en is omgeven door een mooi park. De makkelijkste optie om de toren te bereiken is het kabeltreintje dat steil bergop rijdt. Iedereen met een geldig openbaar vervoerbewijs kan er gratis gebruik van maken. Het kabeltreintje maakt deel uit van het stadsvervoer van Praag. Wie een grandioos uitzicht over de stad wil, kan de 299 trappen van de toren beklimmen voor 150 CKZ (6 €). Wie de lift neemt betaalt 60 CKZ (2,5 €)  meer.

Praag 22

Praag 21

We sluiten het culturele hoofdstuk af met een bezoek aan het kunstwerk ter ere van Franz Kafka. Het speciale object in de vorm van een roterend hoofd staat voor de ingang van winkelcentrum Quadrio, Spálená 22. De sculptuur verwijst op verschillende manieren naar Kafka. Zijn beroemde boek De gedaantewisseling, maar ook zijn psychische problemen zijn erin verwerkt. Het gigantische hoofd bestaat uit continue draaiende schijven van roestvrij staal die samen 39 ton wegen.

Praag 23

Na een goed gevulde dag komt plots dat hongertje. We eten in een typisch Tsjechisch restaurant met de naam Havelska Koruna.

Praag 24

Het is een hele belevenis. Bij aankomst krijgen we een blanco notitieblaadje aangereikt. Gewapend met dit papier kan je in de open keuken kiezen tussen een groot aantal pure Tsjechische schotels. Het keukenpersoneel noteert zorgvuldig een nummer op het briefje naargelang de keuzes van de klant. De kassajuffrouw ontcijfert alles en geeft vervolgens de rekening bij het naar buiten gaan. Het systeem zonder veel franjes, werkt snel en doeltreffend.

Praag 25

Met een nieuw pak culturele en culinaire ervaringen neem ik afscheid van Ingrid.  Net zoals de vorige dagen neem ik de metro en de bus naar de camping. Hier loopt het deze keer grondig mis. Buslijn 174 verandert van eindbestemming in een onoplettend moment. Gelukkig zet de Uber-taxi mijn fout naadloos recht.

Advertentie

3 gedachtes over “Op trot met Ingrid in Praag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s