Esztergom

9 september 2019: Wenen – Esztergom (Hongarije) 230 km

De reisplanning wordt gedwarsboomd door de weersomstandigheden. In Wenen bleef het gisteren gelukkig nog droog. Vandaag verloopt enigszins anders. Vannacht heeft het aan een stuk geregend en het gaat nog steeds door. In de hoop het slechte weer achter te laten, vertrek ik vol goede moed richting Hongarije. Na een sanitaire stop voor de camper, kan de rit beginnen.

Het einddoel is Esztergom, een stadje op 50 km van Budapest. De afstand bedraagt 230 km. Het rijden verloopt nog steeds zonder wegenvignet. Om zeker geen “betaalweg” op te rijden, vink ik naast tolwegen, ook autosnelwegen uit op de GPS. De route gaat langs kleine wegen in bedenkelijke staat. In Oostenrijk is het wegdek nog prima. In Prellenkirchen houd ik voor het eerst halt. Het laatste stuk Oostenrijk verrast met wijngaarden en iets wat op “wijnproefhuisjes” lijkt. Het valt niet te verifiëren, want op dit uur is wijnproeven nog niet aan de orde. Alles lijkt bovendien gesloten.

Prellenkirchen 1

Prellenkirchen 2

Enkele kilometers verderop rijd ik de grens met… Slovakije over. Het is slechts een kort bezoek, want exact 13 minuten later volgt de grens met Hongarije al. Door een hoek van Slovakije mee te nemen, wordt Hongarije plots het 6de land in rij op het traject. In Mosonmagyaróvár, de eerste Hongaarse stad, stop ik om Hongaarse Forint (HUF) te scoren aan een bankautomaat. Het is weer wennen aan een nieuwe munt. 100 € is gelijk aan 33.000 HUF. Dat wordt tellen.

Het sombere weer verbetert er niet op. Het gaat van droog naar een beetje nat en plots heel erg nat. Hoe dichter Esztergon nadert, hoe donkerder de lucht. De wegen staan blank en het wordt steeds gevaarlijker. Verder rijden naar Budapest is een optie, maar onbetrouwbaar. De kleine wegen zijn in slechte staat en de diepe plassen zijn niet te tellen. Vrachtwagens die vanuit tegenovergestelde richting komen, zorgen voor wateroverlast en de zichtbaarheid is nul komma nul. Om averij te voorkomen, installeer ik me op Gran Camping in Esztergom (http://grancamping-fortanex.hu/nl/contact-2/). De camping ligt naast de Donau op 750 m van het stadscentrum. Het kampeerterrein beschikt over een pizzeria en een zwembad. Ook zonder te zwemmen, ben ik kleddernat. Het busje aansluiten op het elektriciteitsnetwerk is voldoende om helemaal doorweekt te zijn. Het begint bovendien te bliksemen en te donderen.

Esztergom is een historisch stadje met iets meer dan 30.000 inwoners. Ooit was het de hoofdstad van Hongarije. De stad is bekend om zijn koninklijk paleis en enorme basiliek. De basiliek valt op in het voorbij rijden, maar stoppen is geen optie bij dit noodweer. Noodgedwongen breng ik weer een avond in het busje door. Alhoewel, de pizzeria blijft een optie…

Route van Wenen naar Esztergom
Advertentie

4 gedachtes over “Esztergom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s