Op date met Dracula?

17 september 2019: Burlusi – Bran 155 km

Vandaag plan ik een bezoek aan Castelul Bran oftewel het kasteel van Bran. Vanaf Camping Dragoske bedraagt de afstand tot Bran nog 122  km. Al bij het vertrek gaat het mis. De uitgang van de camping ligt midden in een bocht. Links de weg oprijden, lukt niet. Het aanstormende verkeer dat van rechts komt is onzichtbaar. Ik besluit naar rechts te draaien en even verderop rechtsomkeer te maken. Maar dat plannetje mislukt. Bijna onmiddellijk raak ik verstrikt in wegenwerken en een off-road omleiding. Omkeren is te ingewikkeld. Eens goed “miljaren” en 30 km omrijden is een makkelijkere oplossing. De GPS belooft een rijtijd van 4 uur. Dat voorspelt niet veel goeds. De route gaat over mooie bergwegen. Het wegdek is soms goed, vaak minder goed en heel vaak hopeloos belabberd. Van het berglandschap genieten, is er niet bij. Ik concentreer me om de gaten en hobbels zoveel mogelijk te omzeilen. De snelheid ligt laag. Ondanks de gebrekkige toestand van het baanoppervlak, blijft het leuk om via een bochtig parcours te klimmen en te dalen. Af en toe is het opletten voor tragere weggebruikers.

Bran 3

Bran 1

Ter hoogte van Campulung doemt een groot monument op. Er is een parking en de nieuwsgierigheid haalt het. De constructie is het Mausoleum van Mateia. Het is een herdenkingsmonument, gewijd aan de gesneuvelde soldaten uit WO I. De overblijfselen van 2300 Roemeense strijders liggen er begraven. Statige marsmuziek weergalmt door de luidsprekers. Hier brandt de eeuwige vlam.

Bran 5

Na een verdiende koffiepauze in het aanpalende koffiehuis, is het tijd om de laatste 50 bergkilometers te overbruggen. Vampire Camping (https://vampirecamping.ro/) is de overnachtingsplek. Het klinkt griezelig, maar in realiteit valt het wel mee. De naam doelt op het kasteel van Dracula dat op loopafstand (2 km) van het kampeerterrein ligt. Maar eerst is het tijd om te wassen en te strijken. Dat laatste is figuurlijk. Het strijkijzer is thuis gebleven.

Terwijl de was droogt, wandel ik naar Castelul Bran, het kasteel van Bran of het kasteel van Dracula. In 1897 schreef Bram Stoker over graaf Dracula, een vampier in een horrorkasteel. In het boek komt Prins Vlad Tepes voor, de zoon van Vlad II Dracul. Hij was een bloeddorstig heerser die zijn vijanden op stokken spietste. Kasteel Bran was volgens de legende het hoofdkwartier van Vlad II, maar dat is nooit bewezen. Hij is wellicht de figuur waaraan Bram Stoker de naam Dracula ontleende voor zijn boek. Waarheid of niet, het kasteel van Bran gaat alleszins door voor het kasteel van Dracula. De werkelijke geschiedenis is iets minder spannend dan de mythe.

Bran 4

Bran 2

Het kasteel ligt op een heuvel. Hoewel het een mooi historisch gebouw is met een interessante geschiedenis, teert het voornamelijk op de legende. Massa’s toeristen komen erop af. Een toegangsticket kost 40 RON (9 €). Hiervoor mag je rondwandelen in het kasteel in de aangeduide richting. De traphallen, balkons en gangen zijn veel te smal voor de hoeveelheid belangstellenden. Het is onmogelijk om zelfs maar de informatieborden te lezen zonder onder de voet te worden gelopen. De toeristenstroom volgen is het enige alternatief. En Dracula? Die blijft onzichtbaar. De enige verwijzingen naar deze romanfiguur zijn terug te vinden op de markt aan de voet van het kasteel in de vorm van souvenirs. Misschien moet ik vannacht nog eens gaan kijken…

Route van Burlusi naar Bran
Advertentie

4 gedachtes over “Op date met Dracula?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s