In de ban van storm Gloria

19 januari 2020: Cambrils – Cambrils 0 km

Storm Gloria haalt mijn reisschema behoorlijk overhoop. De voorspellingen zijn niet van de poes. Vooral in Catalonië, Valencia en de Balearen zet men zich schrap voor het ergste noodweer sinds 2007. Er worden grote hoeveelheden regen, windvlagen tot 11 Beaufort en de daarmee gepaard gaande overstromingen voorspeld. Op zee verwacht men golven van 8 tot 10 m hoog. Ik probeer zo goed mogelijk de stand van zaken op te volgen, maar informatie sijpelt slechts met mondjesmaat door. Het laatste nieuws dateert van 9 uur geleden. Sinds 13.00 uur is het vliegveld van Alicante voor 24 uur gesloten. De scholen blijven maandag in die regio dicht. Ik verblijf momenteel in Cambrils en dat lijkt tot nu toe een goede plek. De temperatuur is gezakt tot 10 °C. Het heeft aanhoudend geregend tot in de vroege namiddag. Van harde windstoten is nog geen sprake. De golven op zee zijn hoger dan normaal, maar het is niet spectaculair. Ik ben omsingeld door slechte weersomstandigheden en kan geen kant op. In het noorden voorspelt men later op de week aardverschuivingen door hevige regenval aan de voet van de Pyreneeën. In het zuiden zijn er windvlagen van 120 km per uur en in het slechtste geval overstromingen. Het binnenland wordt geteisterd door hevige sneeuwval.

In de namiddag wordt het droog. Ik besluit een strandwandeling te maken in de hoop spectaculaire golven te zien. Dat is niet het geval. De zee is driftiger dan normaal en enthousiaste surfers maken van de nood een deugd. Enkel de donkere lucht verraad dat de weersomstandigheden minder gunstig zijn dan gewoonlijk.

Cambrils16

 

Cambrils17

De storm is nog niet uitgeraasd. Ik blijf noodgedwongen nog even ter plaatse hangen. Het blijft voorlopig afwachten wat Gloria nog in petto heeft. Ik heb alleszins nog voldoende lectuur om de komende dagen door te komen…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertentie

5 gedachtes over “In de ban van storm Gloria

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s