Belgische overheid slaapt terwijl Gloria raast

20 januari 2020: Cambrils – Cambrils 0 km

21 januari 2020: Cambrils – Cambrils 0 km

Gloria houdt me nog steeds in de tang. Voor de media is de storm uitgeraasd, maar in de praktijk gaat het er nog steeds heftig aan toe. De balans is zwaar. Op de Balearen is er veel schade. Er zijn overstromingen en stroomonderbrekingen in de regio van Alicante, hevige sneeuwval in het noorden en het binnenland. Luchthavens en scholen zijn dicht. Een aantal wegen zijn afgesloten voor het verkeer. Tot dusver zijn er 4 dodelijke slachtoffers, 2 mensen in Asturia en 2 ongelukkigen in de buurt van Alicante. Cambrils ligt er tussenin. Het regent hier momenteel onophoudelijk met windstoten van meer den 50 km per uur, met pieken tot 120 km per uur. Dit weerbeeld wordt afgewisseld met af en toe een lichtflits en een donderslag. De stand van zaken opvolgen is lastig. Er zijn geen recente updates meer sinds gisteren. De Nederlandse overheid is alert en waarschuwt hun inwoners die door Spanje reizen via de mediakanalen. De Belgische overheid slaapt of zit gevangen in politiek geleuter over een mogelijke regeringsvorming. 4 ministers van buitenlandse zaken zijn blijkbaar niet voldoende om Belgen in het buitenland op de hoogte te houden. Onze media komt telkens glansrijk te laat met overgenomen informatie uit het buitenland. De enige manier om een zicht te krijgen op het weerbeeld, zijn de weer-apps en die voorspellen nog steeds niet veel goeds.

Tot gisterennamiddag was er in Cambrils weinig aan de hand. De extra rustdag komt als geroepen. Ik kook voor enkele dagen, doe op mijn gemak de was en de plas en lees een boek. In een drogere periode neem ik tijd om lekker uit te waaien aan het strand. In Cambrils is de zee meestal rustig, maar gisteren namen de golven al spectaculaire proporties aan. Vergelijk foto en video…

Cambrils1

video: 20 januari 2020

Vandaag is het geen weer om een hond door te jagen. Camping La Llosa ligt vlakbij het strand op een hoger gelegen terrein. Van bovenaf is te zien dat het zeewater nog een pak wilder te keer gaat dan gisteren. Afdalen naar het strand is nu geen optie meer. De regen en de wind zijn te prominent aanwezig. Gezonde intuïtie vertelt me dat de situatie te gevaarlijk is. Het busje is voor de rest van de dag mijn droge, op en neer wiegende schuilplaats. Hopelijk verbetert de situatie morgen aanzienlijk zodat ik mijn weg naar het zuiden kan hernemen…

Cambrils18

Laatste update Catalonië:

https://inspanje.nl/algemeen/12672/storm-gloria-gaat-er-dinsdag-hevig-aan-toe-in-catalonie/

Advertentie

3 gedachtes over “Belgische overheid slaapt terwijl Gloria raast

  1. Hopelijk is het ergste achter de rug, regen dat gaat nog maar die wind, daar heb ik alleszins schrik van (na wat we in Griekenland gezien en meegemaakt hebben).
    Beneden Alicante was het gisteren ook slecht, hoorde ik van een vriendin die daar woont.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s