Op weg naar een mooi avontuur

12 februari 2020: Córdoba – Álora 160 km

De ochtend begint met 2 verrassingen. Een minder leuke en een leuke. Er hangt een mistgordijn boven Córdoba en het miezert. Dat valt in eerste instantie tegen. Een snelle weer-check leert dat de zon volop van de partij is op mijn volgende bestemming. De tweede verrassing stemt me prettiger. Er is iets mis met de betaalautomaat van de dure camperplaats in Córdoba. Net voor ik mijn bankkaart in de automaat schuif, verschijnt er op het scherm iets met “pagar”. Mijn Spaans deugt niet, maar mijn Euro valt in dit geval snel. Volgens mij staat er op het scherm dat de rekening betaald is. De ultieme test met de slagboom volgt. De parking verlaten, lukt wonderwel. De besparing van 36 € voor een veel te duur parkeerticket is mooi meegenomen.

De volgende bestemming ligt in Álora, 40 km van Malaga. Het stadje telt bijna 14.000 inwoners en heeft met zijn witte huisjes en steile straatjes een typisch Andalusische uitstraling. Ik zoek enkel een slaapplek, want mijn reisdoel is niet het stadje zelf.

Tol-routes en autosnelwegen zijn vanaf nu in de mate van het mogelijke taboe. Via de    N-432 en de N-331 rijd ik door enkele grotere steden zoals Castro del Rio, Nueva Carteya, Lucena. Vanaf Antequera begint de A-343, een route naar mijn hart. Dat wil in de praktijk zeggen: haarspeldbochten, hier en daar steilere hellingen en een prachtig landschap.

Alora1

Ik overnacht op een kleine Camping met de naam Dos Alamos (http://www.dos-alamos.com/site/nl/home/) op 8 km van het centrum. Dos Alamos is een B&B die uitgebaat wordt door Nederlanders. Naast de vakantieappartementen ligt een terrein waar een 6-tal campers kunnen staan. Een van de appartementen is beschikbaar als sanitaire ruimte voor kampeergasten. Op het erf is zelfs een zwembad, maar dat is in deze tijd van het jaar gesloten.

Het hoofddoel van mijn verblijf is de Caminito del Rey, oftewel het Koningspad. Het is een historisch wandelpad met een lengte van 7,7 km. Het oorspronkelijke rotspad werd aangelegd in 1901 om het transport van personeel en goederen te vergemakkelijken voor de bouw van energiecentrales tussen de Choro-watervallen en de Gatanejo-watervallen. De wandelroute heeft zijn naam te danken aan koning Alfons XIII van Spanje, die in 1921 bij het inhuldigen van een dam de volledige route heen en terug liep. Het parcours loopt van Álora naar Campillos  door de El Chorro kloof, waar het zo’n 100 m boven de rivier uittorent. De verbindingsweg raakte in de loop der tijd vervallen en stond jarenlang bekend als het gevaarlijkste wandelpad van Europa. In 1992 werd het gebruik ervan verboden. Avonturiers en klimmers waren er ondanks het verbod niet weg te slaan. Nadat enkele slachtoffers hun belevenis niet meer konden navertellen, was de maat vol en werd de route volledig afgesloten voor het publiek. De Caminito del Rey kreeg een grondige opknapbeurt en werd in 2015 opnieuw geopend voor wandelaars. Het bleek een schot in de roos. Het Koningspad is nu een veilige, geankerde wandelroute met spectaculaire uitzichten op hoogte.

Maar…. zoals bij elke populaire attractie is het moeilijk om tickets te krijgen. Afreizen naar Álora kan een maat voor niets zijn. Na Alhambra in Granada, Real Alcázar in Sevilla en de Mezquita in Córdoba, kan de Caminito del Rey er ook nog bij. In het winterseizoen is een toegangsbewijs scoren iets eenvoudiger, zonder de nodige planning en organisatie vooraf. Dat hoop ik althans. De mensen van de camping zijn onmiddellijk bereid om me aan tickets te helpen en op 5 minuten is het klaar. Morgen om 10.30 uur kan ik mijn eigen koningsroute bewandelen. Vannacht droom ik van spectaculaire kloven, rotswanden, prachtige vergezichten en mooie foto’s…

Alora3

Route van Córdoba naar Álora
Advertentie

5 gedachtes over “Op weg naar een mooi avontuur

 1. Heerlijk om je reis te volgen.
  Pagar = betalen, voldoen, afrekenen.
  Pagado = betaald
  Maar er was toch iets mis anders zou de slagboom niet omhoog zijn gegaan 😉

  Groetjes en geniet met volle teugen
  Ria

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s