Camping Drina en de rafting ervaring

4 augustus 2020: Foca – Foca 0 km

Derde keer, goede keer! Al 3 jaar probeer ik te proeven van een rafting ervaring op Camping Drina in Foca. Er was steeds iets loos. Het weer viel tegen of er was die dag geen groep om bij aan te sluiten. Deze keer heb ik geluk. Alles valt in zijn plooi. Na een stevig ontbijt van spek, eieren, brood en groenten ben ik er helemaal klaar voor. Raften vraagt enige voorbereiding. Een warmte isolerend pak, helm, zwemvest en rafting laarzen zijn onontbeerlijk. De activiteit start met een verkleedpartij op de camping. Om het wilde water te trotseren is een rubberen boot vereist. Die wordt op het dak van een busje gemonteerd. Het startpunt ligt 1,5 uur verwijderd van de camping. De busroute ernaar toe is een belevenis op zich. Het laatste uur gaat off-road in bergachtig gebied. De smalle kronkelende, onverharde wegen, vlak naast de bijbehorende afgronden en de onvergetelijke haarspeldbochten zijn op zijn minst verrassend. De rit met de bus lijkt een evenwichtsoefening ter voorbereiding van het komende rafting avontuur. Jammer genoeg is het zicht vanop de achterbank niet voldoende om leuke foto’s te nemen van de spannende route. Rond 11.00 uur zijn we aan het beginpunt. De boot wordt klaar gelegd voor vertrek en een korte instructie volgt.

Wie in de rivier terecht komt, blijf horizontaal op het water liggen zonder verder te bewegen om harde confrontaties met verborgen rotsen onder het waterpeil te vermijden. De mini cursus eindigt met enkele commando’s om synchroon vooruit, achteruit, links of rechts te peddelen. En dan zijn we weg voor een tocht van 22 km, waarvan de eerste 15 op de Tara en de laatste 7 op de Drina rivier.

Het waterpeil van de Tara staat op zijn hoogst in de lente. In die periode is de rivier onstuimiger en is meer rafting ervaring een pluspunt. In de zomermaanden is de Tara ondieper en gaat het er iets rustiger aan toe. Er is tijd om te genieten van de mooie omgeving. We overbruggen tijdens de tocht een 20-tal stroomversnellingen. Het is een leuke ervaring.

Foto: Camping Drina

De jonge begeleider vertelt tussendoor allerlei wetenswaardigheden over de rivier, de omgeving en zijn geschiedenis. Omdat de Bosnische taal net iets te moeilijk is, doet hij het speciaal voor mij nog eens over in het Engels. Onderweg zijn er enkele rustpauzes voorzien. Hoewel het water uit de Tara rivier drinkbaar is, zijn er op de voorziene stopplaatsen een mooi assortiment dorstlessers in een natuurlijke koelkast voorradig.

Na de 2de tussenstop wordt het weer plots veel slechter. Het begint met enkele druppels regen en het eindigt met een non stop stortbui, enkele lichtflitsen en donderslagen. De laatste 7 km op de Drina rivier zijn een mega natte ervaring. Als een stel verzopen kiekens komen we terug aan op Camping Drina. Gelukkig is er een stevig 3 gangenmenu voorzien na afloop. Het lekkere eten op de camping is nogmaals een opsteker. Raften is een bijzonder leuke ervaring. Het was de eerste keer, maar zeker niet de laatste…

Advertentie

6 gedachtes over “Camping Drina en de rafting ervaring

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s