Onderweg naar Foca

2 augustus 2020: Podrašnica – Jajce 40 km

3 augustus 2020: Jajce – Foca 233 km

Het wordt de hoogste tijd om wat kilometers te rijden. Het is leuk om overal te blijven hangen, maar het schiet niet op. In Jajce wil ik toch nog stoppen. Het is een van de weinige echte toeristische trekpleisters in Bosnië. De stad met ongeveer 25.000 inwoners straalt een middeleeuwse sfeer uit. De burcht uit de 14de eeuw ligt op een heuvel en is van ver te zien. Ik overnacht op het kampeerterrein van de plaatselijke jeugdherberg (https://hosteljajce.ba/en/). Het centrum ligt op loopafstand. De camping lijkt in eerste instantie niets meer dan een parkeerterrein, maar het heeft zijn verborgen pareltjes. Als campinggast mag je gebruik maken van de faciliteiten van de jeugdherberg. Dat is niet mis voor de luttele prijs van 8 € per nacht. De keuken is van alle comfort voorzien en er zijn nette douches en toiletten. Op elke kampeerplek is water en elektriciteit voorhanden. Bovendien ligt het stadscentrum op loopafstand. Het enige wat ontbreekt bij deze warme temperaturen is schaduw, maar dat neem ik er graag bij. Dat probleem lost zichzelf op als de avond valt…

Jajce heeft heel wat te bieden. Er zijn 3 interessante stadsverdiepingen. De goed bewaarde stadspoorten op het gelijkvloers geven toegang tot het centrum. Daarna is het een kwestie van de juiste pijlen te volgen. De bovenverdieping met de burcht is te bereiken via een korte maar steile klim vanuit de binnenstad. De benedenverdieping met de artificiële waterval is al lopend te benaderen via het park maar ook langs de weg.

Beide attracties bezocht ik de voorbije jaren. Ik hou het deze keer bij het gelijkvloers. Op deze étage is het normaal een drukte van jewelste. Er zijn leuke terrassen en een aantal winkels. In corona tijden is niets hetzelfde. Hoewel alle eetgelegenheden open zijn, is er geen kat op straat en de terrassen zijn zo goed als leeg. Na het verorberen van een lekkere pizza, wandel ik naar de kelderverdieping van de stad. Het mooie, langgerekte park naast de rivier, biedt de nodige verkoeling op deze warme dag.

Recht tegenover de camping ligt de Bingo, een gloednieuwe supermarkt. Na een verkwikkende nacht is het tijd om boodschappen te doen en mijn weg verder te zetten. Foca bereiken is het doel. Na een rit van 4 uur langs kleine dorpen en bochtige wegen is het zo ver. Camping Drina (https://www.topcampings.com/nl/bosnia-and-herzegovina/camping/1187/auto-camp-drina) in Foca is een van mijn favorieten. De gezellige familiecamping ligt naast rivier de Drina.

De open blokhut is het ontmoetingscentrum van het sfeervolle kampeerterrein. Er worden ’s avonds heerlijke gerechten geserveerd die boven een houtvuur zijn klaargemaakt. Dat is een van de redenen om hier te stoppen. Zelf koken is hier overbodig. Wie niet proeft van Branco’s gerechten, heeft ongelijk.

De 2de reden is raften. Dat is me tot nu toe nog niet gelukt. Om deze nationale sport te beoefenen, zijn 2 dingen belangrijk: een groep van 6 personen en aangenaam weer. Deze keer is het geluk aan mijn kant. Morgen maak ik eindelijk kennis met de rafting sport… De temperatuur van de rivier is slechts 9 graden. Hopelijk blijf ik aan boord. 🙂

Route Podrašnica – Jajce – Foca
Advertentie

7 gedachtes over “Onderweg naar Foca

  1. Ha Ingrid wat ben je weer lekker aan het toeren . Geweldig wij hebben eerst 5 weken Nederland gedaan en daarna naar de Jura en Vogezen en zitten nu aan de Mosel om te fietsen Met heerlijk weer . Ik wens je een voorspoedige reis met veel avontuur gr Ineke 🍀

    Geliked door 1 persoon

  2. Het is wel grappig, ik keek even op de site van de camping in Jajce en zag dat ons vw busje op de foto stond. Kon niet missen met de blauwe handdoek op de stoel, elastiek om het hefdak en fietsen achterop. Plus de stikker op de voorruit op dezelfde plaats.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s