Ecodorp Zelenkovac

1 augustus 2020: Banja Luka – Podrašnica 97 km

Podrašnica, in de buurt van Mrkonjić Grad is de plek waar je moet zijn, om het bijzondere houten ecodorp met de naam Zelenkovac te bereiken. Het is al de 3de keer dat ik er stop, maar het blijft de moeite. Om er te komen, moet ik ditmaal 40 km omrijden. De kortste weg ernaar toe vanuit Banja Luka is afgesloten. Het excentrieke vakantiedorp is de omweg meer dan waard. Zelenkovac is het levenswerk van Borislav Jankovic, Boro in de volksmond. Deze kunstenaar, schilder, muzikant en natuurliefhebber legde in 1985 de eerste steen. Sorry, de eerste houten balk want alle constructies zijn volledig in hout opgetrokken. Het ecodorp bestaat uit een hoofdgebouw en een aantal kleinere houten vakantiewoningen. In het markante hoofdgebouw is de bar waar de zelfgestookte slivovitsj en het bier rijkelijk vloeien. Het hele dorp ligt midden in de bossen en is bedoeld voor vakantiegangers die enkele dagen dichter bij de natuur willen doorbrengen. Het is een inspirerende omgeving en het heeft iets weg van een vriendelijk hippie dorp. Zelenkovac beschikt over een ruim kampeerterrein waar tenten welkom zijn. Er zijn plannen om het grasveld in de toekomst ook voor campers toegankelijk te maken. Vermits dat momenteel nog niet het geval is, blijft het busje op de parking staan.

Ik arriveer rond het middaguur. Boro loopt over zijn terrein zoals ik dat van hem gewoon ben. Met zijn typische zwarte hoed en lurkend aan de zoveelste sigaret, maakt hij een praatje met alle bezoekers. Zijn ogen lichten onmiddellijk op als hij me ziet. Hij is blij om een “buitenlander” te verwelkomen. De grote man straalt rust uit en het is een plezier om met hem in gesprek te gaan. Boro bezocht in februari de vakantiebeurs in Brussel om zijn ecodorp te promoten. Het was een groot succes met veel boekingen als gevolg. Omwille van de alom bekende reden werden alle reserveringen even snel weer geannuleerd. De man blijft ondanks alles positief. Daar is alle reden toe. Anders dan bij de andere campings in Bosnië komen er nog voortdurend bezoekers over de vloer. Zijn creatieve geest is al bezig met plannen voor het na-corona tijdperk.

Het jaarlijkse jazz festival dat zou doorgaan van 25 tot 28 juli in het ecodorp is eveneens geannuleerd. Boro heeft ook hier een oplossing voor. In plaats van het populaire en druk bezochte festival entertaint hij de gasten met kleinere optredens. Ook vanavond zetten enkele muzikanten hun beste beentje voor. Het is een goede reden om mijn bezoek met een nacht te verlengen. Van Boro ben ik de hele zomer welkom, maar dan raak ik nooit in Albanië om de schoolspullen te overhandigen aan de nonnen.

Het is een leuke avond in de bossen van Podrašnica. Ik schuif aan tafel met een groepje mannen die er hun vakantie doorbrengen. Ze lijken het plezant te vinden om een Belgische te entertainen en te “onderhouden”. Mijn glas wijn wordt steevast bijgevuld als het bijna leeg is. De ene spreekt Frans en de andere Engels. Hoe rijkelijker de wijn vloeit, hoe vlotter ik beide talen door elkaar spreek. Betalen blijft hoe dan ook verboden. Iets na middernacht zoek ik mijn bed op. Het is de hoogste tijd als ik morgen nog wat kilometers wil afwerken. De feestvierders gaan nog door tot in de vroege uren. Boro sluit de bar en stuurt iedereen naar huis als het welletjes is geweest.

Route van Banja Luka naar Podrašnica
Advertentie

2 gedachtes over “Ecodorp Zelenkovac

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s