Speciale wandelpaden in Spanje en Portugal

18 december 2020: Geel – Vaudemange 380 km

Het coronavirus heeft er het voorbije jaar stevig ingehakt. De nieuwe ziekte heeft de wereld nog steeds in zijn greep en het dagelijkse leven staat behoorlijk op zijn kop. Kersverse woorden zoals ellebooggroet, hoestschaamte, anderhalvemetersamenleving, contactbubbel, coronakapsel, knuffelcontact,… zetten de huidige realiteit pijnlijk in de verf. Hopelijk brengt het toekomstige vaccin snel beterschap. Om het op zijn Kempens te zeggen: “We zijn nog niet aan de nieuwe patatten.” De 2de Belgische lockdown is nog volop aan de gang. Toch beslis ik nu om er weer op uit te trekken onder het motto “alleen in mijn bus is leuker dan alleen thuis”. Gewapend met mondmaskers, handgels en zelfs enkele coronasneltesten navigeer ik in mijn kot op wielen naar het zuiden. Het wordt gegarandeerd een vreemde trip die regelmatig bijsturing vraagt naargelang de “pandemiegrillen”. Voor correcte informatie kan je terecht op volgende websites:

De officiële website van de Belgische overheid: https://diplomatie.belgium.be/nl

Bijkomende informatie voor Portugal: https://www.safecommunitiesportugal.com/

Bijkomende informatie voor Spanje: https://www.facebook.com/AmbassadeurJanVersteeg/

In coronatijden is het belangrijk om drukke plaatsen te vermijden. De focus van deze reis ligt op kleine dorpjes, natuur en gezonde lichaamsbeweging. Zowel Spanje als Portugal zijn geweldige landen om te wandelen. Ik zocht 10 avontuurlijke, opwindende en af en toe gewaagde wandelpaden uit in beide landen. Sommige locaties liggen in de bergen en het is lang niet zeker of alle trajecten “bewandelbaar” zijn in de winterperiode. De nabije toekomst zal het uitwijzen.

Sinds 15 december is transit door Frankrijk opnieuw toegelaten mits in achthouding van de plaatselijke maatregelen waaronder een avondklok vanaf 20.00 uur. Ik laat er geen gras over groeien. Het is de hoogste tijd om weer op pad te gaan. De komende weken zullen uitwijzen of vertrekken een verstandige beslissing is. Ik doe er alleszins alles aan om het veilig te houden. In het ergste geval, draai ik gewoon weer terug.

Voor de doortocht door Frankrijk heb ik niets anders gepland dan rijden, slapen en een bezoek aan Maison Cavato in Alluy. Reizen is genieten van onverwachte dingen en die komen vanzelf, zoals vandaag. Overnachten bij een onafhankelijke wijnboer in de champagnestreek is altijd een avontuur. Philippe Hautem is zo iemand. Hij heeft enkele camperplaatsen (https://www.vignerons-independants-champagne.com/en/champagne-philippe-hautem) voorzien in zijn eigen tuin, naast een uitnodigend proeflokaal. Blijven slapen is helemaal gratis, elektriciteit en water inbegrepen. Philippe zorgt voor de vriendelijke ontvangst en nodigt me onmiddellijk uit voor een champagneproeverij die door zijn vrouw gearrangeerd wordt. Zo’n kans laat ik niet aan me voorbijgaan. 5 soorten champagne en een roséwijn passeren de revue onder de deskundige uitleg van een ervaren sommelier. Deze trip begint smakelijk. Het champagnevocht is onweerstaanbaar en er eindigt meteen een hele voorraad in mijn bus. Omdat ik alleen reis, krijg ik er als cadeau een gepersonaliseerde champagnestop bovenop. Het houdt de prik in het sprankelende vocht. Een fles van 75 cl in een keer opdrinken, is te hoog gegrepen voor een vrouw alleen…

De eerste dag zit er alweer op en de avondklok lonkt. Ik maak het knus in mijn busje en kruip met een boek onder de wol.

Route van Geel naar Vaudemange
Advertentie

17 gedachtes over “Speciale wandelpaden in Spanje en Portugal

 1. Een heel mooie reis gewenst !
  Wij gaan weer mee genieten …en doe ze de groeten bij Maison Cavato van Linda en René !
  Patrick en Veerle zijn super lieve gastheren 😀

  Geliked door 1 persoon

 2. Geen dromen maar starten!!
  Direct op weg gegaan dus 👍
  Een bruisend begin, ik zie uit naar t vervolg.
  Asturias blijkt toch zijn grens nog dicht te hebben, dus ik blijf hier tot ik mijn residencia heb, anders kan ik niet meer terug😟
  Gezellig met mijn kleindochter bij de kerstboom 🎄😍
  Welkom🤩 als je de kustroute neemt

  Geliked door 1 persoon

 3. Veilige reis! Ik volg je verhaal en benieuwd naar de ervaringen. Portugal, prachtig! Ook ons doel en zeker om er ons later te vestigen voor onze oude dag.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ha je bent eindelijk weer op pad . Is het dan toch goed met jou moeder ? Zou zeggen lekker genieten en je zult tijd genoeg hebben in de avonduren om je verhaal te maken . Voor hoelang is het de bedoeling deze reis om uit België te blijven ? Als het zich tenminste toelaat .

  Geliked door 1 persoon

 5. So glad you started traveling again. I have been following a few American and Italian van lifers on YouTube over the past year. So glad I can follow my favorite Belgian van lifer, Ingrid, again 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s