Rondrit door Limousin

23 december 2020: Oradour-sur-Glanes – Fourcès 279 km

Op het frivole geluid van radio France Bleu Limousin (102,3) zet ik mijn weg verder. Op deze zender wordt niet alleen oeverloos gepalaverd maar klinkt af en toe ook muziek door de luidsprekers. Franse chansons worden afgewisseld met iets modernere muziekgenres. De vrolijke melodieën staan in schril contrast met de donkere wolken aan het begin van de dag. Het blijft een heel stuk van de voormiddag somber en af en toe vallen er wat regendruppels. Het radiogeluid fleurt de rit door de regio enigszins op. De Limousin ligt in midden Frankrijk en bestaat uit 3 departementen: Corrèze, Haute-Viennes en Creuze. Het is de meest landelijke streek van het land. Het is de ideale omgeving om af te wijken van de reguliere autowegen. Op de talrijke, langgerekte, smalle en kronkelige landwegen kan je kilometers rijden zonder iemand tegen te komen, op een landbouwvoertuig na. Grote steden vind je hier niet, mooie dorpjes wel.

Na de eerste 100 km komt de zon tevoorschijn. Dat nodigt uit om af en toe te stoppen en te genieten van wat er onderweg te zien is. Soms ben ik net te laat, zoals in Gontaud-de-Nogaret. In het voorbijrijden zie ik in een flits een kasteel, een overdekte markthal en een aantal charmante oude huizen. Dat is het sein om terug te draaien en parking te zoeken. Café du Centre staat te koop. Er is nog wat werk aan de winkel voor de eerste pint kan getapt worden.

Gontaud-de-Nogaret
Oude markthal Gontaud-de-Nogaret

Mijn volgende stop is het stadje Tonneins aan de oevers van de Garonne. De stad had te lijden onder de 100-jarige oorlog tussen de koning van Engeland en de koning van Frankrijk. Vermoedelijk zijn er her en der restanten van deze historie terug te vinden in het centrum. Ik stop enkel om het mooie uitzicht vanop de brug te vereeuwigen.

Tonneins

In Fourcèt, een kleine vestingsplaats houd ik het voor bekeken. Het is een bijzonder dorp omdat het een ronde vorm heeft. De prachtige oude woningen zijn in enkele rijen achter elkaar rondom het dorpsplein opgetrokken. De bewoonbare ruimtes van de huizen liggen allemaal op de eerste verdieping. De grote schuldige is de Auzoue rivier die in het verleden voor iets te veel overstromingen zorgde. Fourcès staat terecht op de lijst van allermooiste dorpen in Frankrijk. In de zomer komen toeristen vaak de brocante markt bezoeken.

Dorpsplein Fourcès
Fourcès

Fourcès heeft een eigen camperplaats vlakbij het centrale plein aan een parkje met speeltuin voor de allerkleinsten. Het heeft de toepasselijke naam Aire Municipale. Volgens de Campercontact app is de plek heel het jaar door geopend voor campers. Dat klopt niet. De toegang is afgesloten met blokken. Ik zet me noodgedwongen op de autoparking die aan het kampeerveld grenst. Vanop deze plek is het elektriciteitsnetwerk bereikbaar. De kostprijs is 7€. Een voorbijganger vertelt me in een langgerekte zin dat de camperplaatsen in de winter gesloten zijn, dat ik me daar hoegenaamd niks van moet aantrekken en dat betalen overbodig is. Dat is mooi meegenomen. Hopelijk denken de plaatselijke Franse gendarmes daar net hetzelfde over.

Route van  Oradour-sur-Glanes – Fourcès
Advertentie

5 gedachtes over “Rondrit door Limousin

 1. geniet in je bubbeltje eens Spanje binnen is het beter denk ik , mijne maat staat in santa pola op een camping en schrijft dat alles eigenlijk ok is als je de regels volgt , en heel voornaam het weer is er goed
  enjoy your trip en alles wat we je wensen kunnen he meid big hugs

  Geliked door 1 persoon

 2. Hallo INgrid, Schiet lekker op, maar nog steeds in Frankrijk dus. Ik lees nu ook dat vanaf vandaag 23 december, de regionale lockdowns aangescherpt zijn. Je moet door Baskenland, Cantabrie en Asturias, allemaal regio’s met beperkingen. Tot gister was doorreis geen probleem. Je schijnt een speciaal document nodig te hebben….. geen idee

  Ik zal je separaat een bericht sturen dat we op je rekenen met de lunch op kerstdag, je bent dan een ‘allegados’ Ik vraag mijn schoondochter Alicia of ze onderstaand bericht wil vertalen in Spaans.

  Hello! my dearest friend Ingrid, I wish you have a safe trip and looking forward to finally see you again!! I live with my son&wife as a family, in a big house, so corona proof!! We will enjoy our special Christmas Lunch with YOU …. So happy to meet again….. on your tour to Portugal. See you in Asturias Pola de Siero, Calle Rebollar 27 You can park next to my camper, you can stay overnight.

  Enjoy the trip, this part of Spain is wonderful If no rain …..you will see the Picos de Europa, otherwise you have to come again.

  Love Marjolijn

  >

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s