De sneeuwroute door noord Spanje

26 december 2020: Pola de Siero (Spanje) – Valpaços (Portugal) 384 km

Het blijft een onzekere onderneming om tijdens de feestdagen door Spanje en Portugal te reizen omwille van de veranderende regels voor de feestperiode. Het is een tweestrijd. In Spanje blijven kan eigenlijk niet. De campings mogen gedurende deze periode geen nieuwe gasten ontvangen. Degenen die er al staan, mogen blijven. In Portugal is doorgaand verkeer van de ene naar de andere stad in het weekend soms niet toegelaten. Ik vind over dit weekend niets terug op de officiële websites. Toch maar rechtstreeks naar Portugal dan. Voor de 2de dag op rij neem ik snelwegen. Het gaat vlugger en het is in deze regio de beste route om sneeuw te vermijden op de secundaire wegen.

Het traject begint met de Autovia Ruta de la Plata (A66) die me meteen de bergen in katapulteert. Het uitzicht bij Sena de Luna is fenomenaal en uitstappen is een must. Het zonlicht glinstert tussen de wolken door, op de bergen en dat geeft het landschap een sprookjesachtig uiterlijk, zelfs op de snelweg. Handschoenen, sjaal en muts zijn onmisbaar bij een temperatuur van -7 graden. Daar heb ik niet op tijd aan gedacht en de pitstop is van korte duur.

Sena de Luna
Sena de Luna
Sena de Luna

In Benavente wissel ik de Autovia Ruta de la Plata om voor de Autovia de las Rios Bajes (A52). Het landschap wordt stilaan wat vlakker en de sneeuw verdwijnt. Maar vergis je niet. Het blijft koud in deze contreien. De rit verloopt voorspoedig want ook vandaag is er bijna geen verkeer op de baan.

De volgende camperstop ligt in Valpaços en heet O Tempo Parou (https://www.facebook.com/piratonete). Het is een schitterende camperplek in een mooie omgeving. Xavier ontvangt me enthousiast en maakt tijd voor een uitgebreide rondleiding op zijn terrein. Alles wat een camperreizigershart begeert, is aanwezig: verwarmde douches, afwastafels, een ontspanningsruimte, een sanitaire installatie voor de camper, een leuk terras en zelfs een zwembad. Dat laatste is in deze periode van het jaar iets te koud. Na de rondgang is het tijd voor welkomstdrankje. Het wordt de eerste Porto in Portugal. Xavier heeft een groentetuin en de Andy’s pepper zaden worden omgeruild voor een boerenkool. Er zit niets anders op dan een lekkere pot soep te koken… Ik heb er alle tijd voor want ik blijf staan tot maandag. Xavier bevestigt dat rijden in het weekend eigenlijk niet mag. Wandelen en op verkenning gaan in de buurt mag wel.

Route van Pola de Siero naar Valpaços
Advertentie

2 gedachtes over “De sneeuwroute door noord Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s