Kerstdiner in Pola de Siero

25 december 2020: Urrugne – Pola de Siero (Spanje) 391 km

De opdracht om vanuit Urrugne in zuid Frankrijk tijdig op het kerstdiner bij Marjolijn in Pola de Siero te geraken in de provincie Asturië in noord Spanje, lijkt simpel. Maar Spanje scherpt zijn reisregels tijdens de feestdagen plots aan en de doortocht wordt daardoor lastiger. Ik heb weliswaar een uitnodiging op zak die de doorreis legitiem maakt, maar het blijft afwachten. Om Asturië te bereiken moet ik Spaans Baskenland doorkruisen. Voor deze regio bestaat een officieel in te vullen vragenlijst, maar geen enkele link naar het bewuste document werkt. Reizen in Spanje blijft deze dagen een gok.

De rit verloopt vlotter dan verwacht. Er is nergens controle. Meer zelfs, er is bijna geen verkeer. De rijbaan is voor mij alleen. Een stad als Bilboa doorrijden vraagt normaal extra concentratie, maar vandaag is dat niet het geval. Ik kan vrolijk de toerist uithangen en genieten van het uitzicht. Het is bijna hallucinant om ongedwongen door een verlaten grootstad te cruisen. Foto’s nemen achter het stuur lukt nog net niet. Rond 14.00 uur parkeer ik aan de voordeur van Marjolijn. Het is een fantastische camperplaats met faciliteiten. In ruil voor een fles champagne is er stroom en schuif ik straks ongegeneerd mee aan de kersttafel. Vooraf is er tijd voor een stadswandeling.

Pola de Siero is een kleine stad in het centrum van Asturië. Er zijn ongeveer 13.000 inwoners. Hoewel er weinig toeristen komen, heeft de plaats zijn charmes.

Pola de Siero

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella loopt pal door het centrum. Naast de bekende gele pijl is de jacobsschelp het symbool en de wegwijzer bij uitstek voor de bedevaarders van de camino. Voor heel even, 100 meter ofzo, kruip ik in de huid van een gelegenheidspelgrim.

Bewegwijzering van de pelgrimstocht

Het centrum van Pola de Siero bruist. De horeca draait op volle toeren, althans de terrassen. Knus binnen zitten is er voorlopig nog niet bij. Ik word er zowaar blij van. Het lijkt ondertussen bijna nostalgie.

Centrum Pola de Siero

Het eerste drankje op een terras sinds enkele maanden is een feit. Al snel valt er iets speciaals op. Grote groene flessen worden op een spectaculaire manier bij de mensen aan tafel geschonken. Het is appelcider. Het noorden van Spanje heeft een eeuwenoude cidercultuur. De appeloogst vindt plaats in de herfst, waarna de vruchten gedurende 6 maanden fermenteren. Deze procedure gebeurt met de natuurlijke gist uit de appels zonder toevoeging van suikers. Als het bereidingsproces achter de rug is, is het tijd om te consumeren. Appelcider drinken, doe je niet zomaar. Het gebeurt volgens bepaalde regels. Cider schenk je niet zelf in. Dat doet de ober aan tafel volgens de regels van de kunst. Het gebeurt met een rechte rug en een gestrekte arm van meer dan een meter hoogte. Doordat het drankje van grote hoogte wordt ingeschonken op de rand van het glas, wordt er lucht aan toegevoegd en dat zorgt voor bubbels. Het is een kwestie van het glas vervolgens zo snel mogelijk leeg te drinken want als je enkele seconden wacht, zijn de bubbels alweer weg. De hele fles moet leeg en de ober komt telkens terug om het glas bij te vullen. Ah ja en het laatste restje drink je niet. Dat giet je op de grond. Wij drinken een wijntje en kijken geamuseerd naar het steeds terugkerende schouwspel.

Cider inschenken

Als het begint af te koelen, is het tijd om te vertrekken. Marjolijn’s zoon en schoondochter hebben een heerlijke kerstmaaltijd in elkaar geknutseld. Het wordt een gezellige avond in een kleine kerstbubbel.

Route van Urrugne naar Pola de Siero

3 gedachtes over “Kerstdiner in Pola de Siero

 1. Ik zag je bij het ochtendgloren vertrekken, goeie reis dus langs de besneeuwde bergen.
  Wij maakten een indrukwekkende ‘kerstwandeling’, met 9man, elisabeth en 2 ezels….!!
  Eli mocht af&toe op de ezelrug, ik moest het zelfs presteren !!!
  Op de terugweg begaf Floris’ auto het…. het werd een gedenkwaardige 2e kerstdag.
  Nu thuis, geniet van je verhaal, zie uit naar het volgende

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s