Evora

8 januari 2021: Sintra – Evora 180 km

Naar aanleiding van de coronamaatregelen van komend weekend is het belangrijk om een comfortabele stek te vinden voor de volgende 3 nachten. Zowel zaterdag als zondag is alle niet essentiële verkeer in Portugal weer verboden. Ik ga op zoek naar een bestemming die me 3 dagen kan boeien. Evora lijkt een uitstekend idee.

De stad ligt verscholen in het binnenland van Portugal. Om er naartoe te rijden moet ik eerst een stuk terug richting Lissabon om vervolgens via de vlotte N114 verbinding rechtstreeks op de volgende bestemming aan te komen. De N114 start vanaf Vila Franca de Xira na het overschrijden van de spectaculaire havenbrug.

Havenbrug Vila Franca de Xira

De volgende 3 nachten verblijf ik op het kampeerterrein van Orbitur Evora Camping (https://www.orbitur.pt/pt/destinos/alentejo/orbitur-evora). De camping maakt deel uit van de Orbitur keten die zowat in half Portugal verspreid zit. Bungalowverhuur staat centraal maar campers zijn ook welkom. Het vakantiepark is voorzien van modern sanitair en het vooruitzicht van een hete douche is aanlokkelijk bij de nog steeds frisse temperaturen. Jammer genoeg is de sanitaire ruimte niet verwarmd zodat het toch nog bibberen blijft.

Evora is een kleinere stad met ongeveer 55.000 inwoners, maar daarom niet minder boeiend dan grootsteden als Porto en Lissabon. Oorspronkelijk werd de stad gesticht door de Romeinen en later verdienden ook de Moren er hun sporen. Ze drukten beiden hun stempel op Evora en dat is te merken. Op cultureel en historisch vlak, valt er wel wat te beleven. Sinds 1986 staat het oude centrum gecatalogeerd als werelderfgoed.

In de namiddag is het tijd voor een eerste kennismaking. Het stadscentrum ligt slechts 2 km verderop en is onmiddellijk herkenbaar aan de 6 kilometer lange stadsmuur die nog volledig intact is. Ik wandel de stad binnen door een van de vele stadspoorten en sla meteen rechtsaf waar een mooi ingericht stadspark ligt. De stadsomwalling is duidelijk aanwezig en geïntegreerd in het park.

Ik ben op weg naar een van de vele bottenkapellen in Portugal. In de buurt van het stadspark bevindt zich de grootste en de oudste in zijn soort. Het is een ietwat bizarre locatie, maar dat is net de reden om langs te gaan. De ingang van de Capela dos Ossos bevindt zich naast de Sint-Franciscuskerk. Voor een toegangsticket betaal je 5€ en daarmee kan je ook op bezoek in het bijbehorende religieuze museum.

Ingang Sint-Franciscus kerk

De binnenmuren en de pilaren van de kapel zijn bedekt met menselijke botten en schedels. Het zijn naar schatting de resten van 5000 monniken die hiervoor werden gebruikt. Het is bedoeld als levensles om mensen te inspireren iets te maken van de tijd die ze op aarde doorbrengen. Het toont aan dat iedereen kwetsbaar is. Het is in ieder geval een statement dat kan tellen.

Capela dos Ossos, Evora
Capela dos Ossos, Evora

Na het zonderlinge bezoek aan de kapel maakt mijn knorrende maag ook een statement. De avond valt en het is tijd om terug te keren en een potje te koken. Morgen volgt nog meer Evora.

Route van Sintra naar Evora 
Advertentie

4 gedachtes over “Evora

  1. leuk! al die herinneringen 🙂
    tja….. al die botten…… bizar !
    volgens mij was er toen een concert in de kerk.
    Ik bleef er maar 1 middag, dus zie uit naar je verhaal morgen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s