Sprookjesachtig Sintra

7 januari 2021: Sobreiro – Sintra 30 km

Sintra is een kleine sprookjesachtige stad in de buurt van Lissabon en slechts 30 km van mijn huidige locatie verwijderd. Het centrum is tegen een heuvel gebouwd en herbergt een bonte verzameling aan prachtige paleizen, mooie parken, oude forten en andere historische gebouwen. Aan de voet van de maanberg, zoals de beroemde paleizenheuvel ook wel genoemd wordt, ligt het gezellige oude stadsgedeelte. Het is niet verwonderlijk dat de stad in 1995 toegevoegd werd aan de Unesco werelderfgoedlijst. Sintra wordt zowel in de zomer- en wintermaanden overspoeld door toeristen. De corona pandemie zorgt uitzonderlijk voor enige rust. Het is de ideale gelegenheid om een tussenstop te maken in de anders zo goed als onbereikbare plaats.

Sintra heeft weinig overnachtingsmogelijkheden voor kampeerders. Er zijn geen campings. Op de Campercontact app zijn 3 parkeerterreinen gemarkeerd die een verblijf van 24 uur toelaten. De keuze valt op het Praca Dom Fernando II-plein aan de voet van de maanberg. Op de ruime parking zonder faciliteiten zijn diverse horecazaken gevestigd. Ik dubbelcheck bij een koffie in het dichtst bijzijnde café of het in orde is om te blijven plakken tot morgen en de uitbater verzekert me dat het ok is.

Sintra heeft zoveel te bieden en ik weet in eerste instantie niet goed waar beginnen. Na enig denkwerk valt de keuze op het meest tot de verbeelding sprekende paleis op de top van de 450 m hoge heuvel. Het is een stevige klim en er zijn verschillende manieren om er te komen. Er rijden bussen, taxi’s en zelfs tuktuks. Ik verkies om op eigen kracht naar boven te klauteren.

Het Paleis van Peña is het voormalige zomerverblijf van de Portugese koninklijke familie. Het werd gebouwd in de 19de eeuw op de resten van een voormalig klooster. Het bouwwerk is beschilderd in felle kleuren en op sommige plaatsen zijn de muren bezet met blauw witte tegels. Door de vele torentjes heeft het paleis veel weg van een sprookjeskasteel.

Paleis van Pena, Sintra
Paleis van Pena, Sintra
Paleis van Pena, Sintra

Normaal zijn er ellenlange wachtrijen voor de ingang. Dat is nu niet het geval. Een bezoek kost 14€ en dat is naar Portugese normen een stevig prijskaartje. Tenzij ik me vergis, is vandaag alleen de kapel open voor het publiek.

De kapel van het Paleis van Pena, Sintra

De ingang naar de binnenkant van het paleis blijft alleszins onvindbaar. Na 2 volledige verkenningsrondes van het complete bouwwerk en een wandeling over kasteelmuur, met een prachtig uitzicht op de omgeving, geef ik de zoektocht op. Via de mooi aangelegde paden van het omliggende park, vat ik de afdaling aan.

Pena park Sintra
Pena park Sintra

Ergens halverwege de heuvel verschijnen de overblijfselen van een Moors kasteel dat reeds in de 9de en 10de eeuw werd opgetrokken. Ik bewonder alleen de spectaculaire 450 m lange omwalling en de toegangspoort aan de buitenzijde. Om de archeologische site te bezoeken, moet ik opnieuw 8€ neertellen en dat is net te veel van het goede.

Moors kasteel, Sintra

Ronddwalen in de nauwe straatjes van het oude stadscentrum en genieten van een wijntje op een zonnig terras met uitzicht op het Nationaal Paleis van Sintra, lijkt me prettiger. Het Moorse paleis met 2 opvallende witte schoorstenen trekt onderweg meermaals mijn aandacht.

Nationaal paleis, Sintra

Terwijl storm Filomena half Spanje en Portugal teistert met hevige sneeuwval en ijzige temperaturen, beleef ik een van de meest zonnige dagen tot nu toe. Zolang mogelijk van het mooie weer profiteren is het doel. Vanaf 16.00 uur wordt het opmerkelijk frisser. Dat is het sein om de warmte van de bus op te zoeken. Na een wandeling van bijna 10 km door de heuvels van Sintra sluit ik voldaan het bezoek aan deze bijzondere stad af. Morgen ga ik op zoek naar een vaste stek voor het weekend. Om het hardnekkige coronavirus in te dijken, wordt alle niet essentiële verkeer vanaf zaterdag opnieuw aan banden gelegd.

5 gedachtes over “Sprookjesachtig Sintra

 1. De corona heeft dan toch ook wat voordelen, moest je zoiets gaan bezichtigen met een massa toeristen, zou niet hetzelfde zijn. Zoek nu maar een mooie plaats om het Weekend door te brengen. X🙋🏻‍♀️

  Geliked door 1 persoon

 2. wat heerlijk rustig!
  ik bezocht het op 2e kerstdag 3 jaar geleden….. met de trein vanuit Lisboa !
  in Lissabon is een mooie CP aan de rivier, tegenover het station, Belem geloof ik.
  maar zonder voorzieningen 😦

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s