Paleis van Mafra

6 januari 2021: Sobreiro – Sobreiro 0 km

Mafra is een stad in de buurt van Lissabon met ongeveer 55.000 inwoners. De belangrijkste toeristische trekpleister van Mafra is zonder twijfel het statige paleis dat hoog boven de stad uittorent. Het ligt op 4,5 km van het kampeerterrein. De locatie is bereikbaar met openbaar vervoer, met de auto of te voet. Vlakbij het paleis is gratis parkeergelegenheid. Er is een bushalte voor de ingang van de camping. Ondanks het aanhoudende koude weer, wordt het de benenwagen. Bij een temperatuur van 4 graden en een snedige wind is het verplichte mondmasker voor één keer een leuke bijkomstigheid. Het doet zijn job als windscherm uitstekend. De wandeling naar Mafra is niet meteen de meest aangename. De efficiëntste route is de drukke hoofdweg naar het centrum, die van brede voetgangersstroken voorzien is. Het voorbijrazende verkeer is geen pretje, ook al stoppen de Portugese chauffeurs hoffelijk bij de zebrapaden aan de over te steken rotondes.

Het indrukwekkende gebouw dat 1200 kamers groot is, omvat een paleis, een klooster, een basiliek, een half ziekenhuis en een historische bibliotheek. De voorgevel is maar liefst 232 m lang.

Paleis van Mafra

Het paleis van Mafra kwam er eerder bij toeval. Koning João V van Portugal had na 3 jaar huwelijk met zijn nicht, aartshertogin Maria Anna van Oostenrijk nog steeds geen kinderen. Hij beloofde de franciscaner monniken om voor hen een klooster te bouwen als zijn kinderwens vervuld werd. Na de geboorte van zijn dochter hield hij zich aan zijn woord. De eerste steen werd gelegd in 1717. Hij kreeg nadien nog 9 kinderen waarvan 4 buitenechtelijke.

Aan een paleisbezoek gaat een coronaprocedure vooraf. Na een acceptabele controle van de lichaamstemperatuur mag je naar de kassa. Een toegangsticket kost 6€. De blauwe pijlen geven de wandelroute doorheen het paleis aan. Niet alle 1200 kamers zijn open voor het publiek, maar er is genoeg te zien op het 2 km lange traject doorheen het ruime etablissement. Dat er nog 5 kinderen geboren werden binnen het huwelijk van de koning en de koningin mag een wonder heten. Het koppel leefde elk in hun eigen vleugel dat door een gang van 230 m gescheiden werd. Mijn naaste buren wonen dichterbij.

Naast heel veel slaap- en woonkamers en lange gangen met talrijke schilderijen en andere kunstwerken, zijn er ook speciaal ingerichte kamers zoals de jachtkamer, de muziekkamer en een soort amusementskamer met een antieke flipperkast en biljarttafels. Het meest indrukwekkende gedeelte van het gebouw is de historische bibliotheek die op de 4de verdieping te bezichtigen is. De boekencollectie bestaat uit bijna 40.000 exemplaren uit de 16de, 17de en 18de eeuw. De bibliotheek is 84 m lang en is verspreid over 2 etages. De hoge boekenkasten zijn bijna allemaal gevuld tot aan de top. De vleermuizen die hier gehuisvest zijn, spelen een belangrijke rol in het conserveren van de geschriften. Zij vangen de insecten die normaliter schade aan de verzameling zouden berokkenen. Doorheen de bibliotheek wandelen is verboden. Enkel vanaf de ingang is de bewaakte collectie te bewonderen.

Na het paleisbezoek begeef ik me in de achterafstraatjes rond het paleis om op te warmen met koffie en gebak. Vanuit elke straat is er uitzicht op een ander deel van de koninklijke woonst. Na de opkikker is het tijd om terug te stappen richting camping. Mijn eerste job is de verwarming aanzetten.

centrum Mafra

Advertentie

3 gedachtes over “Paleis van Mafra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s