De Romeinse stad Baelo Claudia in Bolonia

18 januari 2021: Barate – Barate 0 km

19 januari 2021: Barate – Tarifa 68 km

Na de lange klifwandeling is het tijd voor een rustdag. Die breng ik door met mijn Zweedse buurvrouw Helena. De dame woont sinds enige tijd in een camper en geniet van het zonnige zuiden. Dat relaxte leven bevalt wel. Als de zomer in haar thuisland aanbreekt, gaat het weer noordwaarts. In de namiddag drinken we koffie en ’s avonds een flesje wijn. Ondertussen keuvelen we erop los zoals vrouwen dat al eens kunnen. Helena heeft een citrusplant die ze trouw verzorgt. ’s Nachts slaapt de plant binnen en overdag mag hij in de zon. De vrouw heeft nog enkele lege bloempotten op overschot die om zaaigoed vragen. Dat is het sein om de Andy’s Pepper zaden mee naar Zweden en door de rest van Europa te sturen. Andy’s Pepper wordt bij deze letterlijk een reizende peperplant.

Na een deugddoende rustdag ga ik op zoek naar geschiedenis. De resten van de belangrijke Romeinse havenstad, Baelo Claudia zijn terug te vinden aan het strand van Bolonia. De stad werd gesticht in 2000 voor Christus op een strategische plaats nabij de Straat van Gibraltar en kort bij de stad Tanger. De ligging was gunstig om handel te drijven met het Noord-Afrikaanse continent. De visvangst, het pekelen van voedsel en de productie van garum, een typische Romeinse vissaus waren in die tijd belangrijke inkomstenbronnen. De archeologische site toont de ruïnes van een bruisende stad. De opgravingen zijn gratis te bezoeken voor EU-burgers. Aanmelden door je nationaliteit te onthullen is voldoende.

Baelo Claudia was een moderne stad. Dat wordt meteen duidelijk bij het begin van de site waar de overblijfselen van een aquaduct te zien zijn. De zoetwatervoorziening voor gans de stad, werd aangevoerd door 3 aquaducten. Het water stroomde via de leidingen naar de openbare fonteinen voor de gewone bevolking en via een apart circuit naar de industriële zone. Het afvalwater werd opgevangen in een complex riolenstelsel om de gezondheid van de bewoners te garanderen.

Aquaduct Baelo Claudia

Een Romeinse stad zonder thermale baden is ondenkbaar. De warmwaterbaden vervulden een hygiënische en een recreatieve functie. Het water werd verwarmd door een ingenieus systeem van ondergrondse leidingen en spouwmuren. Een oven die als warmtebron fungeerde, circuleerde ook stoom door de verschillende kamers.

Zwembaden Baelo Claudia

De belangrijkste reden voor de welvaart van de oude stad was de vis- en de zoutindustrie. Er werd voornamelijk op tonijn gevist met netten. In de “fabrieken” van de stad, die kortbij de zee liggen, zijn de zoutbassins nog goed te onderscheiden. In een ander gedeelte werd de vis schoongemaakt en versneden. In de buurt van de industriezone lag waarschijnlijk de woonwijk voor de fabrieksarbeiders.

Zoutbassins Baelo Claudia

De meest tot de verbeelding sprekende plek is de basiliek waar nog een aantal zuilen overeind staan. Deze plaats was multifunctioneel. Er werden niet alleen erediensten gehouden, maar ook recht gesproken. Er werden zaken gedaan en het was een ontmoetingsplaats voor de inwoners. Het standbeeld van Trajanus is het enige dat overeind bleef. Er werden nog verschillende sokkels gevonden van andere beeldhouwwerken.

Standbeeld van Trajanus in de basiliek van Baleo Claudia

In het voortvarende Baelo Claudia was het wellicht goed om te leven. De marktplaats, het theater, de tempels en de necropolis zijn andere boeiende plekken om te bezoeken op de site. Enkele zware aardbevingen en oorlogstoestanden zorgden uiteindelijk voor het pijnlijke einde van een eens zo bloeiende stad. In de 6de eeuw na Christus was de stad verlaten.

Na het bezoek aan de Romeinse site moet ik op zoek naar een slaapplaats. Het strand van Bolonia is een mooie locatie. Er staan enkele campers geparkeerd, maar het is verboden om er te overnachten. De locale camperplaats is gesloten. In de buurt van Tarifa zijn een heleboel campings op korte afstand van elkaar. Ik kies er willekeurig eentje uit en kom terecht op Camping Torre de la Pena (http://www.campingtp.com/en/). De locatie is prachtig en niet zo duur. Ik parkeer de bus met uitzicht op zee. Vannacht slaap ik met het geluid van beukende golven op de achtergrond.

Route van Barate naar Tarifa
Advertentie

5 gedachtes over “De Romeinse stad Baelo Claudia in Bolonia

  1. Wat een verrassing om eergisteren te lezen dat je je comfortabele camperplaats in Portugal voor Spanje verruild hebt!
    Wat dat betreft zijn jouw onrust en reisplannen ondoorgrondelijk 😉
    Mooie plek heb je uitgekozen. De laatste keer dat wij in die hoek waren was het links van Tarifa nog geheel niet toeristisch, echt verademend voor een kuststrook in Spanje. Herriner me de prachtige zandduinen nog goed. Benieuwd hoe het daar nu is qua toerisme en natuurlijk nog meer benieuwd naar je verdere trip!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s