Nieuwe camping, leuke deal

24 januari 2021: Monachil – El Berro 281 km

El Berro staat niet helemaal vooraan op de Spaanse kaart als het over toerisme gaat. Het kleine bergdorp met zijn 170 inwoners ligt aan de rand van de Sierra de Espuña, een van de groenste natuurgebieden in het zuiden van Spanje. De streek is het walhalla voor sportieve natuurliefhebbers als wandelaars, mountainbikers, paragliders en bergbeklimmers. Het vredige, van oorsprong Moorse bergdorp ligt op 620 m hoogte. Vriestemperaturen zijn hier in de winter geen uitzondering. Gelukkig is daar vandaag geen sprake van. De zon schijnt en de temperatuur bereikt 20 °C bij mijn aankomst op Camping Sierra Espuña (https://campingsierraespuna.com/) aan de rand van het kleine centrum. De 10 km lange bergweg naar de camping is een klein avontuur. De smalle weg volgt een kronkelend parcours en er zijn zelfs enkele haarspeldbochten. Het spectaculaire uitzicht doet denken aan de Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona. Jammer genoeg is er geen enkele mogelijkheid om te stoppen en foto’s te nemen. De camping is goed uitgerust. Er is een kleine bar met restaurant. Op het terrein zijn barbecues voor de gasten. Er is een zwembad en een speeltuintje voor de allerkleinsten. Bij het inchecken volgt een toelichting, inclusief routeplan over mogelijke wandelingen in het gebied.

Het dorp telt enkele bars, restaurants, 2 bakkers en 2 kruidenierswinkels. Omwille van de coronamaatregelen is de horeca jammer genoeg gesloten in deze regio. Koken hoeft niet want het blijft mogelijk om pizza af te halen in de bar van de camping. De 4 winkels in het dorp zijn allemaal essentieel. De openingsuren beperken zich tot de voormiddag zolang de corona restricties gelden.

Ik neem even tijd voor een verkenningstocht. El Berro heeft niet de charmes van de gekende witte bergdorpen in de Alpujarras, maar het oogt gezellig en de veelzijdigheid verwondert me enigszins. Naast de kerk en het gemeentehuis is er een cultuurhuis. Her en der zijn zitbanken geïnstalleerd waar de buren er lustig op los keuvelen. Voor de kinderen is er een speeltuin en volwassenen kunnen zich uitleven op de openbare fitnesstoestellen. Vanuit het dorp is een kort kiezelpad dat naar een hoger gelegen uitzichtpunt leidt. De huizen hebben elk hun eigen stijl. Dat is niet slecht voor een dorp met zo weinig bewoners.

Straat in El Berro
Huis in El Berro
Standbeeld bij het uitzichtpunt van El Berro
El Berro vanaf het uitzichtpunt

Het kost niet veel inspanning om een klein dorp als El Berro te bezichtigen. Op een goed half uur passeren alle straten de revue.

De komende dagen wil ik graag de omgeving en het natuurgebied verkennen. Het is niet eenvoudig om een wandelroute te kiezen, want de mogelijkheden zijn enorm. Ik leg het probleem voor aan de Frans sprekende dame van de camping terwijl ze zich ontfermt over mijn afhaalpizza. Om een lang verhaal kort te maken: zij eindigt met Andy’s Pepper zaden want ze houdt van tuinieren en pikante dingen en ik heb een wandelgids voor overmorgen op haar vrije dag. Dat is een mooie deal. Morgen verken ik alvast een deel van de omgeving op eigen houtje.

Route van Monachil naar El Berro
Advertentie

5 gedachtes over “Nieuwe camping, leuke deal

  1. Wat een mooie wandeling heb je gisteren gemaakt Ingrid, dapper hoor op die smalle modderige paadjes in je uppie!
    En nu alweer in een prachtig gebied in de Murcia provincie beland! Waar ga je toch hene vragen we ons hier thuis af 😉
    Bij een afdaling uit de sierra espuna zaten wij ooit met samen geknepen billen vanwege kokende remvloeistof.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s