De heksenroute in El Berro

25 januari 2021: El Berro – El Berro 0 km

26 januari 2021: El Berro – El Berro 0 km

Het bergdorp El Berro ligt aan de rand van het natuurpark Sierra Espuña. Deze onherbergzame groene zone in zuidoost Spanje staat bekend om zijn veelzijdigheid. Het landschap omvat ruwe bergen, bijbehorende ravijnen, dichte bossen, rivieren en stuwmeren. De sportieve natuurliefhebber voelt zich hier als een vis in het water. Er zijn tal van wandel- en mountainbikeroutes, maar ook bergbeklimmers en paragliders voelen zich thuis.

Rosa, die deeltijdse werkt op Camping Sierra Espuña offert haar vrije dag op om samen op pad te gaan. Om 10.00 uur spreken we af voor koffie en daarna trekken we erop uit. Bij het verlaten van het kampeerterrein lopen we bij toeval Juan Antonio tegen het lijf. Hij kent de streek als zijn broekzak en gidst vaak toeristen door het onherbergzame gebied. De man heeft al een tocht achter de rug maar beslist ter plekke om ons te vergezellen. Het is een meerwaarde om hem erbij te hebben. Wie graag begeleid wordt door een ervaren gids en een woordje Spaans spreekt, kan vragen naar Juan Antonio op Camping Sierra Espuña.

Er staat geen lang of moeilijk traject op het programma maar wel een mooi parcours. We doen de heksenroute. Vermoedelijk is deze naam enkel bekend bij de locals. Het klinkt in ieder geval spannend. Vlakbij het dorp slaan we een smal pad in dat ons langzaam maar zeker in iets hogere regionen brengt. Het nauwe met losse keien bezaaide zandpad is goed begaanbaar. Er komt voor een keer gelukkig geen modder aan te pas. Af en toe is het klauteren onder of over gevallen takken en boomstronken. Dat maakt de tocht afwisselend en boeiend.

Wandelpad in het natuurpark Sierra Espuña

Juan Antonia wijkt af van het reguliere wandelpad om ons tot bij de befaamde “heksengrot” te brengen. Het verhaal doet de ronde dat hier enkele tientallen jaren geleden een alleenstaande vrouw woonde die zich terugtrok uit het gewone dorpsleven. Ze werd beschouwd als een excentriek figuur. In die tijd werden dames van dat allooi al snel een heks in de volksmond.

Met Rosa aan de heksengrot in het natuurpark Sierra Espuña
Met Rosa aan de heksengrot in het natuurpark Sierra Espuña

Na de visite aan de heksengrot gaan we opnieuw op zoek naar de normale wandelroute. Via een willekeurig traject door een woest maanlandschap zitten we snel terug op de juiste koers.

Natuurpark Sierra Espuña

Hier ligt de volgende verrassing in de vorm van een stenen cirkel. Passanten mogen een steen toevoegen aan het door mensenhanden gecreëerde kunstwerk en vervolgens een wens doen. Ik doe vlijtig mee aan de traditie. Enne… de wens blijft geheim. 🙂

Stenen cirkel Sierra Espuña

Na de passage van de stenen cirkel zit de voettocht er bijna op. Er rest enkel de afdaling richting dorp en camping. De tocht krijgt een bijzonder cachet in het gezelschap van plaatselijke inwoners. Informatie uit de eerste hand is altijd een opsteker. De volledige trip duurt slechts 5 km maar de beleving is de moeite waard. Met een glas wijn als afsluiter van een leuke dag toosten we op toekomstige avonturen.

4 gedachtes over “De heksenroute in El Berro

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s