De eerste dagen in Bosnië

15 juli 2021: Bosanska Krupa – Bihać 55 km

De coronacrisis is een serieuze aderlating voor de campings in Bosnië-Herzegovina. Van de 3 kampeerterreinen die ik bezoek in de regio Bihać overleven er 2, al 2 seizoenen lang zonder buitenlandse gasten. Zij verhuren gelukkig ook bungalows of organiseren raftingtrips. Het is hun manier om het hoofd boven water te houden. De 3de camping heeft de coronacrisis niet overleefd en is helaas definitief gesloten. Het toerisme dat eindelijk aan zijn opmars begon, heeft een serieuze knauw gekregen. Ik zou zomaar een pleidooi willen houden om alle camperaars deze kant op te krijgen voor een onvergetelijke roadtrip. Ongerepte natuur, klaterende rivieren, fascinerende watervallen, mooie berglandschappen, bijzondere steden en een rijke geschiedenis. Bosnië-Herzegovina heeft het allemaal. De inwoners zijn gastvrij, er heerst geen toeristische drukte, files zijn onbestaande en bovendien is alles nog spotgoedkoop. Om het land binnen te mogen, gelden dezelfde voorwaarden als in de meeste andere Europese landen. Een gewone identiteitskaart, een afgeprint coronacertificaat of een negatieve pcr-test zijn voldoende. Dit moet me even van het hart. Waar blijven jullie?

Ik verblijf momenteel op Camping Una Kiro Rafting (http://www.una-kiro-rafting.com/) aan de rand van de stad Bihać. Zoals de naam van de camping doet vermoeden, ligt de stad aan de Una rivier in de omgeving van het Nationale Park Una. Tijdens de warme zomers vormt de stromende rivier een natuurlijke airco. Raften is de nationale sport maar voor wie het rustiger aan wil doen, zijn er alternatieven. Naast het kleine stadscentrum van Bihać zijn er in de omgeving plekken die het bezoeken waard zijn zoals het Nationale Park Una, de watervallen van Martin Brod, Strbacki Buk of het kasteel van Ostrošac. Langs de rivier zijn er talrijke terrassen om te genieten van de zon, een drankje of een van de heerlijke traditionele gerechten…

Voila, hier eindigt het betoog van de dag. De zon schijnt volop en de thermometer duidt 30 graden aan. De natuurlijke airco wacht op me…

Mijn plek op Camping Una Kiro Rafting
De Una rivier
De Una rivier
Route van Bosanska Krupa naar Bihać

Advertentie

4 gedachtes over “De eerste dagen in Bosnië

  1. Intéressant, mss moeten we er toch eens echt op vakantie gaan, zijn er wel eens efkes gepasseerd maar hadden er een akelig gevoel bij. Waarschijnlijk de verkeerde lokatie?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s