Via kasteel Žužemberk naar Bosnië-Herzegovina

14 juli 2021: Ljubljana (Slovenië) ) Bosanska Krupa (Bosnië-Herzegovina) 261 km

Langs binnenwegen naar Bosnië rijden, is een weloverwogen keuze. Op die manier tol ontlopen en tegelijkertijd genieten van het mooie landschap in Kroatië is leuk meegenomen. Tolpoortjes behoren sowieso niet tot het favorietenlijstje. De route is 35 km korter in afstand maar duurt 2 volle uren langer. De start begint meteen goed. Het traject om Ljubljana te verlaten gaat langs piepkleine dorpen via smalle, heuvelachtige en in slechte staat verkerende wegen. Daar valt mee te leven want dat is plezant. Na 10 km bochtenwerk volgt een verrassing van formaat. Zonder voorafgaande waarschuwing is de weg ineens volledig afgesloten. Omdraaien en opnieuw starten is de enige uitweg. Gelukkig leiden alle wegen naar Bosnië-Herzegovina en is er even verderop nog een minuscule zijweg die me uiteindelijk op het rechte pad zet. 1,5 uur ploeteren, brengt me slechts 50 km verder. Ik stop op een willekeurige parking om een pauze in te lassen en sta tot mijn verbazing recht voor een oud kasteel. Daar wil ik het fijne van weten…

Ik ben per ongeluk aanbeland in Žužemberk, een Sloveens dorp met slechts 1100 inwoners. Op het grondgebied staat Grad Žužemberk, een middeleeuws kasteel met 7 grote verdedigingstorens. Het pittoreske slot staat op een klif naast de Krka rivier. Na eeuwen van bewoning en talrijke tragedies werd er uiteindelijk een rechtbank gehuisvest tot 1893. Nadien begon het verval en de 2de wereldoorlog deed er nog een schepje bovenop. De geallieerden bombardeerden de ruïnes in 1945. De renovatiewerken starten 20 jaar later en duren nog steeds voort. Het fort is gratis te bezoeken. De torens bieden een panoramisch uitzicht op de rivier en het omringende landschap. Naast het kasteel is een restaurant en aan de overkant een bakker. De bakker komt als geroepen…

Grad Žužemberk
Grad Žužemberk
Uitzicht vanaf de kasteeltoren

Na dit fraaie intermezzo wachten de grensovergangen van Kroatië en Bosnië-Herzegovina en die verlopen beiden uitzonderlijk vlot. Aan de Kroatische grens wordt met geen woord gerept over het coronacertificaat. De douanebeambte aan de Bosnische grens doet dat wel. De identiteitskaart en de geprinte versie van het certificaat volstaan. De man vraagt vol ongeloof of ik echt helemaal alleen naar Bosnië kom gereden. Hij moet lachen met mijn reactie wanneer ik met een uitgestreken gezicht vertel dat ik al een groot meisje ben. “Ik geloof je”, repliceert hij en dan volgt de vrijgeleide.

De eerste stop in Bosnië is traditiegetrouw Una Kamp (https://unakamp.com/ba/) in Bosanska Krupa. Het kampeerterrein is helemaal verlaten voor het 2de jaar op rij, omwille van coronaperikelen. De inreisvoorwaarden voor Bosnië zijn nochtans dezelfde dan in eender welk Europees land. Het is jammer dat de Belgische regering vertikt om de Oost-Europese landen mee op de coronakaart te zetten. Bosnië is grijs gebied en de gevolgen voor de toeristische sector zijn catastrofaal. De komende dagen staan in het teken van de campinginspecties voor ACSI. De reisverhaaltjes zullen minder frequent verschijnen omdat deze streek al uitgebreid aan bod kwam bij vorige trips. Ze zijn terug te vinden via de zoekfunctie.

Route van Ljubljana naar Bosanska Krupa

7 gedachtes over “Via kasteel Žužemberk naar Bosnië-Herzegovina

  1. Wij hebben hier op de camping gestaan enkele jaren geleden en zijn onbedoeld in de schotterstrasse terecht gekomen om in Jajce te komen. Verdrietig voor ze dat er niemand komt. Succes met je Acsi controle

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat een mooi toeval. Altijd leuk zo’n onverwacht kasteel. Mocht je niet op de parking overnachten?
    Wij slaan af en toe een berichtje van jou op, omdat je dan op een plaats bent waar wij ook nog naar toe willen .
    Wij zijn 2 jaar geleden vanuit Griekenland over land, dus Albanië, Montenegro, Bosnie-Herzegovina, Kroatie enz, weer naar NL gereden. Prachtige landen met gastvrije inwoners. We volgen je op de voet, want wij zitten te popelen om weg te gaan. Moeten helaas nog even geduld hebben. Nog veel plezier. 🙋‍♀️ Groeten Kina

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s