Sremski Karlovci, een wijnstad in Servië

29 juli 2021: Sombor – Sremski Karlovci 115 km

30 juli 2021: Sremski Karlovci – Sremski Karlovci 0 km

31 juli 2021: Sremski Karlovci – Sremski Karlovci 0 km

Wie naar Servië reist, doet dit waarschijnlijk niet om wijn te proeven. Nochtans is het een van de oudste wijnlanden van Europa. De wijncultuur komt al ter sprake in de Romeinse tijd. Een van de populairste wijnstadjes is Sremski Karlovci. De kleine stad ligt tussen de heuvels van het nationaal park Fruška Gora op 15 km van Novi Sad. Er zijn slechts 9000 inwoners, maar velen onder hen leven van hun wijngaarden en de wijnverkoop. Bijna elk huis heeft zijn eigen wijnkelder.

Op 3,5 km van het centrum ligt bovendien een zeer mooie natuurcamping met de naam Camping Fruška Gora (http://campingfruskagora.com/). Het kampeerterrein ligt aan de rand van het nationaal park Fruška Gora tussen hoge bomen die voor broodnodige schaduw zorgen tijdens de hete zomerdagen. Naast de basisvoorzieningen zoals toiletten en douches zijn er her en der barbecues’s geïnstalleerd. Voor wie van het natuurleven houdt, is het echt een aanrader.

Camping Fruška Gora

Sremski Karlovci heeft een gezellig centrum dat bol staat van geschiedenis. De stad is zowel in handen geweest van de Ottomanen als van de Habsburgers en dat is eraan te zien. In de straten rond het marktplein zijn verschillende historische gebouwen en kerken te bewonderen. Midden op het plein staat de fontein met de vier leeuwen. Het verhaal doet de ronde dat wie van het water drinkt binnen afzienbare tijd zal trouwen. Ik heb voor alle zekerheid niet gedronken.

Kerk op het marktplein van Sremski Karlovci
De fontein met de 4 leeuwen
Historisch gebouw in Sremski Karlovci
Historisch gebouw in Sremski Karlovci

In een van de zijstraten net voor het stadscentrum is een panoramisch uitkijkpunt gebouwd. Hiervoor moet je een flink aantal trappen beklimmen. Op het hoogtepunt staat een kruisbeeld. Iets lager, op een van de trappen zit de bekende schrijver, dichter en acteur Duško Trifunović. De man woonde de laatste jaren van zijn leven in Sremski Karlovci en ligt begraven op het naburige kerkhof.

Uitkijkpunt boven de stad met het standbeeld van Duško Trifunović

In een wijnstad moet natuurlijk wijn geproefd worden. De bekendste wijn uit Sremski Karlovci is de Bermet. Het is een dessertwijn met een extra zoete smaak. Het alcoholpercentage ligt tussen 15% en 18%. De Bermet wordt internationaal geroemd en verkocht in tal van Europese landen. Deze chique wijn vond zelfs zijn weg naar de Titanic. Wellicht liggen er nog enkele flessen van de populaire drank op de bodem van de zee waar het exclusieve schip zijn einde kende. Naast de beroemde Bermet bieden de meeste wijnspecialisten een breed gamma van smaken aan.

Een aantal wijnmakerijen liggen in het centrum van Sremski Karlovci. Wij bezoeken de Bajiloo Cellar (https://vinarijabajilo.rs/). Op hun website staat vermeld dat proeven elke dag mogelijk is tussen 9 uur en 19 uur, maar hier komen we van een kale reis thuis. Voor een wijndegustatie moeten we aansluiten bij een groep en dat vinden we niet zo leuk. We mogen wel een kijkje nemen in hun 19de eeuwse wijnkelders.

Bajilo Cellar
19de eeuwse wijnkelder van Bajilo Cellar

Vlakbij de Bajilo kelders ligt de Kiš Winery (http://vinarijakis.com/en/). Het bedrijf heeft een lange traditie van wijn maken. Ze zijn een van de bekendste van het land en ver daarbuiten. De eerste wijn werd verwerkt rond 1830. Hier mogen we wel proeven. Dat resulteert in de aankoop van 6 flessen witte Grašac, een jonge fruitige wijn met een lichte citrusgeur.

Grašac wijn

Een bezoek aan Sremski Karlovci is een echte aanrader. Ook hier blijven we enkele dagen hangen om de authentieke sfeer op te snuiven. Servië en meer bepaald de regio van de Vojvodina is een verrassend vakantieland.

Route van Sombar naar Sremski Karlovci
Advertentie

2 gedachtes over “Sremski Karlovci, een wijnstad in Servië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s