De slag om Batina

27 juli 2021: Sombor – Bezdan – Sombor 60 km

28 juli 2021: Sombor – Sombor 0 km

De kleinschalige Camping Sosul is een voltreffer. Het zwembad zorgt voor de nodige verkoeling bij temperaturen tot 37 graden. Het tennisterrein blijft logischerwijze leeg bij deze hitte. Ook de sauna is momenteel niet in gebruik. De bedoeling is om slechts een nacht te blijven, maar na 3 dagen zijn we er nog steeds.

Er staat een uitstap naar het grensstadje Bezdan op het programma. We bezoeken het Batina Memorial House. Hier werd van 11 tot 29 november 1944 hevig strijd geleverd aan de oevers van de Donau tussen het Duitse leger, het rode leger van de Russen en de Joegoslavische partizanen. Het verhaal is in werkelijkheid iets ingewikkelder. Joegoslavië had op dat moment 2 legers die niet al te goed overeen kwamen en af en toe onderling ook nog eens slag voerden. Op de plek waar de gevechten startten, is nu een museum gebouwd als herinnering. De slag om Batina was een van de grootste veldslagen in de tweede wereldoorlog. Het Duitse leger had maar liefst 60.000 manschappen ter plaatse, maar dat mocht niet baten. Er vielen naar schatting een paar duizend slachtoffers. Het juiste aantal werd nooit achterhaald. In het leger van de partizanen vochten boeren, vrouwen en jongens mee. Ze waren geen officiële strijdkrachten en werden daarom niet meegerekend bij het dodenaantal.

Memorial museum in Bezdan

Bezdan en Batina zijn de 2 dorpen die rechtstreeks betrokken zijn bij de veldslag. Bezdan ligt in Servië en Batina net over de grens in Kroatië. Indertijd was er nog geen sprake van een grens. Toen was het nog gewoon Joegoslavië. Op het dak van het Memorial House is er een wijds uitzicht over het slagveld. Aan de overkant van de Donau staat op een heuvel een gedenkteken waaronder de meeste slachtoffers begraven liggen. We kunnen er niet naartoe want zonder coronatest kom ik Servië niet meer binnen en ik heb niet veel zin om nog een keer in mijn neus te laten peuteren.

Slagveld met in de verte het gedenkteken in Batina

De Donau heeft een extreem hoog waterpeil bereikt. Volgens de gids van het museum komt dit door de hevige regenval en de recente overstromingen in Duitsland.

Camping Sosul verhuurt fietsen aan de bijzondere prijs van 1 luttele €. Het heeft geen belang hoe lang de fietsen in gebruik blijven. Sombor heeft een uitgebreid fietsnetwerk en dan is zo’n fietsverhuur wel handig. Via de fietsostrade die maar liefst 26 km lang is en tot aan het stadscentrum reikt, rijden we naar het centrum. De weg is vandaag afgesloten voor auto’s en dat heeft een reden. Een filmcrew neemt enkele scenes op, op de openbare weg.

Opnames filmcrew

Naast het Veliki kanaal is het ook leuk fietsen. Ook hier zijn mooie fietspaden aangelegd. Er zijn verschillende restaurants waar je niet alleen kan eten en drinken maar ook een duik nemen in het kanaal. Het is niet vreemd om hier met zwemgerief naartoe te komen. Verschillende klanten zitten in zwembroek, bikini of badpak aan tafel. Het gaat er ontspannen aan toe. Wij kiezen Café de Sol uit voor een bezoek. Er staan Mexicaanse en Spaanse gerechten op het menu.

Café de Sol in Sombor
Café de Sol in Sombor

Bij gebrek aan zwemkledij houden wij het bij eten en drinken. Het zwemmen is voor later op de camping want ook als het al donker is, blijven de temperaturen hangen rond 30 graden. Zo heb ik het graag.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s