Stoomcursus rakija maken, ruïnes en Sombor

25 juli 2021: Čenej – Zmajevo – Čenej 32 km

26 juli 2021: Čenej – Bač – Sombor 115 km

We blijven nog even ter plaatse trappelen in de landelijke omgeving van Čenej en dat levert enkele verwonderlijke beelden op. Wat bij ons verboden is, zorgt in Servië voor werkvreugde, waterpret en ontspanning. De meloenenoogst is volop aan de gang. Tractors rijden af en aan met aanhangwagens vol rijpe vruchten om ze vervolgens aan de straatkant of elders te verkopen. Landarbeiders die meehelpen met de oogst zitten gewoon bij op de volle laadbak. Dat is de eenvoudigste oplossing om na het werk thuis te geraken bij extreme temperaturen van om en bij de 35 graden. In Zmajevo zoeken families verkoeling in het water van de Jegrička rivier. De stoerste jongens nemen een duik vanop de brug die deel uitmaakt van de hoofdweg.

Waterpret in de Jegrička rivier

We blijven nog een dag langer op Camping Farma 47 – Salas Miris Dunja en dat levert een theoretische stoomcursus rakija maken op. De naam van de camping betekent in het Nederlands “boerderij met de geuren van kweepeer”. Het kampeerterrein is een grote kweepeerplantage die jaarlijks een aantal ton vruchten oplevert. Risto, de eigenaar weet hier wel weg mee. Hij fabriceert elk jaar een aantal liters kwaliteitsvolle rakija en hij laat ons graag zien hoe dat in zijn werk gaat. De kweeperenplantage is gigantisch. Dat kunnen we met eigen ogen vaststellen vanop een houten staketsel middenin de boomgaard.

Kweeperenplantage op Camping Farma 47 – Salas Miris Dunja
Kweeperen in volle groei

Risto laat ons ook een kijkje nemen in zijn destilleerderij waar de rakija geproduceerd wordt in een destilleerketel na fermentatie van de kweeperen in aparte tonnen. Een fles rakija kopen op de camping is een must. De kwaliteit is zeer goed.

Na 3 nachten in Čenej gaat de route verder naar het noorden van de Vojvodina. Een korte tussenstop in Bač aan het best bewaarde middeleeuws fort in de regio is een aanrader. Het was indertijd een belangrijk bastion ter verdediging van de binnenvallende Ottomaanse troepen en het werd gebouwd op een eiland in de Mostonga rivier. De vesting stond bekend als waterstad omdat ze enkel met ophaalbruggen bereikbaar was. Tegenwoordig is het water verdwenen en zijn de resten van de torens toegankelijk over land. Een bezoek is gratis. Op het terrein staat een kleine souvenirwinkel waar meer frisdrank dan memorabilia verkocht worden. En dat is nodig bij de huidige temperaturen.

Fort van Bač
Fort van Bač

Het eindstation voor vandaag is Sombor. We installeren ons op een zeer luxueuze camperplaats met de naam Camping Sosul (http://campingsosul.com/en/pocetna-2/) op 3 km van het stadscentrum. Voor de prijs van 16 € zijn er naast de normale campervoorzieningen zelfs een tennisterrein, sauna, fitness en zwembad beschikbaar. Zwemmen is voor later. Eerst verkennen we Sombor te voet.

Zwembad Camping Sosul

Sombor is een van de groenste steden van Servië en wordt vaak vergeten door buitenlandse reizigers omdat het buiten de gangbare toeristische routes ligt. De stad heeft enkele historische gebouwen en op vlak van cultuur valt er wel wat te beleven. 2 weken geleden was er het plaatselijke filmfestival. Het evenement is een ode aan enkele stadsgenoten die het tot in Hollywood schopten en zelfs een Oscar wonnen in de jaren 60. Sombor is geen spectaculaire hotspot maar wel een leuke plek om te bezoeken. In het centrum zet ik me even naast de beroemde Servische dichter Laza Kostić.

Sculptuur Laza Kostić

De belangrijkste gebouwen zijn de talloze kerken (zoals overal in Servië), het stadhuis en het gezapige centrum met zijn gezellige terrassen. In mijn reisgids wordt gewag gemaakt van de Zmaj Jovina straat als trekpleister van de stad maar dat is een tegenvaller. Er zijn enkele leuke terrassen, maar daar blijft het bij.

Zmaj Jovina straat in Sombor

Sombor is een leuke plek om fraaie gebouwen te spotten vanaf een terras. Het provinciehuis met bijbehorende fonteinen is een blikvanger. Het is gewoon genieten zonder al te veel te moeten.

Het gouvernementsgebouw in Sombor

De terugweg naar de camping per taxi kost amper 2 €. Het is zwemtijd…

Route Čenej – Bač – Sombor

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s