Novi Sad

24 juli 2021: Čenej – Novi Sad – Čenej 0 km

Een citytrip is best vermoeiend. Het vraagt in normale omstandigheden heel wat voorbereiding. Uitzoeken hoe het openbaar vervoer werkt, bezienswaardigheden selecteren, een route bepalen,… kost tijd. Het stadsbezoek aan Novi Sad verloopt helemaal anders. Radenko heeft er familie en dat heeft zijn voordelen.

Novi Sad is de op een na grootste stad van Servië en mag zich in 2021 culturele hoofdstad van Europa noemen. Het is een frisse naam voor een stad die in het Nederlands “nieuwe tuin” betekent. Bij jongeren is de bestemming aan de oevers van de Donau vooral gekend omwille van het EXIT muziekfestival dat jaarlijks georganiseerd wordt tussen de vestingmuren van fort Petrovaradin. Voor het festival, dat dit jaar zijn 20ste verjaardag vierde, zijn we 2 weken te laat. Novi Sad heeft gelukkig nog andere troeven.

Het bezoek aan Novi Sad wordt een VIP citytrip. We worden afgehaald op de camping door de familie van Radenko en uitgebreid verwelkomd. In Servië gaat dit vanzelfsprekend gepaard met eten en drinken. Er wordt uitgebreid gekookt en bijgepraat. Mijn woordenschat rijkt tegenwoordig een klein beetje verder dan pivo (bier) en vino (wijn), maar dat is nog lang niet voldoende om een onbevangen conversatie te volgen tussen familieleden die mekaar een tijd niet gezien hebben. Katarina, de dochter des huizes neemt ons na de maaltijd mee op sleeptouw, terwijl mama de was doet. Wat een luxe!

Het fort van Petrovaradin ligt 40 m boven de Donau en is een van de grootste militaire verdedigingsbastions van Europa uit het verleden. Het verdedigingsmechanisme van het fort begint al op het gelijkvloers aan de oevers van de Donau en telt 4 verdiepingen. Het is een kluwen van tunnels, gangen en kamers. De ondergrondse tunnels zijn 16 km lang. Een gedeelte ervan is te bezoeken met een gids. Wij houden het op de bovenverdieping dat tegenwoordig dienst doet als cultuurcentrum. Er zijn verschillende restaurants, een klokkentoren, een museum en meerdere kunstenaarsateliers.

Het fort van Petrovaradin
Het fort van Petrovaradin

De heuvel biedt een perfect uitzicht op Novi Sad en de Donau. In de rivier zijn de overblijfselen van enkele oude bruggen te zien die gebombardeerd werden tijdens de laatste burgeroorlog. Novi Sad telt om die reden enkele nieuwe overbruggingen.

Uitzicht op de Donau en Novi Sad vanaf het fort van Petrovaradin

Stari Grad, het oude stadsgedeelte van Novi Sad is te voet bereikbaar vanaf de heuvel. In de autovrije straten rond Trg Slobode (Vrijheidsplein) met het stadhuis en een rooms-katholieke kathedraal komt de stad ’s avonds tot leven. In een ongedwongen sfeer kuieren mensen van terras naar terras. Wij doen lustig mee. Het is opvallend hoeveel kerken er in Servië zijn. In Novi Sad is het haast onmogelijk om een kerkgebouw voorbij te lopen zonder het volgende al op te merken.

Trg Slobode of het Vrijheidsplein in Novi Sad
De autovrije straten rond Trg Slobode komen ’s avonds tot leven
Kerken in Novi Sad

Novi Sad heeft meer te bieden dan het fort en de wijken rond Trg Slobone, maar wij moeten hier afsluiten. We worden weer verwacht bij Radenko’s familie. Het eetfestijn is nog niet voorbij. Er staat kupus kifle op het menu. Het is een typisch Servisch broodjesgerecht, gevuld met kaas en nog enkele andere ingrediënten die ik niet kan thuisbrengen. Bij de broodjes wordt soms looksaus geserveerd, maar ook ketchup is een optie. Het is een aanrader.

Kupus kifle

Met een volle maag, propere was en nieuwe indrukken worden we na middernacht weer netjes afgeleverd op de camping. Novi Sad is een hippe stad.

Advertentie

Een gedachte over “Novi Sad

  1. Wat heerlijk mee reizen weer, ik geniet van je beschrijvingen 👍😃
    Ik reisde veel door Tsjechië, de sfeer komt mij bekend voor.
    Wat fijn dat je locale begeleiding hebt 👍💐

    Groet uit zonnig Bergentheim

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s