Nemrut Dağı en de Eufraat

15 september 2021: Diyarbakir – Karadut 157 km

16 september 2021: Karadut – Karadut 0 km

Na een uitgebreid ontbijt in het Saray Kapi restaurant in het gezelschap van Ahmet neem ik afscheid van Diyarbakir. De maaltijd bevat allerlei plaatselijke specialiteiten en is voldoende voor een ganse voetbalploeg.

Ontbijt in het restaurant Saray Kapi

Ik rijd van de Tigris naar de Eufraat. Het gebied tussen beide rivieren staat bekend als Mesopotamië of Tweestromenland. Het is de bakermat van diverse oude beschavingen. De Eufraat is 2735 km lang en vloeit samen met de Tigris in Basra, een van de grootste steden in Irak. Tijdens de rit over de D360 wordt de ontzaglijke rivier zichtbaar in het woeste berglandschap.

De Eufraat

De eindbestemming is Karadut pension. Dit hotel heeft parkeerplaatsen voor campers en ligt slechts 12 km van de beeldenberg Nemrut Dağı. Bovendien organiseren ze eigenhandig ochtendtrips naar de beroemde bergtop. Dat zijn twee vliegen in een klap. De bus is net geïnstalleerd en er ligt al een voorstel op tafel voor een boottocht op de Eufraat. Nicolas, een andere Belgische toerist uit het Brusselse gaat ook mee. De hoteleigenaar zorgt persoonlijk voor vervoer. Onderweg verzamelt hij onze picknicklunch. Het shoppen gebeurt via een aparte methode. Stoppen voor de deur, claxonneren, bestellen, betalen en verder rijden. Op die manier verzamelt hij brood, pizza, groenten en water. Alles wordt netjes afgeleverd en betaald door het raam van de auto. Na het verorberen van al dat lekkers nemen we de boot in Baki. Er zijn slechts twee Belgische toeristen.

Boottocht op de Eufraat

Het hoogtepunt in deze regio is de grafheuvel Nemrut Dağı op een hoogte van 2150 m. Het is een van de meest mysterieuze bezienswaardigheden in Turkije. Wetenschappers zijn het niet helemaal eens met elkaar over het geschiedkundige aspect. Een van de theorieën is dat koning Antiochus Theos (69 – 40 voor Christus) er begraven ligt. De beste tijd om de top te bezoeken is bij zonsopgang of zonsondergang. Ik mag om 4 uur uit de veren. Karadut pension ligt op 12 km van de beeldenberg op een hoogte van 1047 m. We rijden in het donker via een slingerende bergweg alsmaar hoger. Het laatste stuk is een lange trap, gevolgd door een stenen pad naar de top.

Het pad naar Nemrut Dağı

De bergtop is een 50 m hoge grafheuvel in de vorm van een piramide. Aan de voet van de piramide bevinden zich kolossale stenen hoofden, afkomstig van enorme standbeelden. De koppen zijn van de beelden afgerold omwille van aardbevingen in het verleden. Voor de grafheuvel staat een stenen sculptuur van Antiochus Theos. De andere beelden stellen Griekse, Armeense en Perzische goden voor waaronder Zeus, Tyche en Mithras.

Nemrut Dağı

Aan de overkant van de beeldenberg is een terras gericht naar het oosten. Hier is het verkleumd wachten tot de zon opkomt voor een fantastisch uitzicht over het oostelijk Taurus gebergte.

Kijken naar de zonsopgang, Nemrut Dağı

De crew van Karadut pension heeft nog wat extra’s in petto. De rit gaat verder naar de oude stad Arsemeia. Het meest spectaculaire op deze kleine site is de sculptuur met de handdruk tussen Heracles en Mithrydates aan de ingang van een 157 meter lange tunnel. Boven de tunnel bevindt zich een inscriptie waarin in 5 kolommen de geschiedenis en het ontstaan van de stad beschreven wordt.

De handdruk tussen Heracles en Mithrydates met onderaan de inscripties
Inscripties

Yeni Kale is de volgende halte. Dit kasteel werd gebouwd op een 350 meter hoge rots. Het is omgeven door enorme muren en heeft slechts een toegangspoort. Het is een blitzbezoek. Momenteel zijn er restauratiewerken aan de gang. Het fort is niet toegankelijk. Een foto nemen, kan wel.

Yeni Kale

Van het kasteel gaat het naar de Romeinse Cendera brug over de gelijknamige rivier uit de 2de eeuw na Christus. De overspanning is 120 m lang, 30 m hoog en 7 m breed. Aan het begin en einde van de brug zijn zuilen opgericht ter ere van keizer S. Severus, zijn vrouw en hun zonen. De brug is verboden terrein voor auto’s. Het is het territorium van enkele straathonden die niet opkijken van bezoekers.

Cendera brug
Cendera brug

Om te eindigen bezoeken we de Tumulus van Karakuş. Het gaat om een koninklijk graf uit de eerste eeuw voor Christus. De tumulus is omgeven door Dorische zuilen. Het graf werd lang geleden geplunderd.

de Tumulus van Karakuş

De archeologische rondrit eindigt met ontbijt in het hotel en dat wordt stilaan tijd. De rest van de dag staat er niets meer op het programma.

Route van Diyarbakir naar Karadut
Advertentie

2 gedachtes over “Nemrut Dağı en de Eufraat

  1. Heel bijzonder Ingrid, wat maak en zie je weer mooie dingen. En wat een prachtige omgeving. Heerlijk om te lezen hoe gemakkelijk je contacten legt met de plaatselijke bevolking. Groet Gerda.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s