Klimmen naar Stjepan Grad in Blagaj en wijn proeven in Herzegovina

22- 28 juni 2022: Umoljani – Foča – Sutjeska- Blagaj 239 km

Er staan veel campingbezoeken voor ACSI op de planning in de regio rond Mostar. Het makkelijkst is om een langere periode op dezelfde plek te blijven, de campings per fiets te bezoeken en tegelijkertijd enkele nieuwe dingen te ontdekken in de omgeving. Er zijn meerdere leuke kampeerterreinen aan de Buna rivier in Blagaj maar mijn voorkeur gaat steevast uit naar Camping Mali Wimbledon (http://www.campingmostar.ba/) omwille van het zwembad. Bij warm weer is een verfrissende duik af en toe welkom. Voor een complete Blagaj beleving, roep ik de hulp in van Jelle Scherpereel. Deze sportieve Belg woont en werkt al jarenlang in Bosnië, spreekt de taal en kent de omgeving als zijn broekzak. Hij troont me mee naar Stjepan Grad, het oude fort van Blagaj. De vesting werd waarschijnlijk al in de 10de eeuw gebouwd door Illyrische stammen, vervolgens versterkt door Romeinen en nadien nog eens door de Bosnische heersers. De Ottomanen maakten het werk uiteindelijk helemaal af. De historische locatie ligt op een 310 m hoge karstheuvel en is gratis te bezoeken. Ter plaatse geraken is de enige vereiste. Parkeren kan op een open plek aan de voet van de heuvel van waaruit een kronkelend wandelpad naar boven loopt van ongeveer 1 km. De buitenmuren van het fort zijn goed bewaard gebleven. Het is een geweldige plek om de vallei te observeren. Het pad is goed gemarkeerd door een witte stip met een rode cirkel eromheen.

Het gemarkeerde pad naar Stjepan Grad
Stjepan Grad
In actie (foto Jelle Scherpereel)
Uitzicht op de vallei

Na de afdaling is er nog tijd voor een bezoek aan Eko Centar Blagaj. Adnan Đuliman is de voortrekker van de vereniging die tot doel heeft om de plaatselijke jeugd actief te betrekken bij projecten inzake milieu en natuurbehoud. De herintroductie van de uitgestorven vale gier die ooit boven de kliffen van Blagaj vloog en de bescherming van een aantal andere diersoorten staan centraal. Geïnteresseerde jongeren nemen deel aan workshops en allerlei creatieve campagnes om dit doel te bereiken. En dat is niet alles. Het eco-centrum ligt vlakbij toeristisch Blagaj en heeft een aantal plekken voor tenten of campers. Het centrum fungeert als contact- en vertrekpunt voor avontuurlijke reizigers die onder begeleiding van deskundigen willen sportklimmen of ervaren wat de Via Ferrata in petto heeft. Eko Centar Blagaj heeft 2 kunstmatige klimrotsen op eigen terrein. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom. Wij blijven rustig zitten in de openluchtbar en drinken een van de vruchtensappen om de dorst te lessen. De drankjes zijn huisgemaakt en de ingrediënten komen uit de heuvels in de buurt.

De kunstmaatige klimrotsen aan Eko Centar Blagaj

In de namiddag staat een andere “dorstlesser” centraal. Bosnië-Herzegovina kent een lange wijntraditie. Vooral in het zuidelijk gelegen Herzegovina is het mediterrane klimaat uitermate geschikt voor de wijnproductie. De meeste wijngaarden situeren zich rond Mostar. De witte Zilavka druif en de blauwe Blatina druif gedijen hier uitstekend. Ik ga op wijnexpeditie bij Carski Vinogradi (keizerlijke wijngaarden) van Hotel Emporio (https://www.carskivinogradi.com/). De wijntraditie is in feite afkomstig van de Oostenrijkers die hier in de streek ooit de plak zwaaiden. Zij waren op het einde van de 19de eeuw helemaal weg van de inlandse druivensoorten. Hotel Emporio is een uitstekende locatie om wijn te proeven en lekker te eten. Zij zetten de eeuwenoude traditie van wijn maken voort door traditionele recepten nauwkeurig op te volgen met behulp van moderne technieken. Een bezoek aan deze wijngaarden is een opsteker. Wijn proeven in de wijnkelders kan dagelijks (behalve op zondag) onder deskundige begeleiding van specialisten. Vooraf een telefonische afspraak maken doet de truc. Er zijn verschillende opties voor proeverijen, al dan niet in combinatie met andere lekkernijen. Ik geniet van een leerrijk bezoek, inclusief wijnproeverij.

De wijnkelders van Carski Vinogradi in het Emporio Hotel en restaurant
Wijnproeven aan de eiken vaten
Eiken vaten vol wijn
De Carski Vinogradi wijngaarden
Route van Umoljani naar Blagaj via een omweg🤭
Advertentie

Een gedachte over “Klimmen naar Stjepan Grad in Blagaj en wijn proeven in Herzegovina

  1. Je bent precies goed in conditie Ingrid, wat een wandelingen heb je al gemaakt 🤪, dikker ben he er zeker niet van geworden zo te zien 😃

    Op za 25 jun. 2022 om 20:11 schreef Toeren met ons busje – Ingrid Vertessen

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s