Wijntraditie in Hotel Buna weer tot leven gewekt

29 juni 2022: Blagaj – Žitomislići 12 km

Herzegovina, het zuidelijke gedeelte van Bosnië-Herzegovina heeft een lange wijntraditie. De “vina” (wijn) in de naam zegt al genoeg. De allereerste wijnpioniers waren de oude Grieken. Zij introduceerden meer dan 2500 jaar geleden al wijnbouw in de streek. De Romeinen breidden de bedrijfstak gestaag verder uit. De Hongaren en de Oostenrijkers deden op het einde van de 19de eeuw ook hun duit in het zakje om de wijntraditie in ere te houden. Het voormalige Joegoslavië exporteerde voor WO II grote hoeveelheden kwaliteitswijnen naar Europa. De productie liep terug tijdens de naoorlogse periode en de burgeroorlog waardoor de bekendheid ook verdween. Het mediterraans klimaat van Herzegovina met hete zomers en zachte winters is uitermate geschikt voor de productie van de godendrank. De wijnboeren in de streek zijn fier op hun autochtone Zilavka (wit) en Blatina (blauw) druivensoorten. Daarnaast wordt ook de blauwe Vranac druif uit buurland Montenegro intensief verbouwd. Rond Mostar, Međugorje, Stolac en Trebinje worden de meeste wijnen geproduceerd. Een bezoek aan enkele wijnlocaties ligt voor de hand. Na een eerste proeverij in Blagaj, is nu het gloednieuwe Hotel Buna (https://www.hotelbuna.com/en/) aan de beurt. De accommodatie opende pas in november 2021 de deuren onder grote belangstelling. Het nieuwe, moderne gebouw werd opgetrokken naast de Buna rivier in een mooie omgeving. Het hotel beschikt over 40 luxueuze kamers en een mooi tuinterras met een capaciteit voor 500 mensen. De plek heeft een rijke wijngeschiedenis die jarenlang verborgen bleef onder het puin van een populair vooroorlogs hotel. Hoewel het nieuwe bedrijf zelf geen wijn verbouwt, krijgt de drank toch een speciale plaats in het hotelconcept. De voormalige kelder die van oudsher een rasechte wijnkelder was, werd in al zijn glorie hersteld. De lokale wijnen krijgen een prominente plaats op het menu en proeven kan, al dan niet in combinatie met andere culinaire geneugten. Het is nog voormiddag. Na een korte bezichtiging van de oude wijnkelder houd ik het bij één glaasje witte wijn.

De in ere herstelde wijnkelder

Vanuit Autocamp Green Park (https://www.hercegovina.ba/en/listings/autocamp-green-park-2/) in Žitomislići is een bezoek makkelijk te regelen. Robert verzorgt 7 dagen op 7 de taxidienst voor campinggasten tegen een gunstig tarief. Het is de ideale oplossing voor wijn- en fijnproevers die na enkele glaasjes weer veilig thuis willen geraken. De camping is bovendien mooi gelegen naast de verkoelende Neretva rivier. De omgeving van Mostar is momenteel de heetste plek in Europa. De temperaturen draaien rond 40° en enige verfrissing is welkom.

Morgen bezoek ik de allerlaatste campings voor ACSI in Medugorje. Nadien is er opnieuw meer tijd om andere horizonten te ontdekken. Het gaat in eerste instantie richting Kroatië maar dat kan ook helemaal anders uitdraaien. De zomervakantie staat voor de deur en het zal afhangen van de drukte en de kostprijs op de camperplaatsen en/of kampeerterreinen of Kroatië een haalbare kaart is. Naar verluidt begeeft half Europa zich naar deze contreien en in dat geval is het een betere optie om een andere richting te kiezen. Wordt vervolgd!

Route van Blagaj naar Žitomislići
Advertentie

2 gedachtes over “Wijntraditie in Hotel Buna weer tot leven gewekt

  1. Hoe smaakte de witte wijn? Wij hebben nu in Duitsland een stop gemaakt om mee te nemen naar huis. Misschien volgende keer daar?

    Veel succes met de laatste ACSI loodjes. Wij gaan nu net van start met plannen en vertrekken op 2 augustus richting Lake District!

    Groeten
    Camperoppad.com

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s