De Chinese muur van Ston

30 juni 2022: Žitomislići – Prapratno (Kroatië) 90 km

1 juli 2022: Prapratno – Prapratno 0 km

Vanaf nu volgt een hoofdstuk Kroatische eilanden. De start van de eilandentocht begint in Peljesac, alhoewel dat technisch gezien een schiereiland is. Het wordt een leuke rit. Een 20-tal km voor de Kroatische grens kruisen 2 Poolse meisjes het pad. Zij verkenden de voorbije weken al liftend de Balkan. Barbara en Eva springen mee in de bus tot in Opuzen, van waaruit ze in eerste instantie Split en vervolgens hun thuisland proberen te bereiken. Tijdens een boeiend gesprek stippelen ze schriftelijk de beste toeristische route uit voor mijn ‘volgende’ trip naar Polen. Zo’n instant reisbureau is best handig!

Het schiereiland Peljesac ligt 50 km ten noorden van Dubrovnik en is bereikbaar via een smalle landstrook bij het stadje Ston. Bourgondiërs die houden van uitstekende wijnen, oesters of mosselen kunnen in deze regio hun hart ophalen. Het doel is een bezoek aan het historisch centrum van Ston. Er is geen camping of camperplaats. Autocamp Prapratno (http://www.camping-prapratno.com/) ligt 4,5 km verderop aan een mooie baai. Het kampeerterrein is begroeid met pijn- en olijfbomen die voor schaduw zorgen tijdens de hete zomermaanden. Naast de gewone campingfaciliteiten zijn de kleine supermarkt, de strandbar en het restaurant een handige bijkomstigheid. Jammer genoeg is er geen openbaar vervoer naar Ston. Fietsen is een risicovolle onderneming omwille van de drukke rijweg in combinatie met de huidige wegenwerken. Een officiële taxidienst bestaat niet en de Uber-app weigert dienst. Op Autocamp Prapratno lossen ze het probleem op door chauffeurs te zoeken in hun kennissen- of familiekring. Het is een mooie bijverdienste want de vraagprijs is 100 Kuna (13€).

Ston telt ongeveer 2500 inwoners. Het compacte centrum is gemakkelijk op een halve dag te bezoeken. De stad heeft zijn rijke geschiedenis te danken aan de nog steeds productieve zoutpannen die sinds de 14de eeuw voor welvaart zorgen. Het zout wordt gewonnen door het verdampen van zeewater. De techniek is nog altijd dezelfde als in de Romeinse tijd. Om de zoutbekkens te beschermen, werden er verdedigingsmuren met uitkijkpunten gebouwd in de omliggende heuvels. De stadswallen waren oorspronkelijk 7 km lang maar door een aardbeving in de 17de eeuw stortte een gedeelte in. Momenteel blijft er nog 5,5 km muur over. Een stuk van de stadsmuur is niet toegankelijk voor het publiek omwille van restauratiewerken. Het is na de Chinese muur de langste stadsomwalling ter wereld en wordt daarom wel eens de Chinese muur van Europa genoemd. Het is mogelijk om over de stadsmuren te wandelen. Een ticket kost 70 Kuna (9,2 €). Het combinatieticket is ook geldig voor een bezoek aan het gerestaureerde kasteel aan de rand van het stadscentrum.

De Chinese muur van Ston
De Chinese muur van Ston
De binnenkoer van het kasteel van Ston

Bij een temperatuur van 33 graden is de beklimming van de muur een zwoele onderneming die heel wat zweetdruppels kost. Op een van de uitkijktorens is het centrum van Ston met als achtergrond de zoutpannen in al zijn glorie te bewonderen. De zoutwinning is ook te bezoeken maar heeft een aparte toegangsprijs. Ik ben tevreden met het panorama van bovenaf.

Uitzicht op Ston en de zoutpannen

In Ston zijn een aantal café’s, restaurants en souvenirwinkels. Na de inspanning is de keuze voor een van de gezellige terrassen snel gemaakt. De grote dorst lessen, is het eerste doel. Vervoer naar de camping regelen is de volgende prioriteit. De ober vindt een vrijwilliger op het terras die bereid is om te rijden. De terugrit in een oude rammelkar is een hele belevenis. De jongeman is blij met de onverwachte vergoeding en ik ben een content mens.

Route van Žitomislići naar Ston
Advertentie

3 gedachtes over “De Chinese muur van Ston

  1. Dat zal nog eens goed gedaan hebben om met die twee meisjes te kunnen praten !! Wel prachtig de muur, maar wat een beklimming 🤪.🙋🏻‍♀️

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s