Het eiland Mljet

2 juli 2022: Prapratno – Sobra – Nationaal Park Mljet – Ropa 60 km

Een korte oversteek naar het relatief onbekende eiland Mljet ligt voor de hand. De ferryhaven ligt slechts 500 m verwijderd van Autocamp Prapratno. In het hoogseizoen zijn er 5 overvaarten per dag op dit traject. Tickets zijn ter plaatse te verkrijgen. Na de aankoop van een vervoerbewijs is het wachten op de ‘stoomboot’ die even later, onder begeleiding van een opvallend zwarte rookpluim arriveert. De overvaart van Prapratno naar Sobra duurt ongeveer 30 minuten.

De ferry met rookpluim

Het eiland Mljet is gemiddeld 3,2 km breed en 37 km lang. Er zijn ongeveer 1100 bewoners. Een derde van de eilandoppervlakte staat ingekleurd als nationaal park. Reizen met een camper is niet eenvoudig. Er is slechts één, kronkelende hoofdweg van noord naar zuid. De 13 dorpen zijn volgens de beschikbare informatie moeilijk toegankelijk voor grotere voertuigen. Na het debacle in Travnik, is enige voorzichtigheid aan de dag leggen waarschijnlijk verstandig. De campings of camperplaatsen liggen niet voor het oprapen. Taxi’s en openbaar vervoer zijn een zeldzaam fenomeen. Een eilandbezoek met een buscamper vraagt een beetje organisatie en creativiteit.

Mljet wordt beschouwd als het groenste eiland van Kroatië. Het nationale park vormt de grootste attractie. Aan de ingang is een gratis parking. Het is een pleister voor het bloeden want een entreeticket kost 150 Kuna (19,8 €). De prijs schommelt, afhankelijk van het seizoen. Mljet is een ecologisch paradijs voor fauna en flora. De grootste trekpleisters van het natuurpark zijn de twee zoutwatermeren: Veliko Jezero (Grote Meer) en Malo Jezero (Kleine Meer). De meren zijn meer dan 10.000 jaar oud. Het waren oorspronkelijk zoetwatermeren. Enkele eeuwen geleden kwam er een verbinding met de zee tot stand en sindsdien is het water zout. De meest unieke plaats op Mljet is Sveti Marija. Het is een eiland in een eiland dat zich situeert in het grootste meer. Een boottocht naar Sveti Marija is inbegrepen in het toegangsticket van het nationale park. Op het mini eiland staat een oud klooster dat in de 12de eeuw werd gebouwd door Benedictijnen. Deze rooms-katholieke gemeenschap stond bekend om het bouwen van kloosters op afgezonderde plekken waar ze hun leven, geïsoleerd konden doorbrengen in dienst van God. In 1808 maakte Napoleon korte metten met de Benedictijnen door het klooster af te schaffen. Het gebouw heeft sindsdien verschillende bestemmingen gekend. Nu is er een restaurant onder gebracht. Kroaten komen hier in het weekend om te relaxen en te zwemmen in het heldere water.

Het klooster van Sveti Marija
De kerk in het Benedictijns klooster
Het kloostergebouw

Een fietstocht rond Veliko Jezero is een aanrader. Het 8 km lange traject is volledig geasfalteerd en zorgt voor een totaalbeleving. Aan de ingang van het natuurpark is het mogelijk om fietsen te huren. Ik haal mijn stalen ros van de camper voor een rondrit. De route is vlak en telt slechts één hindernis in de vorm van een brug. Hier is afstappen noodzakelijk om de fiets over de steile brug te tillen. De voorgevormde fietsgoten in beide richtingen maken het karwei iets gemakkelijker.

De brug over Veliko Jezero
Fietstocht rond het Veliko Jezero

Overnachten in het nationale park is verboden. Na de fietstocht begint de zoektocht naar een schaarse camping. Ik kies voor Autocamp Marina (https://kamp-marina.com/) in Ropa. De plek mag dan wel autocamp heten maar is eerder bedoeld voor tenten. Het kost enige moeite om te parkeren op het dorre, oneffen terrein onder laaghangende boomtakken. De accommodatie is uitgerust met douches, droogtoiletten en afwasbakken. Er wonen amper 35 inwoners in Ropa en verder is er niets. Dat wordt zelf koken en afwassen.

Het is de bedoeling om de volgende dag nog enkele dorpen te bezoeken. Volgens Marina van de camping is dat met een camperbus onmogelijk. De smalle straten en enkele hoogtebeperkingen vormen onoverkomelijke obstakels. Babino Polje, het oudste dorp van het eiland ligt kortbij de hoofdweg. Parkeren aan supermarkt Tommy en te voet verder gaan, is in normale omstandigheden een optie. Vandaag staat de kleine parking vol met vrachtwagens omwille van werkzaamheden. Het enige alternatief wat ik kan bedenken, is terugkeren naar de bewoonde wereld van het schiereiland Peljesac.

Route Prapratno – Sobra – Nationaal Park Mljet – Ropa
Advertentie

4 gedachtes over “Het eiland Mljet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s