Mosselen, oesters, vis en onderzeese wijn op het schiereiland Pelješac

3-5 juli 2022: Ropa – Brijesta 49 km

Het schiereiland Pelješac staat bekend om zijn vruchtbare grond. Er groeien al eeuwenlang kwaliteitsvolle druivensoorten die gebruikt worden voor de productie van heerlijke wijnen. Niet alleen het land maar ook de zee heeft veel lekkers te bieden. Het warme zeewater, aangevuld met het koude bergwater dat naar zee stroomt, zorgt voor een ideale mix om het hele jaar door mosselen en oesters te kweken. De kleinschalige mossel- en oesterbanken vallen overal op. Brijesta Dubrovnik Camping (https://www.brijesta-dubrovnik.camp/) met huisschildpad wordt de thuisbasis voor de komende nachten.

De huisschildpad van Brijesta Dubrovnik Camping

Brijesta is een klein dorp met enkele tientallen inwoners, een paar oester- en/of mosselbanken en een camping. Op de camping staan nog twee andere campers. Verder zijn er geen toeristen, geen winkels, café’s of restaurants. De bestelwagens in het dorp met reclameopschriften voor mosselen doen vermoeden dat de meeste inwoners leven van de schelpenkweek. De campingeigenaar kookt vanavond voor de andere gasten. Over de uitnodiging om mee te eten, moet ik niet lang nadenken. Hij serveert heerlijke zeebaars met groenten uit eigen tuin en zelfgemaakte, biologische rode wijn zonder toevoeging van sulfieten. Dat is een conserveermiddel waardoor de wijn niet aan vroegtijdig bederf onderhevig is. De man beweert dat sulfieten de grootste oorzaak van hoofdpijn zijn na het drinken van wijn. Het nadeel is dat de drank niet lang houdbaar is. Wijn laten verzuren, is geen optie. We drinken vanavond voor het goede doel. De gevreesde kater blijft gegarandeerd uit. Samen met de andere gasten genieten we van een prachtige zonsondergang aan het strand met de mosselbanken.

Zonsondergang boven de mosselbanken van Brijesta

Voor een verdere kennismaking met het schiereiland maak ik ’s morgens een fietstocht naar Drače, 11 km verderop. Het belooft warm te worden. Vroeg vertrekken, is de beste manier om de grootste hitte voor te zijn. Het heuvelachtige traject naast de kustweg met uitzicht op verschillende kleine eilandjes in zee is mooi. Onderweg staan af en toe stalletjes om oesters- en andere zeespecialiteiten te proeven. Op dit vroege uur zijn ze nog gesloten.

Uitzicht op de kust
Oester- en/of mosselkwekerij
Het dorp Drače

Drače is een vissersdorp met ongeveer 70 permanente bewoners. Het toerisme is er iets meer uitgebouwd dan in Brijesta. Er is een café, een paar restaurants met visspecialiteiten en enkele wijnkelders die proefsessies aanbieden. De Edivo wijnbar (https://www.edivovina.hr/) is een hele bijzondere in zijn soort. Ze staan bekend om hun onderzeese wijnkelder. Het bedrijf nam een concessie op een oude, gezonken vissersboot om wijnen te laten rijpen in glazen flessen en amforen. Dat zijn kruiken van klei met twee oren die onderaan in een punt uitlopen. De stompe punt is afneembaar zodat de wijnflessen er makkelijk ingestopt kunnen worden voor ze gedurende 2 jaar naar de zeebodem verdwijnen. De wijn wordt bewaard op een diepte tussen 14 en 25 m. Op eigen initiatief naar wijnflessen duiken, is een slecht plan. De drank is beveiligd tegen diefstal.

Het idee voor een onderwater wijnkelder ontstond al in 2009. De eigenaar, een fervent duiker wilde door natuurlijke koeling en de vredige onderwaterstilte de kwaliteit en het aroma van de wijn verbeteren. Met de glazen flessen werd onmiddellijk een goed resultaat geboekt, maar de amforen vormden een probleem. De kruiken moesten beschermd worden tegen het binnendringen van zeewater en dat bleek in eerste instantie niet eenvoudig. Een kwaliteitsvolle kurk en twee lagen beschermend rubber waren nodig voor een perfect resultaat. De rijping van de ‘Navis Mysterium’ – zo heet de onderzeese wijn – is een langdurig en arbeidsintensief proces. Vooraleer de flessen effectief kunnen ontkurkt worden, gaat er 4 jaar voorbij. Alles begint met een maandenlang rijpingsproces aan land. Pas daarna verdwijnen ze onder water. Elke twee weken daalt een duiker af om de staat van de flessen te controleren. Een fles aankopen, kost tussen 100 € en 350 €. Gewone wijnen zijn aan een goedkoper tarief te verkrijgen. Voor avontuurlijke wijn- en zeeliefhebbers zijn de onderzeese kelders te bezoeken onder begeleiding van ervaren duikers. Mijn bezoek beperkt zich tot de wijnbar waar een vriendelijke dame het hele wijntraject gedetailleerd uit de doeken doet.

De in zee gerijpte wijn in glazen flessen
De in zee gerijpte wijn in amforen
Route van Ropa naar Brijesta
Advertentie

7 gedachtes over “Mosselen, oesters, vis en onderzeese wijn op het schiereiland Pelješac

 1. Ben blij voor u dat je prima weer hebt !
  Hier is het aangenaam warm bij zo’n 22 graden !
  En hebben de mosselen en de oesters gesmaakt ?
  Het was weeral fijn om u verhaal te mogen lezen !
  Vele groetjes vanuit geel !!!🍷❤️

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s