Het eiland Hvar en de Pakleni archipel

7 augustus 2022: Blagaj – Jelsa (Kroatië) 144 km

8 – 10 augustus 2022: Jelsa – Jelsa 0 km

Het hoofdstuk Kroatische eilanden krijgt een vervolg. Hvar is de volgende bestemming. Via de grensovergang nabij Metković gaat het naar het kuststadje Drvenik. De Jadrolinija ferry ligt klaar voor de oversteek naar het eiland. De timing is zeer scherp. Ik kan nog net als allerlaatste voertuig mee op de boot. Kroatië trekt veel meer toeristen dan buurland Bosnië-Herzegovina. Dat uit zich meteen in de drukte op de campings. De prijzen voor een overnachting liggen een stuk hoger. Bij een voorafgaande prijzenstudie blijkt Camping Mina (https://camping-hvar.com/hr/kamp-mina/) op wandelafstand van Jelsa enigszins mee te vallen, al is 26€ per nacht, zonder elektriciteit niet bepaald goedkoop. Toeristische plaatsen hebben ook voordelen. Zoeken naar een beschikbare bankautomaat behoort even niet meer tot de beslommeringen en het openbaar vervoer is goed georganiseerd.

Het stadje Jelsa telt ongeveer 1800 inwoners en ligt vrij centraal op het eiland. Het trekt minder toeristen dan de hoofdstad Hvar, al blijft het druk voor mijn gevoel. Het centrum telt een aantal smalle straten met oude gebouwen en een leuke haven. De Sint Maria kerk uit 1331 staat te boek als het oudste bouwwerk van de stad. De cocktail-en wijnbars en de gezellige restaurants staan garant voor een ontspannen sfeer rond de haven, al is er vandaag een spelbreker. Een grote, zwarte rookpluim op de achtergrond zorgt voor enige nervositeit. Blusvliegtuigen zijn druk in de weer. Ze vullen hun watertanks in zee om de inhoud vervolgens los te laten op de brandhaard. Gelukkig raakt het vuur snel onder controle.

Bosbranden in de buurt van Jelsa
De Sint Maria kerk in Jelsa
Smalle straten in Jelsa

Een fietstocht van Jelsa naar het nog kleinere stadje Vrboska is een leuke uitstap. Naast de kustlijn loopt een mooie fietsroute die gedeeltelijk autovrij is. Vrboska was vroeger een belangrijke vissershaven. Nu leven de inwoners voornamelijk van het toerisme. Om de visserstraditie niet te vergeten, is er een visserijmuseum. Bovenop de stad staat, net zoals in Jelsa ook een Sint Maria kerk. Deze kerk werd in 1575 verstevigd tot een fort om de inwoners te beschermen tegen Turkse indringers. Kenmerkend voor de stad zijn de stenen huizen en bruggen. De dorst lessen na een fietstocht, kan aan de haven op een van de terrassen.

Een van de stenen bruggen in Vrboska
De tot fort verstevigde Sint Maria kerk van Vrboska

Een bezoek aan de grootste stad Hvar mag niet ontbreken. Om de grootste warmte en de drukte in het centrum te vermijden, ga ik vroeg op pad. Het openbaar vervoer is goed geregeld. De bus vertrekt om 7.30 uur in Jelsa. Ik combineer een kort stadsbezoek met een bootexcursie naar de Pakleni archipel die uit 16 onbewoonde eilanden bestaat, vlakbij de stad Hvar. Het cruiseschip Joan vertrekt pas om 11 uur. Voordien is er nog ruim de tijd voor een korte stadswandeling en een klim naar de Spanjolaburcht boven de stad. Om het fort te bereiken is 20 minuten bergopwaarts stappen noodzakelijk. De wandeling gaat dwars door het natuurpark met inheemse planten en kruiden. Het werd rond 1925 aangelegd door een zekere Josip Avelini, een vooraanstaande arts van Hvar. Het fort betreden, kost 70 kuna (9,28 €). De vesting werd gebouwd in de 13de eeuw om zich te verdedigen tegen de Turken. Een aantal middeleeuwse artefacten en de vroegere gevangenis zijn de belangrijkste bezienswaardigheden. Helemaal bovenaan volgt een spectaculair uitzicht op de stad, de haven en een gedeelte van de Pakleni eilanden.

De klim naar de Spanjola burcht begint hier
Trappenstraatjes in Hvar
Uitzicht op stad, haven en een gedeelte van de Pakleni archipel
Bovenop het Spanjola fort

Rond 11 uur vaart boot Joan uit. Wie een rustige uitstap verwacht, is eraan voor de moeite. In de buurt van de Pakleni eilanden zorgt het massale botenverkeer voor drukte op het water. De eilanden zijn officieel onbewoond maar er is altijd veel volk in de zomermaanden. Slechts drie van de 16 eilanden hebben gebouwen. Het zijn voornamelijk bungalows en restaurants om toeristen te verwennen tijdens hun verblijf. De naam van de eilandengroep komt van het woord paklina. Het verwijst naar de dennenhars die ooit gebruikt werd om boten te behandelen. De eilandenarchipel beschikt over talrijke zwemplekken en dat is de meteen de beste reden voor een dagexcursie. Er is een tussenstops voorzien aan de baaien van Mline, Palmižana en Sveti Klement. Op de eerste en de laatste plek worden de deuren van het vaartuig wijd opengezet, en trapladders gemonteerd. De deelnemers mogen naar hartenlust uit de boot springen en zwemmen in het warme zeewater. Bij de 2de tussenstop volgt de lunch en een wandeling naar de andere kant van het eiland waar restaurants opgetrokken zijn naast het mooie strand. De bootexcursie is redelijk van prijs. Een hele dag varen, zwemmen en lunch, kost 40 €. De bemanning houdt zich totaal niet bezig met het entertainen van de deelnemers en dat is een verademing. Ze poetsen het grondoppervlak van de boot veelvuldig om glijpartijen te voorkomen. De crew verzorgt een lekkere lunch met vis of kip en vullen drank bij waar nodig. Ze doen een uitstekende job.

Boot Joan
Zwemmen in de baaien van de Pakleni archipel
Het idyllische strand van Palmižana 

De allerlaatste uitstap op het eiland Hvar leidt naar Stari Grad, de oudste stad van het eiland en van heel Kroatië. De stad werd gesticht in het jaar 384 voor Christus door de oude Grieken, onder de naam Pharos. Een wandeling door het oude centrum en een bezoek aan het Kasteel van Tvrdalj zijn een aanrader. Dat laatste is niet haalbaar omdat de deuren nog gesloten zijn. Tvrdalj was het zomerverblijf van Petar Hektorović (1487-1572), een bekende Kroatische dichter. Hij beloofde zijn residentie te versterken zodat inwoners zich konden verschansen bij aanvallen van de Ottomanen. Ik bewonder enkel de lange gevel aan de buitenkant.

Het oude stadsgedeelte van Stari Grad
Het oude stadsgedeelte van Stari Grad
De versterkte zomerresidentie van Petar Hektorović

Het eiland Hvar heeft nog meer leuke dingen in petto. Mijn eilandbezoek eindigt hier. Morgen is het tijd om een volgende locatie te ontdekken.

Route van Blagaj naar Jelsa
Advertentie

3 gedachtes over “Het eiland Hvar en de Pakleni archipel

  1. Wat mooie beelden, wat een aantrekkelijke informatie! Een tocht die ook wij zeker eens ter plaatse moeten nabootsen: dank je wel Ingrid!
    Geniet jij er verder van al dat mooi en rijk toerisme!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s