Vodice, de Kornati archipel en het eiland Dugi Otok

11 augustus 2022: Jelsa – Vodice 226 km

12-13 augustus 2022: Vodice – Vodice 0 km

Het stadje Vodice op het vasteland van Kroatië wordt alsmaar populairder als toeristische bestemming. Het ligt in de buurt van Šibenik en het Krka Nationaal Park. De keuze om enkele dagen in Vodice te verblijven, is eerder praktisch. Ik heb stilaan genoeg van te dure “hutje mutje” campings waar iedereen bijna op elkaar gestapeld staat. Camp Blata (https://www.vodice.hr/en/accommodation/camping/camp-blata/109 ) is een kleine familiecamping in de tuin van een gezinswoning. De plekken onder enkele schaduwrijke bomen zijn beperkt, maar het geluk lacht me toe. Er is nog één plaats vrij voor de komende drie nachten. De locatie is ideaal: 100 m van het populaire Blue Beach strand waar een mensenmassa ligt te braden en 500 m van het centrum.

Het Blue Beach strand in Vodice

Vodice verkennen, duurt niet lang. De kleine oude stad met jachthaven en een lange strandpromenade vormen het toeristisch centrum. De talrijke souvenirwinkels, strandbars en restaurants zijn het middelpunt. Het is hoogseizoen en de sector draait overuren om de vele vakantiegangers te verwennen. De autovrije, met kasseien geplaveide straten zijn nog steeds versierd met kindertekeningen naar aanleiding van het jaarlijks terugkerend internationale kinderfestival van Šibenik. Het festival laat kinderen gedurende twee weken in juni kennismaken met theater, film, poppenspel, muziek en beeldende kunst. Het initiatief bestaat al 64 jaar.

Kindertekeningen in de straten van Vodice

Aan de strandboulevard boek ik een boottocht bij Destina Boat Excursions naar de onbewoonde Kornati eilandengroep en het Telašćica natuurpark op het eiland Dugi Otok.

De Destina boot vaart om 8.30 uur uit met 250 mensen aan boord. Er zijn verschillende formules, waaronder een all-inclusive verfrissingspakket waarbij de hele dag door gratis drank te verkrijgen is aan de bar. Mijn ticket voorziet een vislunch met drank. Dat lijkt ruim voldoende. Aan boord wordt live muziek gespeeld door een jazztrompettist.

Jazztrompettist en toehoorders

De naaste buren, een leuke Poolse familie met twee kinderen hebben voor de uitgebreidere formule gekozen. Bij elk bezoek aan de bar brengt de man ongevraagd een halve liter bier extra mee. Hij benadrukt dat het onnodig is om zelf drank te bestellen want het zit in hun all-in formule. Het wordt een vermoeiende trip!

Via de Murter Zee voor de stad Šibenik bereiken we na een paar uur de eerste eilandrotsen. De Kornati archipel is een verzameling van 148 grotendeels onbewoonde, kleine eilanden. Het indrukwekkende natuurverschijnsel van kale kliffen doet denken aan een maanlandschap. Dat is niet altijd zo geweest. Vroeger waren er bossen en werden er zelfs olijven geteeld. De bomen werden gekapt om grasvelden te creëren voor schapen. Overbegrazing zorgde ervoor dat enkel een karstlandschap overbleef. Door menselijk ingrijpen, werd het uitzicht van de natuur drastisch veranderd. Sinds 1980 zijn 89 van de 148 eilanden beschermd natuurgebied. De aandacht gaat sindsdien uit naar het bewaren van de zee- en ecosystemen. In de helblauwe wateren groeit zeldzaam koraal en er zwemmen felgekleurde vissen. Snorkelen in de baaien van de Kornati eilanden is een lust voor het oog. Jammer genoeg maakt de Destina boot geen tijd voor een stop met dit doel.

Kornati eilanden
Kornati eilanden
Kornati eilanden

Het landschap kan uitgebreid bewonderd worden tijdens de lunch terwijl de Destina boot koers zet naar de enige tussenstop in de baai van Dugo Otok. Dit 45 km lange Dalmatische eiland met slechts 1500 inwoners staat bekend om het Telašćica natuurgebied. In het zuidwestelijk deel van het natuurpark ligt het zoutmeer Mir. Het 900 m lange meer is gezouten vanwege ondergrondse verbindingen met de zee. Het water heeft een veranderlijke diepte naargelang het eb of vloed is. Tijdens de 3 uur durende tussenstop is het mogelijk om te zwemmen en naar het het hoogste uitkijkpunt te wandelen. Zowel de zwemplek als de panoramaspot liggen slechts op 5 minuten wandelen van de baai. Er is voldoende tijd om beiden te doen.

Telašćica uitkijkpunt

De bodem van het zoutmeer ligt bezaaid met stenen. Waterschoenen zijn een noodzaak om pijnlijke voeten te vermijden. Het broodnodige waterschoeisel is achtergebleven in de camper. De zwemsessie wordt omgezet in een wandelsessie. Rond het water loopt een wandelpad.

Het wandelpad rond het Mir meer

Aan de overkant van het meer is er plots een landschap waarbij stenen torentjes, gemaakt door mensenhanden de hoofdrol spelen. Het is een bizar uitzicht. Het is niet duidelijk of er een bepaalde reden is voor de aanleg. Het informatiebord op deze plek is helaas onleesbaar geworden door de vele uren zonneschijn.

Stenen torentjes aan de overkant van het Mir meer

Om 14.45 uur vertrekt de boot weer richting Vodice. Er wordt niet gewacht op laatkomers. Mijn Poolse buren van de heenreis kunnen dat beamen. Ze komen de allerlaatste minuut aan boord terwijl de motor al draait. De man zorgt ook op de terugvaart voor extra drankjes van een halve liter. Hoewel de fysieke uitdaging deze keer beperkt blijft, wordt de trip stilaan een lastige uitdaging.

Route van Jelsa naar Vodice
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s