Visit Konjic

29-30 augustus 2022: Konjic – Konjic 0 km

31 augustus 2022: Konjic – Banja Luka 198 km

Overnachten op de parking van Visit Konjic (https://www.visitkonjic.com/) heeft zijn voordelen. Het staat gelijk aan slapen aan de voordeur van het avontuur. Het professionele excursiebedrijf bezorgt groepen, families en zwervers in een buscamper een onvergetelijke tijd in Bosnië-Herzegovina. De laatste categorie kan overnachten op de parking, naast de tentweide. Er zijn plannen om in de toekomst de camperfaciliteiten uit te breiden. Het moderne gebouw van Visit Konjic is voorzien van alle gemakken. Op het gelijkvloers is een ontvangstruimte met achteraan kleedkamers, toiletten en douches voor de deelnemers. Camperaars kunnen er overdag gebruik van maken. Op de bovenverdieping zijn 10 gastenkamers. Het uitzicht op de Prenj bergketen is helemaal gratis.

Camperen op de parking van Visit Konjic

Visit Konjic biedt een breed gamma aan mogelijkheden. Enerzijds is er het betaalbare groepsaanbod voor meerdaagse avonturentochten op maat, waarbij een all-in concept gehanteerd wordt. Hier maken o.a. jeugdbewegingen graag gebruik van. Anderzijds zijn er mogelijkheden voor groepen, gezinnen en individuen die een avontuurlijke of culturele daguitstap willen maken. Ik blijf enkele dagen ter plaatse en profiteer van de gelegenheid om bij enkele activiteiten aan te sluiten.

Het meerdaagse avontuur begint met een dag kanoën op de Neretva rivier. De uitnodiging komt deze keer van Jelle, die al ettelijke jaren in Konjic woont. Raften, kanoën, canyoning, fietsen of hiken zijn voor hem dagelijkse routine. Vildan is ook van de partij. Bij deze sportievelingen ben ik ongetwijfeld in veilige handen. Zwemkledij aantrekken, is de enige vereiste. De verdere omkadering wordt volledig verzorgd door Visit Konjic. Het vervoer naar het startpunt gebeurt met jeeps. Daarna is het een kwestie van peddelen, genieten van de omgeving en instructies opvolgen. Kanovaren is niet zomaar in een bootje zitten. De Neretva rivier heeft enkele hindernissen in petto in de vorm van stroomversnellingen die variëren in hoogte en lengte. De introductie “hoe reageren als de kano omslaat”, komt meteen van pas. Bij de eerste stroomversnelling is het al prijs. Dankzij de wetsuits die de lichaamstemperatuur bewaren, valt de waterdoop enigszins mee. De Neretva rivier staat bekend als een van de koudste rivieren ter wereld en dat wordt bevestigd na de eerste confrontatie. Onderweg is er tijd voor rustpauzes die alle deelnemers invullen naar keuze. Zwemmen of van de rotsen in het water springen, zijn altijd leuke opties. Het culinaire hoogtepunt volgt halverwege in de vorm van een barbecue. Het peddelavontuur duurt tot laat in de namiddag. Het is een schitterende ervaring.

Kanoën op de Neretva rivier (foto Jelle Scherpereel)

De volgende dag is er nog een plek beschikbaar bij een Poolse groep voor een dagtrip naar Lukomir, het meest afgelegen dorp van Bosnië-Herzegovina. Het kleine bergdorp stond eind juni al eens op het programma als voettocht van Umoljani naar Lukomir en terug. Ditmaal gaat de route off-road met 2 jeeps in het gezelschap van evenveel gidsen. Onderweg zijn er een aantal interessante tussenstops. Bosnië-Herzegovina is bekend omwille van zijn middeleeuwse stecci die overal opduiken. Naar schatting zijn er ongeveer 60.000 doorheen het land. De meeste graftombes liggen op moeilijk bereikbare plaatsen. Op weg naar Lukomir liggen er een 50-tal gewoon naast de bergweg op een kleine heuvel. Ze zijn amper te zien vanaf de rijbaan.

Middeleeuwse graftombes

De laatste kilometers naar Lukomir zijn off-road. Er is nog geen verharde weg naar het dorp dat in de winter afgesloten is van de buitenwereld.

Met de jeep naar Lukomir

De 40 bewoners overwinteren tegenwoordig in minder sneeuwrijke gebieden. Het authentieke dorp is een verzameling van traditionele stenen huizen met houten of platen daken, van platgedrukte olievaten. Lukomir heeft ook een kleine middeleeuwse necropolis. De meeste bewoners houden kippen, koeien of schapen en hebben een groentetuin. Sommige inwoners maken eigenhandig souvenirs zoals onverslijtbare, gebreide sokken of houten lepels om in kookpotten te roeren. Er zijn een beperkt aantal overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden voor toeristen. De huisgemaakte lunch is voorzien in Guesthouse Ljetna Basta.

Lukomir

Het uitzicht op de Rakitnica-kloof aan de rand van het dorp is prachtig. Vandaag onweert het aan de overkant van de berg. Bliksemschichten verlichten af en toe de sterk bewolkte hemel.

Uitzicht aan de rand van Lukomir

Op de terugweg volgt een tussenstop aan de moskee van Umoljani. Het gebedshuis werd oorspronkelijk gebouwd in de 16 de eeuw als een houten blokhut. Pas later volgde de stenen constructie. Onder de fundamenten bevinden zich 25 middeleeuwse grafstenen die aan de achterkant nog gedeeltelijk zichtbaar zijn. Het gebouw heeft in de 20ste eeuw maar liefst 3 oorlogen overleefd, terwijl alle andere exemplaren in de omgeving vernietigd werden. De moskee staat te boek als nationaal monument van Bosnië-Herzegovina.

Moskee Umoljani
De middeleeuwse grafstenen zijn nog gedeeltelijk zichtbaar

De laatste stop aan het Boračko meer gaat gepaard met een ferme regenbui. Het is tijd voor een warme koffie onder een afdak als afsluiter van een boeiende trip.

Het weer in Konjic kwakkelt een beetje. De geplande wandeling door het Prenj gebergte op dag 3 gaat jammer genoeg niet door omwille van de dichte mist. Ik heb de smaak te pakken en mogelijk volgt eind september nog een vervolg. Een verblijf op de parking van Visit Konjic is een aanrader. De tijd is helaas te beperkt om te proeven van het ganse aanbod.

De volgende opdracht wacht in Banja Luka. Aanstaande vrijdag arriveert een Belgische groep camperaars, waarmee ik 3 weken op trot ga door Bosnië-Herzegovina en Montenegro. Ik kijk uit naar mijn allereerste ervaring als reisleider. De blogverhalen zullen in de komende periode minder talrijk zijn.

Route van Konj naar Banja Luka
Advertentie

8 gedachtes over “Visit Konjic

  1. wat geweldig! zoals jij ons laat mee reizen&genieten.
    veel succes met je ‘groep’ ……. zij zullen jouw ervaring & enthousiasme ongetwijfeld gaan waarderen.
    Helaas voor ons niet te volgen 😦
    als je ooit een tour doet waar mijn maatje hond in past, ga ik zeker mee 🙂 !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s